Σε μια έντονα πολιτική παρέμβασή του στο προεδρικό μέγαρο το Σάββατο, ο πάπας Φραγκίσκος εγκωμίασε εκ νέου τη Συμφωνία των Πρεσπών, παίρνοντας καθαρή θέση υπέρ της ειρήνης και κατά του εθνικισμού. Ταυτόχρονα, υπερασπίστηκε τη δημοκρατία, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για υποχώρησή της στην Ευρώπη και αλλού, τάχθηκε υπέρ της κοινωνικής Δικαιοσύνης και της προστασίας των ασθενέστερων τάξεων και βέβαια έστειλε σαφές μήνυμα υπέρ της προστασίας και της αλληλεγγύης στους κατατρεγμένους πρόσφυγες, την ώρα που αυτοί έρχονται αντιμέτωποι με τις αντιπροσφυγικές πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης και της Ε.Ε.
«Θα ήθελα να ανανεώσω την εκτίμησή μου για τη δύσκολη διαδρομή που οδήγησε στη Συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη μεταξύ της ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», ήταν τα λόγια του ποντίφικα, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της διάνοιξης από τη διεθνή κοινότητα, «δρόμων ειρήνης μέσω μιας πολυμέρειας που δεν θα ασφυκτιά από υπερβολικές εθνικιστικές διεκδικήσεις» και υπέρ της πολιτικής που θα «θέσει τις κοινές ανάγκες πάνω από τα ιδιωτικά συμφέροντα», μιλώντας για συνεργασία και για το πώς θα «προχωρήσουμε μαζί από κοινού».
Οι έπαινοι του πάπα Φραγκίσκου για τη Συμφωνία των Πρεσπών ήρθαν βέβαια παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, ως γνωστόν, παρά τη μετεκλογική στροφή του στο Μακεδονικό, επένδυσε προεκλογικά στον εθνολαϊκισμό, φλέρταρε ανοιχτά με τα συλλαλητήρια κατά της σύνθετης ονομασίας και φόρεσε τη στολή του «Μακεδονομάχου».
Παράλληλα, στην ομιλία του, ο ποντίφικας μίλησε για την «ακόρεστη απληστία ενός απρόσωπου καταναλωτισμού» στη Δύση, χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Ενωση «ένα μεγάλο σπίτι δημοκρατικών λαών», σημειώνοντας ωστόσο ότι «δεν μπορούμε παρά να διαπιστώσουμε με ανησυχία ότι σήμερα όχι μόνο στη Γηραιά Ηπειρο, υπάρχει μια υποχώρηση της δημοκρατίας», ενώ τόνισε ότι «προκειμένου το καλό να μοιράζεται αληθινά πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, θα έλεγα προτεραιότητα στις ασθενέστερες τάξεις».
Και βέβαια έστειλε σαφές μήνυμα υπέρ της προστασίας των προσφύγων, στο ίδιο πνεύμα της ομιλίας του την Κυριακή στη Λέσβο, προτρέποντας «να έχουμε ένα συνολικό κοινοτικό όραμα για το μεταναστευτικό ζήτημα» και ενθαρρύνοντας «τους ανθρώπους να δώσουν προσοχή στους πιο άπορους, ώστε σύμφωνα με τις δυνατότητες της κάθε χώρας να είναι ευπρόσδεκτοι, να προστατεύονται, να προωθούνται και να ενσωματώνονται με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς τους». Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εφαρμόζει τη σκληρή γραμμή της αποτροπής προσφύγων σε βάρος του διεθνούς δικαίου, ενώ βοούν οι καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις.
Κατά τη δική της ομιλία, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απευθυνόμενη στον ποντίφικα, είπε πως «έχετε με συνέπεια ταχθεί υπέρ της διεθνούς νομιμότητας και του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών αρχών που στηρίζουν τη φιλελεύθερη δημοκρατία, τις οποίες ασπάζεται και υπερασπίζεται και η Ελλάδα», καθώς και ότι «έχετε επανειλημμένα εκφράσει την ευαισθησία σας για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο και καλέσει τη διεθνή κοινότητα να προσχωρήσει στον διάλογο και τη συντονισμένη αντίδραση απέναντι στην απάνθρωπη εργαλειοποίησή τους».
Εντωμεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το Σάββατο με τον πάπα, με τον οποίο, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ ο πρωθυπουργός συναντήθηκε νωρίτερα και με τον γραμματέα του Κράτους της Αγίας Εδρας (πρωθυπουργό), καρδινάλιο Pietro Parolin, στον οποίο είπε ενόψει της επίσκεψης του ποντίφικα στη Λέσβο ότι «θα δει μια πολύ βελτιωμένη κατάσταση». Για να έρθει μια μέρα μετά η δήλωση του ίδιου του πάπα από τη Λέσβο, ότι «πέρασαν πέντε χρόνια από την επίσκεψη που έκανα εδώ μαζί με τους αδελφούς Βαρθολομαίο και Ιερώνυμο. Μετά απ' όλο αυτόν τον καιρό διαπιστώνουμε ότι στο Μεταναστευτικό ζήτημα ανά τον κόσμο, ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει».
Σημειώνεται, τέλος, ότι τον πάπα υποδέχτηκε κατά την άφιξή του στην Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος, σε σχετική δήλωσή του στο «Βήμα της Κυριακής», αναφέρει πως: «Αμφότεροι επιδεικνύουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προστασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της θρησκευτικής ελευθερίας. Στο πλαίσιο αυτό θέτουμε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, καθώς και το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης».
Επιστολή ΣΥΡΙΖΑ στον ποντίφικα δίνει την πραγματική εικόνα
Μετά την επιστολή 36 ανθρωπιστικών οργανώσεων προς τον Πάπα, όπου καταγγέλλονταν οι σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των προσφύγων στα σύνορα, αλλά και οι δομές φιλοξενίας στα νησιά που μοιάζουν περισσότερο με «ανοιχτή φυλακή», ανάλογη πρωτοβουλία πήρε και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ανοιχτή επιστολή προς τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας απέστειλαν ο τομέας Δικαιωμάτων και η Νεολαία του κόμματος, που χτες μαζί με στελέχη και βουλευτές (Ν. Φίλης, Θ. Φωτίου και Θ. Δρίτσας) άνοιξαν πανό κοντά στο Μέγαρο Μουσικής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει την πραγματική εικόνα της Ελλάδας, η οποία πόρρω απέχει από το ωραιοποιημένο σκηνικό που η κυβέρνηση επιχείρησε να στήσει για τα μάτια του ποντίφικα. «Από φάρος αλληλεγγύης η χώρα γίνεται ένας τόπος πόνου και βασάνων γι’ αυτούς που, ικέτες και δυστυχείς, περνούν τα σύνορά της ή αποβιβάζονται στις ακτές της. Συχνά δεν κατορθώνουν καν να αποβιβασθούν, γιατί επαναπροωθούνται στην Τουρκία με άσπλαχνο τρόπο ή, ακόμη χειρότερα, καταλήγουν στον βυθό της θάλασσας», τονίζεται στην επιστολή.
Ο τομεάρχης Παιδείας, Νίκος Φίλης, τόνισε πως «αύριο, μόλις του ευχηθούν υποκριτικά “καλό κατευόδιο” στο αεροδρόμιο, θα συνεχίσουν το έργο τους, του διχασμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του απάνθρωπου και αόριστης διάρκειας εγκλεισμού στα συρματόφρακτα κέντρα, τα παιδιά μακριά από τα σχολεία».
«Είθε η Κύπρος να γίνει ένα εργαστήριο αδελφοσύνης»
«Είθε αυτό το νησί, σημαδεμένο από μια οδυνηρή διαίρεση, να γίνει, με τη χάρη του Θεού, ένα εργαστήριο αδελφοσύνης», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Κύπρο. Στην ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία, ο Ποντίφικας αναφέρθηκε στο τραύμα που έχει υποστεί το νησί, το οποίο χαρακτήρισε «μαργαριτάρι της περιοχής».
«Η οδός προς την ειρήνη, που θεραπεύει τις συγκρούσεις και αναγεννά την ομορφιά της αδελφοσύνης, χαρακτηρίζεται από μία λέξη: τον διάλογο. (...) υπάρχει μια δύναμη χειρονομιών που προετοιμάζει την ειρήνη. Οχι εκείνη των χειρονομιών δύναμης, απειλών, αντιποίνων και επιδείξεων ισχύος, αλλά εκείνη των έργων αγάπης και συγκεκριμένων βημάτων προς τον διάλογο. Αναφέρομαι, για παράδειγμα, στη δέσμευση για μια ειλικρινή αντιμετώπιση της αλήθειας που θέτει πρώτα τις ανάγκες του πληθυσμού, σε μια ολοένα και πιο ενεργή συμμετοχή της διεθνούς κοινότητας και για τη διαφύλαξη της θρησκευτικής και πολιτιστικής σας κληρονομιάς. Αναφέρομαι στην επιστροφή αυτού που είναι ιδιαίτερα αγαπητό στον λαό, όπως τα ιερά του μέρη ή τουλάχιστον τα ιερά του αντικείμενα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας