• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.2°C / 32.5°C
  3 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.6°C / 31.8°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  1 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 28.2°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.5°C / 24.5°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  1 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 29.3°C
  4 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.0°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 30.4°C
  4 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.0°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  1 BF
  32%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 31.0°C
  3 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.1°C / 32.7°C
  2 BF
  39%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.3°C / 29.9°C
  2 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.7°C / 28.9°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  69%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλχημίες και παλινωδίες

 • A-
 • A+
Εικόνα σύγχυσης από τους αρμόδιους υπουργούς και τον πρωθυπουργό για το ζήτημα των μειώσεων μισθών ● Τα λόγια του πρωθυπουργού ότι «οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με σχεδόν τον ίδιο μισθό» μετατράπηκαν στο ότι δεν θα υπάρχουν μειώσεις 20% από τον Στ. Πέτσα και στο ότι η οροφή θα είναι το πολύ 16%, από τον Γ. Βρούτση.

Επικοινωνιακό αλαλούμ εκπέμπεται από την κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να υποβαθμίσει το ζήτημα των μειώσεων μισθών που προβλέπει ο περιορισμένης και ανεπαρκούς χρηματοδότησης κυβερνητικός σχεδιασμός για τη στήριξη των θέσεων εργασίας. Το αποτέλεσμα είναι να καταγράφονται στον δημόσιο διάλογο πολύ διαφορετικές μεταξύ τους δηλώσεις αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, οι οποίες δημιουργούν εικόνα σύγχυσης γύρω από το θέμα.

Το δεδομένο είναι ότι εφόσον ο εργοδότης επιλέξει να καλύπτει το 50% του μισθού των εργαζομένων (γενική δυνατότητα που δίδεται ως πλαφόν από τον κυβερνητικό σχεδιασμό), το κράτος θα καλύπτει το 60% του υπόλοιπου 50%, με αποτέλεσμα να προκύπτει μείωση μισθού 20%. Από τις απώλειες αυτές εξαιρούνται μόνον όσοι αμείβονται με τον βασικό μισθό αφού θα τον παίρνουν ολόκληρο. Αυτά είναι τα απλά μαθηματικά της αρχικής κυβερνητικής ανακοίνωσης.

Παρ’ όλα αυτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επιχείρησε να διαψεύσει αυτό το δεδομένο, λέγοντας ότι «δήθεν με αυτή την πολιτική μειώνονται οι μισθοί κατά 20%» και χαρακτηρίζοντας τη σχετική κριτική της αντιπολίτευσης «επιπόλαια, ανεύθυνη και ψεύτικη». Και προσπαθώντας να υποβαθμίσει το θέμα των απωλειών για τους εργαζόμενους, υποστήριξε ότι «δεν υφίσταται σύγκριση με κάποιον αριθμό εκεί που θα έμπαινε λουκέτο. Αλλά, μόνο με το μηδέν. Με την ανεργία. Και την ανασφάλεια».

Συνεχίζοντας από την τελευταία φράση, είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα «πραγματικά προβλήματα», για να κατατάξει το θέμα των μειώσεων των μισθών κατά 20% στα «φανταστικά» προβλήματα και να ισχυριστεί ότι τα «κατασκευάζει η αντιπολίτευση».

Το γεγονός όμως ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό αποτυπώθηκε ήδη από την προχθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού, όταν κατέστησε σαφές ότι δεν θα καλύπτεται το σύνολο του μισθού των εργαζομένων, αν αυτός ξεπερνά τον βασικό. Θέλοντας να αμβλύνει το θέμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επιλέξει να χρησιμοποιήσει μια ασαφή διατύπωση, ότι δηλαδή οι εργαζόμενοι «θα εξακολουθήσουν να αμείβονται σχεδόν με τον ίδιο μισθό».

Τελευταίοι στην Ευρώπη

Στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι το κράτος θα καλύπτει το 60% της διαφοράς, δηλαδή, με το ισχύον πλαφόν, το 30% του συνολικού μισθού. Με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι η τελευταία στη σχετική λίστα με τις χώρες της Ευρώπης, αφού τα ποσοστά αναπλήρωσης μισθού που δίνουν τα άλλα κράτη κυμαίνονται από 50% έως και 100% επί του συνόλου του.

Την ίδια ώρα το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, από το οποίο χρηματοδοτείται το σχετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, θέτει μεν τις κεντρικές κατευθύνσεις, αλλά αφήνει τα ίδια τα κράτη να εξειδικεύσουν τον τρόπο με τον οποίο θα επιδοτήσουν την εργασία.

Σε άλλο μήκος κύματος από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν εκείνες του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Βρούτση. Ο υπουργός Εργασίας έφερε ένα παράδειγμα εργαζομένου με μισθό 1.000 ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι θα λάβει 500 ευρώ από τον εργοδότη (το 50%) και 300 ευρώ από το κράτος (το 60% των υπόλοιπων 500). Με άλλα λόγια, θα λάβει 800 ευρώ, δηλαδή θα έχει απώλειες 20%.

Και μπορεί ο κ. Βρούτσης να ισχυρίστηκε ότι «δεν είναι 20% η απώλεια» με το επιχείρημα ότι «ο εργαζόμενος θα πάρει τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στον αρχικό ονομαστικό του μισθό» και να δήλωσε ότι «το 20% δεν ισχύει αν κάνεις την άσκηση μέχρι τέλους, υπολογίζοντας και τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές», αλλά παραδέχτηκε με αυτόν τον τρόπο το ποσοστό της μείωσης στο πραγματικό και καταβαλλόμενο εισόδημα του εργαζομένου που είναι 20% και το οποίο βέβαια δεν αφορά κάποια άσκηση αλλά την καθημερινή του επιβίωση.

Ο Γ. Βρούτσης, παρ’όλα αυτά, επέμεινε ότι «το 20% που παραθέτει η αντιπολίτευση είναι η ακραία περίπτωση», αντιπαραθέτοντας ότι στην περίπτωση του βασικού μισθού υπάρχει πλήρης κάλυψη, πράγμα που ισχύει, θολώνοντας όμως στη συνέχεια την εικόνα με τον ισχυρισμό ότι «η οροφή της απώλειας είναι το 16%», χωρίς να τεκμηριώνεται με κανένα τρόπο. Είναι πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η οροφή στην μείωση του καταβαλλόμενου μισθού κατά την κυβερνητική ρύθμιση είναι το 20% και αντιστοιχεί στο πλαφόν 50% στην περικοπή του χρόνου εργασίας. Όλοι οι άλλοι υπολογισμοί του υπουργού Εργασίας αφορούν ενδεχομένως τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, όχι όμως τους εργαζόμενους που θα υποστούν τις μειώσεις.

Τις δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος ανέφερε ότι «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπαθεί, αλλά η πραγματικότητα εξακολουθεί να τον διαψεύδει», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει την επιλογή της. Περιγράφει ένα μέλλον με μειώσεις μισθών και εμπέδωση πρακτικών εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε συνθήκες γενικευμένης ανασφάλειας. Ενώ όσο επιμένει στις αναστολές συμβάσεων εργασίας, επιδοτεί την ανεργία. Οσα λεκτικά σχήματα και αν επιστρατεύσει».

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί το νούμερο των 24 δισ. που ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης για το συνολικό πακέτο των μέτρων της κυβέρνησης, ενώ το υπουργείο Οικονομικών επιχειρηματολογεί υπέρ του συγκεκριμένου ύψους του ποσού επικαλούμενο την Κομισιόν.

Οτι το κυβερνητικό μέτρο για την εργασία «οδηγεί σε μείωση του μισθού των εργαζομένων», προσθέτοντας ότι «θα πληρώσουν αυτοί και πάλι το μάρμαρο», επισημαίνει το ΚΙΝ.ΑΛΛ., ενώ αναφορικά με το συνολικό πακέτο των μέτρων της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις, τον τουρισμό και την εργασίας, κάνει λόγο για «μέτρα ανεπαρκή και ανεπεξέργαστα. Και το χειρότερο, με στρεβλώσεις που αναδεικνύουν και προδίδουν τις βαθιά συντηρητικές λογικές της Ν.Δ.».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αδειασμα Μητσοτάκη σε Βρούτση – Χάλαρη
Κίτρινη κάρτα στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση για το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων έβγαλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τηλεδιάσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., παραδεχόμενος ουσιαστικά...
Αδειασμα Μητσοτάκη σε Βρούτση – Χάλαρη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο εκφοβισμός γίνεται πράξη: Αν δεν εμβολιαστείτε, θα απολυθείτε...
Τις ανακοινώσεις επέλεξε να κάνει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ένα τηλεοπτικό μήνυμα που μέχρι δύο ώρες πριν προβληθεί δεν είχε αποφασιστεί αν θα πραγματοποιούνταν χθες ή σήμερα, δείγμα των αυτοσχεδιασμών...
Ο εκφοβισμός γίνεται πράξη: Αν δεν εμβολιαστείτε, θα απολυθείτε...
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με δύο μέτρα και δύο σταθμά
Η κυβέρνηση κάνει πίσω στην επιβολή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στην Εκκλησία και περιορίζεται σε... συστάσεις
Με δύο μέτρα και δύο σταθμά
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζημιά από Μαρινάκη
Μεγάλη αμηχανία έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η απόφαση της εκδοτικής εταιρείας Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη να επιστρέψει τα χρήματα που πήρε για την καμπάνια για την πανδημία, αφήνοντας σαφείς αιχμές για...
Ζημιά από Μαρινάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας