Σε βαρυσήμαντη παρέμβαση προς τους εταίρους, με τελικό αποδέκτη το ΔΝΤ και την αρνητική στάση που αυτό τηρεί στο ζήτημα των εργασιακών, προέβη χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη διάρκεια συνάντησής του στο Προεδρικό Μέγαρο με τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη.
Οπως τόνισε με έμφαση ο Προκόπης Παυλόπουλος, οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς προς τους θεσμούς στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, είναι δηλαδή απολύτως κατοχυρωμένες θεσμικά και το γεγονός αυτό αποτελεί το σημαντικότερο «όπλο» της χώρας που πρέπει να αναδείξει η κυβέρνηση.
Εστιάζοντας την αναφορά του στην εμμονή που επιδεικνύει η πλευρά της Ουάσινγκτον στο σκέλος των εργασιακών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε ότι οι προτάσεις της Ελλάδας προς τους θεσμούς «και κυρίως προς το ΔΝΤ, γιατί αυτό έχει και τις δικές του αντιρρήσεις» στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, όπως έχει εξειδικευτεί από τον κατεξοχήν αρμόδιο Οργανισμό, τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και το αρμόδιο Οργανο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.
«Δεν είναι προτάσεις που αυθαιρέτως η Ελλάδα διαμορφώνει», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για προτάσεις που θεμελιώνονται σε υποχρέωση της Ελλάδας η οποία απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο και «αυτό πρέπει να καταστεί σαφές».
Ευρωπαϊκό κεκτημένο
Στην κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα και στη σημασία των προσπαθειών που καταβάλλει η κυβέρνηση στο πεδίο των εργασιακών για το σύνολο του κόσμου της εργασίας στην Ευρώπη εστίασε ο υπουργός Εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια γύρω από τα εργασιακά ζητήματα είναι μια προσπάθεια «η οποία δεν έχει να κάνει μόνο με τους εργαζόμενους στη χώρα μας, αλλά με το σύνολο των Ευρωπαίων εργαζομένων».
Πρόσθεσε δε ότι η πρόταση του υπουργείου Εργασίας για τον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους βρίσκεται στον πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου, «τουλάχιστον όπως το γνωρίσαμε και όπως το ονειρεύτηκαν και το συνέλαβαν οι ιδρυτές της Ευρώπης», κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης, αναφέροντας ότι για τον ίδιο στόχο αγωνίζεται η κυβέρνηση και κάνοντας την ευχή οι δημόσιες παραινέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας να γίνουν τελικά κατανοητές και αποδεκτές από τους δανειστές.
