• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.2°C / 9.8°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.1°C / 9.0°C
  0 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 4.0°C / 10.5°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -4.1°C / 1.1°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.0°C / 7.1°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  0 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 12.5°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 11.8°C
  3 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.0°C / 9.7°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  87%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 5.7°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.5°C / 4.5°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  3 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.0°C / 9.3°C
  1 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  8°C 3.3°C / 8.3°C
  3 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 1.7°C / 6.4°C
  1 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.3°C / 2.3°C
  2 BF
  58%

Θόδωρος Λύτρας, επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Τώρα έφτασε η ώρα να τα μάθει και ο κόσμος»

 • A-
 • A+
Ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου μιλάει στην «Εφ.Συν.» για τη μελέτη που συνυπογράφει με τον σύμβουλο του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

«Αναλύσαμε τα δεδομένα, τα δείξαμε εγκαίρως σε αυτούς που έπρεπε να τα ξέρουν. Το διά ταύτα δεν είναι δική μας δουλειά. Τώρα έφτασε η ώρα να τα μάθει και ο κόσμος», τονίζει ο Θόδωρος Λύτρας. Ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου μιλάει στην «Εφ.Συν.» για τη μελέτη που συνυπογράφει με τον σύμβουλο του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, η οποία άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για την κυβέρνηση της Ν.Δ., και λέει πως «αναλύουμε τις πληροφορίες προκειμένου να τις δώσουμε σε αυτούς που είναι αρμόδιοι για να λάβουν αποφάσεις, για να λάβουν τα όποια μέτρα». Συμπυκνώνει, δε, τα συμπεράσματα της έρευνας ως εξής: «Τυχερός είναι όποιος είναι στην Αττική, νοσηλευτεί εντός ΜΕΘ και νοσηλευτεί σε περίοδο που δεν έχουμε πολλούς διασωληνωμένους».

• Ενα από τα ευρήματα της μελέτης σας είναι ότι πάνω ένα όριο διασωληνωμένων αυξάνεται η θνητότητα. Τι σημαίνει αυτό;

Οσο αυξάνεται ο φόρτος των διασωληνωμένων ασθενών στο ΕΣΥ τόσο αυξάνεται και η θνητότητά τους, δηλαδή η πιθανότητα να πεθάνουν, κλιμακωτά πάνω από τους 200 ασθενείς, με μια διαφορά που γίνεται στατιστικά σημαντική (δηλαδή τόσο μεγάλη που είναι απίθανο να οφείλεται στην τύχη) πάνω από τους 400 ασθενείς. Δείχνει δηλαδή ότι υπάρχει πρόβλημα πάνω από αυτόν τον αριθμό, ότι χάνουμε ασθενείς τους οποίους δεν θα χάναμε αν νοσηλεύαμε με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ.

• Σήμερα νοσηλεύονται περισσότεροι από 700 διασωληνωμένοι με Covid. Εχουμε ξεπεράσει το όριο κατά πολύ.

Ακριβώς, από τους 400 διασωληνωμένους και πάνω είναι ξεκάθαρα αυξημένη η θνητότητα.

• Το δεύτερο εύρημα αφορά την αυξημένη θνητότητα σε όσους είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ;

Ναι. Αυτό που προκύπτει από την ανάλυσή μας είναι ότι αυτοί που ήταν εκτός ΜΕΘ είχαν +87% υψηλότερη θνητότητα σε σχέση με αυτούς που ήταν εντός ΜΕΘ και αυτό είναι σταθμισμένο για την ηλικία τους και τους υπόλοιπους παράγοντες.

• Το τρίτο εύρημα αφορά μία σημαντική διαφορά στη θνητότητα των ασθενών που νοσηλεύονται εκτός Αττικής.

Ναι, είναι μια σημαντική διαφορά 35-40% στη θνητότητα των ασθενών που νοσηλεύονται εκτός Αττικής. Δηλαδή, η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος που νοσηλεύεται είναι +35% για τη Θεσσαλονίκη έναντι της Αθήνας και +40 για την υπόλοιπη Ελλάδα έναντι της Αθήνας.

• Οι Αθηναίοι, επομένως, είναι οι «τυχεροί» της επιδημίας στη χώρα;

Τυχερός είναι όποιος είναι στην Αθήνα, νοσηλευτεί εντός ΜΕΘ και νοσηλευτεί σε περίοδο που δεν έχουμε πολλούς διασωληνωμένους.

• Στο χρονικό διάστημα που ερευνήσατε (1/9/2020-6/5/2021) καταγράφηκαν συνολικά 10.576 θάνατοι από Covid. Εσείς μελετήσατε 6.282 διασωληνωμένους, από τους οποίους κατέληξαν οι 3.988. Σημειώθηκαν ακόμα 6.588 θάνατοι ανθρώπων που πέθαναν εκτός ΜΕΘ, σε κλινικές, στο σπίτι τους. Πώς σχολιάζετε;

Είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν ήταν διασωληνωμένοι. Εμείς αναλύσαμε μόνο τους θανάτους διασωληνωμένων και πώς η θνητότητά τους, δηλαδή η πιθανότητά τους να πεθάνουν, αλλάζει σε σχέση με αυτούς τους παράγοντες. Αρα, προφανώς, όπως αντιλαμβάνεστε, οι υπόλοιποι είναι θάνατοι μη διασωληνωμένων.

• Ποιο είναι το συμπέρασμα της έρευνας;

Αβίαστα προκύπτει η ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ συνολικά.

• Ο πρωθυπουργός πρόσφατα δήλωνε ότι διασωληνωμένοι που νοσηλεύονται εντός και εκτός ΜΕΘ έχουν την ίδια ποιότητα νοσηλείας. Τι απαντάτε;

Δεν έχω να πω κάτι. Εχουμε την εργασία μας. Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του.

• Είχατε ενημερώσει;

Εμείς αναλύσαμε τα δεδομένα και γράψαμε το άρθρο. Τέλη Μαΐου ήταν έτοιμο και το στείλαμε για δημοσίευση σε περιοδικό. Η διαδικασία της αξιολόγησης από συναδέλφους (peer review) καθυστερεί αρκετούς μήνες. Προφανώς και ενημερώσαμε αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο. Εάν δεν το είχαμε κάνει, εάν δεν είχαμε ενημερώσει και απλά είχαμε στείλει τη μελέτη για δημοσίευση, εμείς θα ήμασταν τώρα υπόλογοι.

Δεν αναλύουμε αυτές τις πληροφορίες μόνο για να γράψουμε μια μελέτη· τις αναλύουμε προκειμένου να τις δώσουμε σε αυτούς που είναι αρμόδιοι για να λάβουν αποφάσεις, για να λάβουν τα όποια μέτρα. Ετσι κάνουμε στη δημόσια υγεία. Θα ήμασταν λοιπόν υπόλογοι αν δεν είχαμε ενημερώσει – και φυσικά είχαμε ενημερώσει. Αναλύσαμε τα δεδομένα, τα δείξαμε εγκαίρως σε αυτούς που έπρεπε να τα ξέρουν. Το διά ταύτα δεν είναι δική μας δουλειά. Τώρα έφτασε η ώρα να τα μάθει και ο κόσμος.

• Θα ακολουθήσει νέα εργασία για το τέταρτο επιδημικό κύμα;

Εάν συνεχίσουμε και έχουμε πρόσβαση στα στοιχεία, φυσικά, θα αναλύσουμε και την τρέχουσα περίοδο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εγκληματική η εμμονή Μητσοτάκη και με την υπογραφή Τσιόδρα
Θα είχαν σωθεί ζωές αν ο πρωθυπουργός στήριζε το ΕΣΥ, το συμπέρασμα της μελέτης του στενού επιστημονικού συνεργάτη του που προφανώς γνώριζε.
Εγκληματική η εμμονή Μητσοτάκη και με την υπογραφή Τσιόδρα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο εμβολιαστικός καταναγκασμός είναι ένα δυσανάλογο μέτρο»
Η κυβέρνηση διολισθαίνει ακόμη μία φορά στον αυταρχισμό. Ο εμβολιαστικός εξαναγκασμός που προκρίνει μπορεί να τινάξει στον αέρα την καμπάνια του εμβολιασμού, λέει στην «Εφ.Συν.» ο αναπληρωτής καθηγητής Ηλίας...
«Ο εμβολιαστικός καταναγκασμός είναι ένα δυσανάλογο μέτρο»
ΒΟΥΛΗ
Θυελλώδης κόντρα για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ στη Βουλή [ Live ]
Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση νομοσχεδίου σχετικά με την σύσταση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου για την «Ένωση Τεχνολόγων Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπείας Ελλάδας»
Θυελλώδης κόντρα για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ στη Βουλή [ Live ]
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Έκθετη η κυβέρνηση από έγγραφο του ΕΟΔΥ για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ
Έγγραφο-«κόλαφος» του ΕΟΔΥ επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο την κριτική της αντιπολίτευσης για την κυβερνητική αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας. 7 στους 10 έχουν πεθάνει εκτός ΜΕΘ και ο Θ. Πλεύρης το...
Έκθετη η κυβέρνηση από έγγραφο του ΕΟΔΥ για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Να ενισχυθούν άμεσα οι ΜΕΘ με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό»
Κορυφαίος επιστήμονας στον τομέα του, ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος μιλάει στην «Εφ.Συν.» για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους, την υποχρεωτικότητα και το δημόσιο...
«Να ενισχυθούν άμεσα οι ΜΕΘ με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό»
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Μην κοιτάς ψηλά
Κλείνοντας το μάτι στην κυβέρνηση σχολίασε ο καθηγητής Θεόδωρος Λύτρας την πολυσυζητημένη ταινία του Netflix «Don’t Look Up», αφού ανάρτησε τη φράση «Ι’m grateful we tried»
Μην κοιτάς ψηλά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας