Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Προανάκρουσμα για τη βούληση της γερμανικής πλευράς να επιτευχθεί συμφωνία με την Αθήνα ώς το τέλος Ιουνίου αποτελεί, σύμφωνα με προεδρικές πηγές, η επισημοποίηση της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στις 7 Ιουλίου στο Βερολίνο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Γιοαχίμ Γκάουκ.

Σύμφωνα με πηγές της Προεδρίας, η διαρροή από το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA του ταξιδιού, και αργότερα η επιβεβαίωσή του από την ελληνική πλευρά, συνιστά θετικό οιωνό και «πυξίδα» ότι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους θα έχουν αίσια κατάληξη και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα.

Ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος σταθερά με τις δημόσιες παρεμβάσεις του εκπέμπει μήνυμα υπέρ της αδιαπραγμάτευτης διατήρησης της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας, αναμένεται να αναφερθεί στο ζήτημα των σχέσεων της χώρας μας με την Ευρώπη. Αφενός θα τονίσει ότι οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η Αθήνα θα εκπληρώνονται στο σύνολό τους, αφετέρου θα καλέσει τους Ευρωπαίους συνομιλητές να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα με βάση τις αρχές της ισοτιμίας και της αλληλεγγύης.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είχε υποστηρίξει ο Ελληνας Πρόεδρος τον περασμένο Απρίλιο σε δηλώσεις του τις οποίες είχε φιλοξενήσει το έγκυρο γερμανικό περιοδικό «Spiegel», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι κανείς δεν διανοείται ένα ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ είχε επικρίνει τις πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν, σχολιάζοντας ότι ορισμένα από τα μέτρα αντίκειται στο ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Στην κορυφή της ατζέντας των θεμάτων που σκοπεύει να θέσει ο Προκόπης Παυλόπουλος προς τον Γιοαχίμ Γκάουκ είναι το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου.

Από το Δίστομο και το μνημόσυνο για τα 71 χρόνια από τη σφαγή από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε υπογραμμίσει ότι «οι εθνικές μας διεκδικήσεις αναφορικά με τα εγκλήματα της ναζιστικής θηριωδίας θα επιλυθούν στα αρμόδια δικαστικά fora, όπως ταιριάζει σε πολιτισμένες και φίλες χώρες, και η οργανωμένη δρομολόγησή τους, από την πλευρά της Βουλής των Ελλήνων, σε θεσμικό επίπεδο το αποδεικνύει».

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης είναι πολύ πιθανό ο Προκόπης Παυλόπουλος να συναντηθεί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον οποίο διατηρούν φιλική σχέση ετών. Αντιστοίχως, αν και δεν είναι προγραμματισμένη, δεν αποκλείεται να υπάρξει συνάντηση και με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δεσμευτεί μετά την εκλογή του ότι θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις, ώστε να βγει ο τόπος από την κρίση, κινούμενος στα όρια των αρμοδιοτήτων του. Ηδη στους τρεις μήνες της θητείας του δείχνει να ακολουθεί μια ενεργό και ιδιαίτερα δραστήρια στάση προς αυτή την κατεύθυνση, με συχνές παρεμβάσεις αλλά και επαφές εκτός συνόρων, π.χ. Κύπρος, Αίγυπτος, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- προγραμματίζεται ταξίδι στη Γαλλία και συνάντηση με τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.