• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.6°C / 14.8°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 10.5°C
  4 BF
  54%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 12.1°C
  1 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.2°C
  1 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 7.9°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.0°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  3 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 16.0°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.6°C / 12.8°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 9.9°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 10.5°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  4 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 14.7°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.3°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.7°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 5.0°C
  2 BF
  67%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανακαίνιση πολυτελείας με απευθείας αναθέσεις

 • A-
 • A+
Με κατατμήσεις έργων ώστε να μην απαιτείται διαγωνισμός, ο υπ. Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας έχει ξοδέψει πολλές χιλιάδες ευρώ για ταπετσαρίες, καθίσματα, καλλωπισμό των χώρων του υπουργείου ● Μεταξύ άλλων αγοράστηκαν καθίσματα των 400,52 ευρώ, ασφαλτοστρώθηκαν δρομάκια του κήπου που ήταν ήδη ασφαλτοστρωμένα, φυτεύτηκαν ξαναφυτεύτηκαν οι εξωτερικοί χώροι ● Τις ταπετσαρίες στον ισόγειο χώρο του υπουργείου ανέλαβαν 4 λαρισαϊκές εταιρείες «συγχωριανών» του διευθυντή του υπουργού.

Σε καλοκαιρινή διάθεση φαίνεται να βρίσκεται διαρκώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ανανεωμένος προφανώς από την επιτυχία του με το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια. Φαίνεται, δε, ότι ξέχασε τις επικίνδυνες πύλες απολύμανσης που ήθελε να αγοράσει από συγχωριανό του για τα μεγαλύτερα δικαστήρια και περιορίστηκε σε άλλες απευθείας και «επείγουσες» αναθέσεις.

Συμπτωματικά, όλες αυτές οι αναθέσεις, όπως και εκείνες του αδελφού υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είναι πάντα λίγο κάτω από τα ποσά που θα απαιτούσαν διαγωνισμό. Αφού λοιπόν δρομολογήθηκαν με τις αποφάσεις του υπουργού οι χορηγίες στον Οργανισμό του κ. Φλογαΐτη, ολοκληρώνονται τώρα και οι κατατμημένες ανακαινίσεις του κτιρίου του υπουργείου που, ως γνωστόν, νοικιάζεται έναντι 1.400.000 ευρώ ετησίως παρά το γεγονός ότι ανήκει στο Δημόσιο.

Τι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, οι ανακαινίσεις (οι αποφάσεις όλες είναι αναρτημένες στη διαφωτιστική Διαύγεια):

Τα συνολικά έξοδα για τις επισκευές και τις ανακαινίσεις του νοικιασμένου κτιρίου ξεπερνούν τις 250.000 ευρώ, όπως έχουμε καταγράψει σε σχετικό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» («Το υπουργείο Δικαιοσύνης μπαίνει σε μεγάλα έξοδα», 5.2.2021).

Στη συνέχεια, τον Απρίλιο του 2021, με απόφαση της υπηρεσιακής γραμματέως του υπουργείου, Βασιλικής Γιαβή, δόθηκαν 22.829 ευρώ στην εταιρεία Θ. Αντωνιάδης-Ε. Αγγελόπουλος Ο.Ε. για προμήθεια και τοποθέτηση αρχικά 57 καθισμάτων στον χώρο του αρχείου, δηλαδή στον υπόγειο χώρο του υπουργείου. Τα χρήματα δόθηκαν από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ το κάθε κάθισμα στοιχίζει 400,52 ευρώ!

Τον ίδιο μήνα, με άλλη απόφαση της δυναμικής υπηρεσιακής γραμματέως δόθηκαν 24.031 ευρώ για προμήθεια και τοποθέτηση από τον ίδιο προμηθευτή άλλων 60 καθισμάτων στον ίδιο χώρο, με τη διαφορά ότι στην απόφαση αυτή το υπόγειο αναφέρεται ως χώρος εκδηλώσεων. Η συγκεκριμένη δαπάνη βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΤΑΧΔΙΚ. Παράλληλα ασφαλτοστρώθηκαν τα δρομάκια του κήπου, παρ’ ότι ήταν ήδη ασφαλτοστρωμένα (!) και αγοράστηκαν κι άλλα φυτά, πέρα από εκείνα που είχαν ήδη αγοραστεί.

Γιατί το υπουργείο εν μέσω πανδημίας αποφάσισε να γίνει ένα απέραντο εργοτάξιο, και μάλιστα πολυτελείας, δεν το γνωρίζουμε. Προφανώς ο κ. Τσιάρας θεώρησε την περίοδο κατάλληλη για ανακαινίσεις.

Ενα μικρό δείγμα

■ Τοποθετούνται ταπετσαρίες στον ισόγειο χώρο του υπουργείου και τη δουλειά αναλαμβάνουν 4 λαρισαϊκές εταιρείες «συγχωριανών» του διευθυντή του υπουργού. Με δυο λόγια, εκτός από τις συγγένειες, τις κουμπαριές, τους κολλητούς, τους κομματάρχες κ.λπ., έχει και η εντοπιότητα τις χάρες της.

Ενδεικτικά: η πρώτη εταιρεία αναλαμβάνει τη φωτογράφιση 17 έργων μεγάλων διαστάσεων και την ψηφιοποίησή τους έναντι 3.100 ευρώ· η δεύτερη αναλαμβάνει τη διαδικασία σύνθεσης και επεξεργασίας ψηφιακών αρχείων έναντι 3.100 ευρώ, η τρίτη την ψηφιακή εκτύπωση σε καμβά ζωγραφικής έναντι 4.650 ευρώ και η τέταρτη την επικόλληση στους τοίχους των εκτυπώσεων σε καμβά με αμοιβή 1.550 ευρώ!

Μόλις έναν χρόνο πριν το υπουργείο ανέθεσε στην εταιρεία «Νεοτεχνική» την αποκατάσταση στις ζαρντινιέρες του εξωτερικού χώρου του υπουργείου έναντι 1.674 ευρώ και στη συνέχεια ανατέθηκε σε άλλη εταιρεία («Αλαφογιάννη Αικατ.») να πραγματοποιήσει εργασίες φυτέματος αξίας 933,18 ευρώ. Την ίδια ημέρα ανατέθηκε στην ίδια εταιρεία και η προμήθεια φυτών αξίας 2.246,88 ευρώ.

Λίγο αργότερα, τον Οκτώβριο, λόγω της μεγάλης αγάπης για τα φυτά, το υπουργείο αγοράζει ξανά από την ίδια εταιρεία κι άλλα φυτά και γλάστρες αξίας 2.000 ευρώ, ενώ έναν μήνα μετά ανατίθεται στην ίδια εταιρεία το ίδιο ακριβώς έργο. Μάλιστα, μετά την καλή συνεργασία, κρίθηκε σκόπιμο η ίδια εταιρεία να αναλάβει και τη συντήρηση του περιβάλλοντος χώρου και των φυτών εσωτερικού χώρου έναντι 5.952 ευρώ.

Αλλά η συνεργασία δεν τελειώνει εκεί μια και πάλι η ίδια εταιρεία αναλαμβάνει, με τον κλασικό τρόπο των απευθείας αναθέσεων, και την πραγματοποίηση εργασιών κλαδέματος, κοπής και απομάκρυνσης ξερών δένδρων από τον περιβάλλοντα χώρο του υπουργείου (ακόμα κι αν πολλά από αυτά ανήκουν στην περιφέρεια, που θα τα αποκαθιστούσε δωρεάν). Το έργο αυτό στοίχισε 7.440 ευρώ.

Δηλαδή μία μόνο εταιρεία έγινε προμηθευτής σε έξι διαφορετικά κατατμημένα έργα, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Αντί λοιπόν ενός διαγωνισμού με το συνολικό ποσό που επρόκειτο να διατεθεί για τις ανακαινίσεις, επιλέχτηκαν με τις γνωστές συνοπτικές διαδικασίες μία εταιρεία για τα καθίσματα και τις ταπετσαρίες και μία για τους «κρεμαστούς» κήπους του υπουργείου στον καιρό της πανδημίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μπαμ»... υπό την αιγίδα του Κ. Τσιάρα
Το υπουργείο Δικαιοσύνης έθεσε υπό την αιγίδα του συνέδριο που διοργάνωσε η εν λόγω εφημερίδα, ο ιδιοκτήτης της οποίας οδηγήθηκε στο αυτόφωρο για διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων της ΕΥΠ.
«Μπαμ»... υπό την αιγίδα του Κ. Τσιάρα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ακριβές μου μετακινήσεις
«Γαλαντόμος» ο Κώστας Τσιάρας. Μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο βρήκαμε 5 με 6 ΧΕΠ των 7.000 ευρώ, που όλα αφορούν έξοδα του υπουργείου Δικαιοσύνης για μετακινήσεις σε Καρδίτσα και Λάρισα.
Ακριβές μου μετακινήσεις
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεν γλίτωσε ούτε το Ειδικό Δικαστήριο
Ανακοίνωση-κόλαφο εξέδωσε η μεγαλύτερη δικαστική ένωση μετά την πρωτοφανή τροπολογία που ψήφισε τελικά η κυβέρνηση για τη δυνατότητα απασχόλησης στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Πικραμμένου, εν...
Δεν γλίτωσε ούτε το Ειδικό Δικαστήριο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με κλειστά αυτιά οδεύει η συνεπιμέλεια στην Ολομέλεια της Βουλής
Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής με την τελική ανάγνωση του Νομοσχεδίου Τσιάρα για τις αλλαγές στο...
Με κλειστά αυτιά οδεύει η συνεπιμέλεια στην Ολομέλεια της Βουλής
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το υπουργείο Δικαιοσύνης μπαίνει σε μεγάλα έξοδα
H «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει σήμερα νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι, εκτός από την πολυέξοδη και υδροκέφαλη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, και ο υπουργός Δικαιοσύνης επιδίδεται σε έναν «αγώνα»...
Το υπουργείο Δικαιοσύνης μπαίνει σε μεγάλα έξοδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας