Το υψηλό φορτίο διασωληνωμένων ασθενών στο σύστημα υγείας, η νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ και η νοσηλεία εκτός Αττικής είναι ένας θανατηφόρος συνδυασμός στην εποχή μας. Η μελέτη του Θεόδωρου Λύτρα, επίκουρου καθηγητή Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, και του συμβούλου του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σωτήρη Τσιόδρα, για τους εκατοντάδες θανάτους (1.535) που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί στη διάρκεια των δύο τελευταίων κυμάτων αν είχε ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έσκασε σαν βόμβα χθες στην κυβέρνηση της Ν.Δ. Και όλα αυτά πριν στεγνώσει το μελάνι από τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη περί ίδιας φροντίδας εντός και εκτός ΜΕΘ των ασθενών με Covid-19, τις δηλώσεις του αρχηγού μιας παράταξης που αρνείται εμμονικά να στηρίξει το σύστημα υγείας παρότι η πανδημία από νωρίς ανέδειξε παγκοσμίως την αδήριτη ανάγκη για ενιαία, ισχυρά δημόσια συστήματα υγείας καθολικής πρόσβασης.
Στόχος της μελέτης, όπως την περιγράφουν οι συγγραφείς, «ήταν να εξετάσουμε πώς η ενδονοσοκομειακή θνητότητα των διασωληνωμένων Covid-19 ασθενών στην Ελλάδα επηρεάζεται από το φορτίο των ασθενών, τη διαθεσιμότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και τις τοπικές ανισότητες».
Τι έδειξε η μελέτη; «...Σημαντική συσχέτιση μεταξύ της θνητότητας και του συνόλου των διασωληνωμένων ασθενών όταν υπερβαίνουν τους 400, με το μέγεθός της να αυξάνεται προοδευτικά: από +25% για 400-499 ασθενείς έως +57% για 800+ ασθενείς. Η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν έντονα με τη θνητότητα, όπως και η ηλικία, ιδίως μετά τα 60 έτη. Είναι ενδιαφέρον ότι η νοσηλεία εκτός της πρωτεύουσας συσχετίστηκε επίσης με αυξημένη ενδονοσοκομειακή θνητότητα, με +35% για τη Θεσσαλονίκη και +40 για την υπόλοιπη χώρα».
Ποια περίοδος μελετήθηκε; Από 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως 5 Μαΐου 2021, οπότε εκτυλίχθηκαν δύο επιδημικά κύματα στην Ελλάδα, το πρώτο κορυφώθηκε τον Νοέμβριο του 2020 και επικεντρώθηκε στην Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ το δεύτερο σχετίστηκε με την B.1.1.7 παραλλαγή («Αλφα») και επηρέασε την Αθήνα και ολόκληρη τη χώρα.
Αναλύθηκαν 6.282 περιπτώσεις διασωληνωμένων ασθενών, εκ των οποίων 3.988 πέθαναν (63,5%). Οι περισσότεροι ασθενείς πέρασαν μέρος ή το σύνολο της παραμονής τους στο νοσοκομείο σε ΜΕΘ. Μεταξύ εκείνων που δεν εισήχθησαν σε ΜΕΘ, οι 275 (88,4%) πέθαναν, σε σύγκριση με 3.713 (62,2%) μεταξύ εκείνων που εισήχθησαν. Ετσι, προκύπτει ότι «από τους 3.988 θανάτους που αναφέρθηκαν, οι 947 αποδίδονται στο υψηλό φορτίο (≥200) των διασωληνωμένων ασθενών Covid-19, 133 στο ότι βρίσκονταν εκτός μιας ΜΕΘ και 656 σε νοσηλεία εκτός Αττικής. Ενα συνδυασμένο σύνολο 1.535 θανάτων αποδόθηκε σε αυτούς τους τρεις παράγοντες συνολικά».
Η ανάλυση «παρέχει αποδείξεις σε εθνικό επίπεδο ότι η ενδονοσοκομειακή θνητότητα των βαρέως πασχόντων Covid-19 ασθενών επηρεάζεται αρνητικά από το υψηλό φορτίο ασθενών. Είναι σημαντικό ότι αυτό συμβαίνει όχι μόνο όταν η δυνατότητα της υγειονομικής περίθαλψης καταπονείται μέχρις εξαντλήσεως, αλλά και σε ενδιάμεσα επίπεδα καταπόνησης, όταν η διαθεσιμότητα των πόρων και της περίθαλψης δεν είναι περιορισμένη. Αυτό αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόληψης για τον περιορισμό θανάτων από Covid-19 που μπορούν να αποφευχθούν και υπογραμμίζει την ανάγκη για πιο εκτεταμένες επενδύσεις στην υγειονομική περίθαλψη πέραν των ελάχιστων για την κάλυψη της ζήτησης αιχμής κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εξασφαλίζοντας έτσι επαρκή ποιότητα περίθαλψης».
Η μελέτη κατέδειξε περαιτέρω «σημαντικές περιφερειακές ανισότητες, καθώς η ενδονοσοκομειακή θνητότητα ήταν σημαντικά χαμηλότερη για τα άτομα που νοσηλεύτηκαν στην Αττική σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα. Αυτό αναδεικνύει τη διαχρονικά άνιση περιφερειακή κατανομή των πόρων υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα, με κλίνες, εξοπλισμό και εκπαιδευμένο υγειονομικό προσωπικό συγκεντρωμένα στις μητροπολιτικές περιοχές. Επιτείνει επίσης άλλες υφιστάμενες ανισότητες στον τομέα της υγείας που καθορίζουν το χάσμα μεταξύ επαρχίας και πόλεων, με αποτέλεσμα την υψηλότερη αναλογία θνητότητας των περιστατικών Covid-19 στις υποεξυπηρετούμενες και αγροτικές περιοχές, παρά την υψηλότερη έκθεση και θνητότητα στις πόλεις».
Συμπερασματικά, επισημαίνεται ότι «οι παρατηρούμενες συσχετίσεις πιθανότατα αντανακλούν πραγματικές και αποφεύξιμες διαφορές στην ποιότητα της περίθαλψης των ασθενών με Covid-19, λόγω του αυξημένου φόρτου των ασθενών, της διαθεσιμότητας των ΜΕΘ και των περιφερειακών ανισοτήτων».
Τι πρέπει να γίνει; Τα ευρήματα αυτά, καταλήγουν οι ερευνητές, «υπογραμμίζουν την ανάγκη ενίσχυσης των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης στο πλαίσιο της ετοιμότητας για πανδημία, καθώς η κλιμάκωση της δυνατότητάς τους κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας περιορίζεται από παράγοντες όπως η διαθεσιμότητα εκπαιδευμένου προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης».
Στην Ελλάδα καταδεικνύεται ότι «οι αυξημένες ανάγκες σε υγειονομικό προσωπικό λόγω της Covid-19 καλύφθηκαν σε μεγάλο βαθμό με μεταθέσεις προσωπικού, βραχυπρόθεσμες προσλήψεις και επιτάξεις υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών. Αυτά ενδέχεται να μην επαρκούσαν για την αντιμετώπιση της διαχρονικής υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης των δημόσιων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης ως συνέπεια της μακράς οικονομικής κρίσης. Επομένως, είναι απαραίτητο να γίνουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην υγεία και για τη μετα-Covid εποχή, εξασφαλίζοντας ισότιμη πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας περίθαλψη για όλους».
Η «καυτή μελέτη» είναι τώρα στο γήπεδο του Μαξίμου, που εγκληματεί παρακολουθώντας ακόμα ένα θανατηφόρο επιδημικό κύμα να εξελίσσεται με τραγικό τρόπο, με χιλιάδες κρούσματα καθημερινά (4.801 χθες), εκατοντάδες διασωληνωμένους (683 χθες) και δεκάδες θανάτους (78 χθες). Οσο κι αν επιχειρεί να κάνει το μαύρο άσπρο στο θέμα της πανδημίας, το υποτιθέμενο success story της κυβέρνησης ανατρέπεται για άλλη μια φορά από τα ψυχρά δεδομένα.
! Σε μοριακό τεστ (PCR) 48 ωρών θα υποχρεώνει από την Κυριακή 19/12 τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό η Ελλάδα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας