Με χαρακτηριστική καθυστέρηση και αφού προηγήθηκαν έντονες πολιτικές αντιδράσεις, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τοποθετήθηκε για τη χρήση των εναέριων μέσων στις πυρκαγιές σε Κερατέα και Βίλια Αττικής.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ρωσικό αεροσκάφος Beriev, του οποίου η απουσία ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής χθες, Δευτέρα, όταν ξέσπασαν οι δύο πυρκαγιές και ήταν επιτακτική η ανάγκη χρησιμοποίησής του.
Ο υπουργός απέδωσε την απουσία του ρωσικού αεροσκάφους σε λόγους συντήρησης, χωρίς ωστόσο να διαψεύσει δημοσίευμα της ιστοσελίδας avgi.gr που υποστήριζε πως αιτία ήταν η καθυστέρηση επέκτασης της σύμβασης με το ρωσικό αεροσκάφος. Σημειώνεται επίσης ότι –σύμφωνα με τον υπουργό– το αεροσκάφος ήταν σε εργασίες συντήρησης για τέσσερις ημέρες (από τις 13 έως τις 16 Αυγούστου).
«Aναφορικά με τη συμμετοχή των εναερίων μέσων στις 2 χθεσινές πυρκαγιές, σας γνωρίζουμε ότι, στο Λαύριο επιχείρησαν 19 εναέρια μέσα και στα Βίλια 21 εναέρια μέσα. Όσον αφορά τη συμμετοχή του Beriev-200 στις χθεσινές πυρκαγιές, το συγκεκριμένο αεροσκάφος λόγω συμπλήρωσης 50 ωρών πτήσης, βρισκόταν σε προγραμματισμένη συντήρηση από τις 13 Αυγούστου και ώρα 06:08 και μάλιστα, αυτή η συντήρηση έγινε πιο ενδελεχής, λόγω του ατυχήματος που προηγήθηκε στην Τουρκία σε ιδίου τύπου αεροσκάφος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης, κατά την έκτακτη ενημέρωση που έκανε το βράδυ της Τρίτης.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, ζήτησε ξεκάθαρες απαντήσεις από την κυβέρνηση για την καθήλωση του Beriev, ενώ και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, δήλωσε πως για ακόμα μια φορά «προκύπτουν ερωτήματα» γύρω από τις εναέριες και επίγειες δυνάμεις, που επιχειρούν στην περιοχή, για τα οποία η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει.
