• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.2°C / 25.9°C
  2 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.1°C / 24.0°C
  1 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 23.3°C
  1 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 19.1°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.5°C / 23.3°C
  0 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  0 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.6°C / 23.6°C
  1 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 23.3°C
  0 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.9°C / 25.4°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.7°C
  0 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 18.5°C
  0 BF
  63%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 23.5°C
  1 BF
  33%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.8°C / 23.2°C
  0 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.4°C / 26.1°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 15.3°C / 21.0°C
  1 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.2°C / 24.0°C
  0 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  25%
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σπέρνουν... θύελλες

 • A-
 • A+
Μολονότι η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη προσπάθησε χθες να κατευνάσει τις σφοδρές αντιδράσεις, που μόνη της η κυβέρνηση προκάλεσε, οι Αδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης επανέρχονται δριμύτεροι, θέτοντας με ωμό τρόπο το θέμα των απολύσεων.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τον «ασκό του Αιόλου» έχει ανοίξει η κυβέρνηση στο θέμα των απολύσεων που η ίδια άφησε διάπλατα ανοιχτό με τις αλλεπάλληλες τοποθετήσεις υπουργών της σχετικά με το ζήτημα του τιμωρητικού μέτρου της αναστολής εργασίας άνευ αποδοχών ως συνέπεια της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού σε εργαζομένους μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και υγειονομικούς.

Και έχει ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου», όσο και αν η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη επιχείρησε χθες να κατευνάσει τις σφοδρές αντιδράσεις -που μόνη της η κυβέρνηση προκάλεσε- αποδίδοντας στο «ισχύον πλαίσιο» τα περί πειθαρχικών κυρώσεων στο Δημόσιο που νωρίτερα είχε πει ο Μάκης Βορίδης και λέγοντας ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει την επόμενη εβδομάδα και θα ρυθμίζει τα ζητήματα των αναστολών «δεν θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, σε καμιά περίπτωση, με απολύσεις». Κι ενώ το τι ρύθμιση θα φέρει η κυβέρνηση παραμένει ασαφές, υπουργοί εξακολούθησαν και χθες με ωμό τρόπο να θέτουν θέμα απολύσεων.

Και πρώτα απ' όλα, για άλλη μια φορά ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σήμερα αισθάνεται δικαιωμένος γιατί πρώτος απειλούσε με απολύσεις, ήδη εδώ και εβδομάδες πριν από τις δηλώσεις της Δόμνας Μιχαηλίδου. Και μίλησε ξανά ευθέως για απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, λέγοντας (ΣΚΑΪ) ότι «δεν θα αλλάξουμε τη νομοθεσία ούτε θα θεσπίσουμε γενικό κανόνα απολύσεων. Πιστεύουμε ότι η γενική εργατική νομοθεσία ως ισχύει σήμερα όπου υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο, το 212, όπου η επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο, καλύπτει και αυτήν την περίπτωση».

Xωρίς αποδοχές

Για τον δημόσιο τομέα είπε ότι «συνταγματική δυνατότητα απολύσεων δεν υφίσταται», κάνοντας λόγο για «αναστολή άνευ αποδοχών». Αλλά ήρθε ο -έτερος προερχόμενος από τον ΛΑΟΣ- υπουργός Μάκης Βορίδης να αφήσει ανοιχτό το θέμα των απολύσεων και για το Δημόσιο, αφού πρώτα επανέλαβε τα όσα είχε πει, μία μέρα πριν, για απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα: «Οταν θα τεθεί ως νομική υποχρέωση ο εμβολιασμός για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών, αυτοί οι οποίοι δεν θα τηρήσουν αυτή την υποχρέωση αυτόματα μπαίνουν σε μια διαδικασία στην οποία έχουν παραβιάσει τις εργασιακές τους σχέσεις και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στη νομοθεσία. Και εργοδότες και εργαζόμενοι.

»Το τι συμβαίνει κάθε φορά σε κάθε περίπτωση, για μεν την περίπτωση του ιδιωτικού δικαίου ρυθμίζεται από τις συμβάσεις εργασίας από το εργατικό δίκαιο. Διευκρινίζω, δεν πρόκειται να γίνει κάποια -υποθέτω- πρόσθετη νομοθεσία ως προς αυτό. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Οταν λοιπόν υπάρξει μια νομική υποχρέωση η οποία δεν τηρείται από την πλευρά του εργαζόμενου, τότε προφανώς ενεργοποιούνται οι διατάξεις του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα.

»Πάλι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια ειδική ρύθμιση», είπε, προσθέτοντας ότι «η μη τήρηση των υποχρεώσεων εκ της νομοθεσίας αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα» (ΣΚΑΪ). Και στην ερώτηση αν είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της απόλυσης από τον δημόσιο τομέα, απάντησε: «Εγώ δεν ξέρω τι αποφάσεις θα πάρουν τα πειθαρχικά συμβούλια, πάντως θα ενεργοποιηθεί η πειθαρχική διαδικασία».

Το ισχύον πλαίσιο

Συνδικαλιστικές πηγές ωστόσο έλεγαν στην «Εφ.Συν.» ότι με το ισχύον πλαίσιο δεν υπάρχει θέμα παραπομπής σε πειθαρχικό που να εγείρει ζήτημα απόλυσης και άρα η κυβέρνηση, αν θέλει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να τροποποιήσει το πλαίσιο. Ωστόσο οι ίδιες πηγές εκφράζουν την ανησυχία ότι η κυβέρνηση μπορεί να εκμεταλλευτεί το θέμα για να προκαλέσει διώξεις για πράγματα που θα παρουσιαστούν ως «αντικοινωνική συμπεριφορά», όπως η συνδικαλιστική δράση και η συμμετοχή σε κινητοποιήσεις. Παράλληλα πολλοί θεωρούν ότι ανοίγει το ενδεχόμενο απολύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, με την τακτική του εκφοβισμού και της τιμωρίας -που έχει επιλέξει αντί της πειθούς για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού- και στην οποία τώρα προσθέτει και τη νέα, ακόμα μεγαλύτερη απειλή των απολύσεων, η κυβέρνηση τρέφει τους κάθε λογής συνωμοσιολόγους κατά των εμβολίων. Και όχι μόνο τους τρέφει, αλλά πάει και να τους συγκροτήσει σε μέτωπο, όπως είδαμε με τις προχθεσινές συγκεντρώσεις ακροδεξιών «εμβολιομάχων» ανά την Ελλάδα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμβολιαστείτε, αλλιώς απολύεστε
Η κυβέρνηση επιστρατεύει ευθέως την απειλή της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας για τους εργαζόμενους που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού.
Εμβολιαστείτε, αλλιώς απολύεστε
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η Πελώνη αδειάζει Άδωνι για τις απολύσεις μη εμβολιασμένων
«Φωτιές» στην κυβέρνηση άναψαν οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, με την κυβερνητική εκπρόσωπο να τοποθετείται σήμερα επί του θέματος.
Η Πελώνη αδειάζει Άδωνι για τις απολύσεις μη εμβολιασμένων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσπαθούν να μεταθέσουν τις ευθύνες
Μετά τα μηνύματα χαλάρωσης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση ρίχνει τώρα όλα τα βάρη στους ανεμβολίαστους πολίτες, επιβάλλοντάς τους σκληρές -άμεσες και έμμεσες- οικονομικές κυρώσεις ● Εξαίρεσαν πάλι...
Προσπαθούν να μεταθέσουν τις ευθύνες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μπλέκουν τις γραμμές τους» και διχάζουν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Σε πλήρη εξέλιξη η κυβερνητική προσπάθεια διχασμού της κοινωνίας με αντιφατικές δηλώσεις από τον πρωθυπουργό και κορυφαία στελέχη.
«Μπλέκουν τις γραμμές τους» και διχάζουν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο Βορίδης κρατά ανοιχτό το «παραθυράκι» για απολύσεις ανεμβολίαστων
Επιμένει η κυβέρνηση να διατηρεί ζωντανή την απειλή της απόλυσης προς όσους δεν εμβολιαστούν, με τον υπουργό Εσωτερικών να επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο τα περί νομοθετικής ρύθμισης για το ζήτημα.
Ο Βορίδης κρατά ανοιχτό το «παραθυράκι» για απολύσεις ανεμβολίαστων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας