• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 18.4°C
  3 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 16.2°C
  3 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.5°C / 19.3°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.5°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 16.0°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.4°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 21.5°C
  2 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.4°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 15.6°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  2 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 18.6°C
  2 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.8°C
  3 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 13.7°C / 16.7°C
  3 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  2 BF
  65%

Κώστας Τσιάρας

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το υπουργείο Δικαιοσύνης μπαίνει σε μεγάλα έξοδα

 • A-
 • A+
Το «άρμεγμα» του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων: καλείται σήμερα να εγκρίνει 390.000 ευρώ για τον ΕΟΔΔ του Φλογαΐτη ● Εργα 250.776 ευρώ μέσα σε ένα τρίμηνο για το κτίριο του υπουργείου που δεν ανήκει στο Δημόσιο, χωρίς οι αναθέσεις να έχουν ακολουθήσει κάποια διαγωνιστική διαδικασία ή να έχει αναρτηθεί έστω και μία πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Mε προεδρικό διάταγμα δύο μέρες μετά τις τελευταίες εκλογές (81/2019-ΦΕΚ 119/Α/9-7-2019) η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έσπευδε να μετονομάσει το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε υπουργείο Δικαιοσύνης και να εντάξει το ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο της σωφρονιστικής πολιτικής στη δικαιοδοσία του εθνικού μας σερίφη.

Τους μήνες που ακολούθησαν επιβεβαιώθηκε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα (φοιτητών, κρατουμένων, διαδηλωτών κ.ά.) δεν είχαν καμία θέση στον τίτλο ενός υπουργείου από τη στιγμή που δεν έχουν καν θέση στην πολιτική που χαράσσει το μέγαρο Μαξίμου.

Οσο για τη λέξη «Διαφάνεια», η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει σήμερα νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι, εκτός από την πολυέξοδη και υδροκέφαλη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, και ο υπουργός Δικαιοσύνης επιδίδεται σε έναν «αγώνα» εξόδων χωρίς τέλος.

Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του Κώστα Τσιάρα να πείσει τις διοικήσεις των δικαστηρίων να ακολουθήσουν το παράδειγμά του στο υπουργείο και να τοποθετήσουν πανάκριβες -και ακατάλληλες για τη δημόσια υγεία- πύλες απολύμανσης, τις οποίες θα προμηθεύονταν από εταιρεία συντοπίτη του, τώρα αποφάσισε να χρηματοδοτήσει γενναία και εκείνος (όπως και το υπ. Μετανάστευσης, Ψηφιακής Πολιτικής κ.λπ.) τον ιδιωτικό οργανισμό του Σπύρου Φλογαΐτη με τους πόρους του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ), το οποίο στη σημερινή του συνεδρίαση καλείται να εγκρίνει 390.000 ευρώ για παροχή έργου που μπορεί να καλυφθεί από υπαλλήλους του υπουργείου.

Παράλληλα, μέσα σε διάστημα λιγότερο των τριών μηνών, έχουν εγκριθεί 250.000 ευρώ για επισκευαστικά έργα στο κτίριο του υπουργείου στη λεωφόρο Μεσογείων και για τις αναθέσεις αυτές δεν έχει ακολουθηθεί κάποια διαγωνιστική διαδικασία, ούτε έχει αναρτηθεί έστω και μία πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Aντιρρήσεις από μέλη της διοίκησης του ΤΑΧΔΙΚ
για τις «επιχορηγήσεις» του

Ο περιζήτητος και καλοπληρωμένος καθηγητής

Οι εκλεκτοί επικεφαλής των τομέων Δικαιοσύνης και Αντεγκληματικής Πολιτικής, Κώστας Τσιάρας και Σοφία Νικολάου, είναι τόσο σπάταλοι που η διάσπαση του υπουργείου εξυπηρετεί ώστε να διασπώνται και τα ποσά των εξόδων, ακόμα κι αν κάποια από αυτά καταλήγουν στον ίδιο αποδέκτη.

Το δυσάρεστο στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι ο «χορηγός» είναι ο ίδιος. Αφενός το Δημόσιο και οι δύο ξεχωριστοί προϋπολογισμοί και αφετέρου το πολύπαθο ΤΑΧΔΙΚ, το οποίο λειτουργεί με δική του διοίκηση αλλά εποπτευόμενη πάντα από τον υπουργό. Οι πόροι του Ταμείου, που τόσα χρόνια διασφαλίζουν τις παλιές και νέες εγκαταστάσεις φυλακών και δικαστηρίων, τώρα μοιράζονται ανάμεσα στα δύο υπουργεία σύμφωνα με τις επιλογές των υπουργών.

Η «Εφ.Συν.» έχει αποκαλύψει την απόφαση του Κ. Τσιάρα να υπογράψει συμφωνία με τον ιδιωτικό Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου (βλ. 11.1.2021, «Νέο δώρο στον Σπ. Φλογαΐτη»). Βασικός χρηματοδότης της συμφωνίας των 195.000 ευρώ τον χρόνο είναι το ΤΑΧΔΙΚ και αντικείμενό της, όπως ορίζεται στη σύμβαση που καλύπτεται και με όρους εμπιστευτικότητας, είναι η παροχή νομικής βοήθειας στην επίλυση νομικών θεμάτων συντήρησης και επισκευής των δικαστικών κτιρίων και την υποβοήθηση της εκκαθάρισης των εκκρεμών υποθέσεων χορήγησης Νομικής Βοήθειας. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταθέσει σχετική ερώτηση στον υπουργό ζητώντας το πλήρες κείμενο της σύμβασης καθώς και τους λόγους για τους οποίους, παρά τις δεκάδες προσλήψεις μετακλητών και συμβούλων, απαιτείται επιπλέον αμοιβή ατόμων που θα απασχοληθούν στο υπουργείο και επιλέγεται ο ιδιωτικός αυτός οργανισμός.

Τα ίδια αιτήματα μαζί με τις αντιρρήσεις τους διατύπωσαν και εκπρόσωποι του νομικού κόσμου, ειδικά όταν το ΤΑΧΔΙΚ δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τους δικηγόρους της Νομικής Βοήθειας (Legal Aid) ευπαθών ομάδων.

Πέρα όμως από τις 195.000 που θα καταβληθούν το 2021 για το παρεχόμενο έργο, καλείται σήμερα το ΤΑΧΔΙΚ να εγκρίνει στη συνεδρίασή του το σύνολο της πίστωσης ύψους 390.000 ευρώ στον Οργανισμό (για το 2021 και το 2022) για την επιστημονική υποστήριξη στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδιασμού και της εφαρμογής των πολιτικών του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Δηλαδή το Ταμείο θα αποφασίσει ολόκληρη την εκταμίευση πριν ακόμα διαπιστωθεί αν και κατά πόσο το έργο που αναλαμβάνει ο ΕΟΔΔ διεκπεραιώθηκε σωστά τον πρώτο χρόνο! Με έγγραφό του το ΤΑΧΔΙΚ ζήτησε -μεταξύ άλλων- από τη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης του υπουργείου «να αποσταλεί προϋπολογισμός της επιχορήγησης, να προσδιοριστούν τα έργα (δράσεις) που εκτελούνται μέσω της υπογραφείσας συμφωνίας, καθώς επίσης να γνωστοποιηθεί στην υπηρεσία που θα κατατεθεί το ποσό της αιτούμενης επιχορήγησης». Το υπουργείο ανταποκρίθηκε με απαντητικό έγγραφο περιγραφής όσων πρόκειται να υλοποιηθούν, ενώ στη συνέχεια η διοίκηση του ΤΑΧΔΙΚ διαπίστωσε ότι «η δαπάνη εμπίπτει στους σκοπούς του» και πρότεινε την αποδοχή τής ανωτέρω πρότασης από το Δ.Σ. στη σημερινή συνεδρίασή του, όπου το θέμα αυτό είναι πρώτο στην ημερήσια διάταξη.

Αντιρρήσεις όμως υπάρχουν και μεταξύ των μελών της διοίκησης του ΤΑΧΔΙΚ και ειδικότερα των δικηγόρων τακτικών μελών (που είναι και οι μόνοι εκλεγμένοι).

Ο Αλέξανδρος Παπατσώρης (μέλος του ΔΣΑ) διευκρινίζει ότι θα καταψηφίσει το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, δηλαδή την «Εγκριση δέσμευσης πολυετούς υποχρέωσης ποσού 390.000,00 ευρώ για τη μεταβίβαση πιστώσεων, με τη μορφή επιχορήγησης, στο υπουργείο Δικαιοσύνης που αφορά τη σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης και του ΕΟΔΔ του καθηγητού Σπύρου Φλογαΐτη, διότι θεωρώ ότι οι προβλεπόμενες εργασίες μπορούσαν να καλυφθούν από υπάλληλους του ΤΑΧΔΙΚ ή του υπουργείου αλλά και από δικηγόρους που είναι ικανοί να φέρουν σε πέρας αυτές εν όψει και των αναγκών του χειμαζόμενου δικηγορικού κλάδου» (3.2.2021).

Αιχμηρότερη είναι η δήλωση του Ιωάννη Καρδαρά (μέλος του Δ.Σ. Πειραιά): «Aτομικά καταψηφίζω το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης και με την ιδιότητα του τακτικού μέλους του Δ.Σ. του ΤΑΧΔΙΚ διότι στο άρθρο 3-4 της από 9-12-2020 Σύμβασης αναφέρεται ότι η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 12 μήνες (από 4-1-2021 έως 31-12-2021) με δυνατότητα ισόχρονης ανανέωσης [...] Οπότε και δεν είναι δυνατόν να αποφασίζει το Δ.Σ. εκ των προτέρων και για το έτος 2022 με βάση τη συμβατική δυνατότητα ισόχρονης ανανέωσης, η οποία θα κριθεί στις 31-1-2022. Επίσης δηλώνω ότι τα χρήματα του ΤΑΧΔΙΚ είναι χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου. Το ΤΑΧΔΙΚ έχει συγκεκριμένους σκοπούς βάσει του καταστατικού του για τη χρηματοδότησή τους και επομένως η εν λόγω χρηματοδότηση είτε των 195.000 ευρώ ή των 390.000 ευρώ, φρονώ ότι είναι εκτός των σκοπών του ΤΑΧΔΙΚ».

Με τον Στάθη Κουτσοχήνα, πρόεδρο του ΔΣΘ, που είναι το τρίτο εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. του ΤΑΧΔΙΚ, δεν μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε και επομένως δεν γνωρίζουμε ποια άποψη θα εκφέρει στη συνεδρίαση για το επίμαχο θέμα.

Παρόμοια ανακοίνωση έχει εκδώσει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, εκφράζοντας απορία και προβληματισμό «για τη σκοπιμότητα, την αναγκαιότητα αλλά και τη χρονική στιγμή κατάρτισης της εν λόγω σύμβασης για ένα έργο αμφίβολης χρησιμότητας, δεδομένου ότι δεν προκύπτει ποιες είναι οι ανάγκες που δεν μπορούν να καλυφθούν από τους υπαλλήλους του υπουργείου, αλλά ούτε προσδιορίζονται συγκεκριμένα κριτήρια για την αξιολόγηση της υλοποίησης του έργου που αναλαμβάνει ο ΕΟΔΔ. Και όλα αυτά εν καιρώ υγειονομικής κρίσης και ενώ (ασχέτως με την τρέχουσα κατάσταση) το ΤΑΧΔΙΚ καθυστερεί εδώ και τρία έτη την εξόφληση των δικαιούχων γραμματίων νομικής βοήθειας» (2.2.2021).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΤΑΧΔΙΚ λειτουργεί αποκλειστικά με δικούς του πόρους και συγκεκριμένα: από τα εισπραττόμενα ποσά που προέρχονται από χρηματικές ποινές ή από μετατροπή σε χρήμα των στερητικών της ελευθερίας ποινών, τα εισπραττόμενα ποσά εξόδων της ποινικής διαδικασίας, τα δικαστικά ένσημα (θυμίζουμε και την «ετσιθελική» μέσω τροπολογίας απόφαση της κυβέρνησης για επαναφορά της καταργημένης διάταξης για καταβολή δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές), το ποσοστό 1‰ επί των παγίων και αναλογιστικών δικαιωμάτων που εισπράττεται από τα έμμισθα υποθηκοφυλακεία, ποσοστό 20% επί των αμοιβών διαιτητών ή επιδιαιτητών και ποσοστό 60% επί του ποσού των παραβόλων).

Οι περίεργες δαπάνες για το κτίριο της Μεσογείων που ανήκει στη Eurobank

Προκειμένου να μην υπάρχουν αντιδράσεις απομακρύνθηκε από τη θέση του το σύνολο των υπαλλήλων αλλά και των προϊσταμένων των μονάδων που σχετίζονταν με τις προαναφερόμενες δαπάνες

Σύμφωνα με τον κατάλογο αναθέσεων που αναρτήθηκαν στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) το τελευταίο τρίμηνο του 2020, για το κεντρικό κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης στη λεωφόρο Μεσογείων έχουν γίνει κατατμήσεις και αναθέσεις επισκευαστικών έργων που ξεπερνούν τα 250.000 ευρώ και για τις οποίες όχι μόνο δεν έχει ακολουθηθεί καμία διαγωνιστική διαδικασία, αλλά δεν έχει αναρτηθεί ούτε μία πρόσκληση ενδιαφέροντος, δεν έχει προηγηθεί καμία αρχιτεκτονική μελέτη και δεν έχει εκδοθεί κάποια πολεοδομική άδεια. Και όλα αυτά σε ένα κτίριο που δεν ανήκει στο Δημόσιο αλλά στη Eurobank, στην οποία καταβάλλεται ετήσιο μίσθωμα πάνω από 1.400.000 ευρώ!

Ενδεικτικά (και χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ στα ποσά) οι συμβάσεις αφορούν:

■ Προμήθεια υλικών και εργασίες για διαμόρφωση χώρου: 19.400 ευρώ
■ Διαμόρφωση χώρου εισόδου: 18.300
■ Εργασίες επισκευής WC: 17.500
■ Προμήθεια υλικών για τοποθέτηση ειδικών κατασκευών στο υπόγειο (αρχείο): 16.200
■ Εργασίες κλιματισμού/εξαερισμού: 13.075
■ Προμήθεια υλικών για ηλεκτρολογικές εργασίες: 16.500
■ Εργασίες επισκευής δαπέδων: 19.215
■ Προμήθεια και τοποθέτηση δύο κουρτινών σε αίθουσες συνεδριάσεων: 5.500
■ Μεταφορά και απόρριψη αρχειακού υλικού: 17.500

Προκειμένου δε να μην υπάρχουν σχολιασμοί και αντιδράσεις από τους υπαλλήλους, με μια πρωτοφανή απόφαση της υπηρεσιακής γραμματέως του υπουργείου Βασιλικής Γιαβή -και με επίφαση τον νέο οργανισμό του υπουργείου- απομακρύνθηκε από τη θέση του το σύνολο των υπαλλήλων αλλά και των προϊσταμένων των μονάδων που σχετίζονταν με τις προαναφερόμενες δαπάνες.

Η απόφαση μάλιστα αυτή ήταν τόσο προκλητική που προκάλεσε ακόμα και την οργισμένη ανακοίνωση του συλλόγου των υπαλλήλων του υπουργείου, του οποίου το σύνολο των μελών του Δ.Σ. ανήκει στη ΔΑΚΕ, τη συνδικαλιστική οργάνωση που πρόσκειται στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέο «δώρο» στον Σπ. Φλογαΐτη
Νέα συμφωνία για τον ιδιωτικό Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου του καθηγητή Σπύρου Φλογαΐτη υπογράφτηκε μέσα στον Ιανουάριο.
Νέο «δώρο» στον Σπ. Φλογαΐτη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μπαμ»... υπό την αιγίδα του Κ. Τσιάρα
Το υπουργείο Δικαιοσύνης έθεσε υπό την αιγίδα του συνέδριο που διοργάνωσε η εν λόγω εφημερίδα, ο ιδιοκτήτης της οποίας οδηγήθηκε στο αυτόφωρο για διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων της ΕΥΠ.
«Μπαμ»... υπό την αιγίδα του Κ. Τσιάρα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ακριβές μου μετακινήσεις
«Γαλαντόμος» ο Κώστας Τσιάρας. Μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο βρήκαμε 5 με 6 ΧΕΠ των 7.000 ευρώ, που όλα αφορούν έξοδα του υπουργείου Δικαιοσύνης για μετακινήσεις σε Καρδίτσα και Λάρισα.
Ακριβές μου μετακινήσεις
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεν γλίτωσε ούτε το Ειδικό Δικαστήριο
Ανακοίνωση-κόλαφο εξέδωσε η μεγαλύτερη δικαστική ένωση μετά την πρωτοφανή τροπολογία που ψήφισε τελικά η κυβέρνηση για τη δυνατότητα απασχόλησης στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Πικραμμένου, εν...
Δεν γλίτωσε ούτε το Ειδικό Δικαστήριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας