Αθήνα, 30°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
30.2° 27.1°
0 BF
36%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
27.0° 24.1°
3 BF
62%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
27°C
27.1° 25.5°
2 BF
59%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
28.0° 26.9°
0 BF
50%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
22°C
23.5° 20.5°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
3 BF
88%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
74%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
28°C
28.8° 26.8°
3 BF
57%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
27.7° 26.8°
3 BF
59%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 27.8°
4 BF
39%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
26°C
25.7° 25.7°
4 BF
73%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
29.8° 27.9°
4 BF
74%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
25.2° 22.9°
0 BF
83%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
23°C
24.5° 22.8°
2 BF
79%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
28°C
27.7° 26.8°
4 BF
75%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
30.0° 26.8°
0 BF
36%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
27.3° 26.0°
3 BF
68%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
24°C
26.7° 24.2°
2 BF
69%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
89%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο πρώην συντονιστής της κυβέρνησης στο προσφυγικό, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος χρησιμοποιούσε ως μοντέλο για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης το ερημονήσι Λέβιθα

Επαναφέρουν το σχέδιο «ξερονήσια»

Τους πιο ακραίους σχεδιασμούς, αυτούς της δημιουργίας «Αλκατράζ» προσφύγων, δηλαδή κλειστών κέντρων σε ξερονήσια, φαίνεται ότι επαναφέρει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την προχθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους δημάρχους των νησιών Χίου, Λέσβου και Σάμου στο μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση κλίνει ξανά στα ξερονήσια, αλλά επειδή δεν θέλει να το χρεωθεί η ίδια, θα επιδιώξει το ακραίο αυτό σχέδιο να φανεί ως πρόταση των αυτοδιοικητικών του Βορείου Αιγαίου, την οποία και θα κάνει αποδεκτή.

Τις πληροφορίες αυτές ήρθαν να ενισχύσουν οι δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Λέσβου Αρη Χατζηκομνηνού, ο οποίος μετείχε στη σύσκεψη στο Μαξίμου. Οπως ο ίδιος δήλωσε (Alpha TV), είπε στον πρωθυπουργό την προσωπική του θέση για τη μεταφορά προσφύγων σε ακατοίκητα νησιά και «ο κ. Μητσοτάκης άκουσε προσεκτικά όλες τις προτάσεις».

Ενώ όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα αν ο πρωθυπουργός ενστερνίστηκε την άποψή του, απάντησε: «Αυτό που κατάλαβα εγώ, είναι ότι ο πρωθυπουργός είναι ανοιχτός να συζητήσει οποιαδήποτε λύση δώσει αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος». Με άλλα λόγια, επιβεβαίωσε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης συζητάει σοβαρά το ενδεχόμενο δημιουργίας κλειστών κέντρων στα ξερονήσια.

Αλλωστε αυτό ήταν και το σχέδιο που προ καιρού μεθόδευε ο πρώην συντονιστής της κυβέρνησης στο προσφυγικό, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος χρησιμοποιούσε ως μοντέλο για τους σχεδιασμούς του το ερημονήσι Λέβιθα. Κάτι που είχε αποκαλύψει τότε η «Εφ.Συν.», με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να υποχρεωθεί να ανακρούσει πρύμναν υπό το βάρος των σφοδρών αντιδράσεων και να πάρει πίσω αυτό το σχέδιο.

Και να λοιπόν που τώρα, όπως όλα δείχνουν, αυτό επανέρχεται. Και πώς επανέρχεται; Η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιστρέφει εκεί μετά τη μερική αναδίπλωσή της, δηλαδή μετά το πάγωμα των επιτάξεων για τις νέες δομές, στο οποίο αναγκάστηκε να προχωρήσει, προκειμένου να εκτονωθεί η ανεξέλεγκτη κατάσταση ωμής βίας που η ίδια δημιούργησε στα νησιά με την αποστολή των ΜΑΤ. Το πάγωμα των επιτάξεων αποφασίστηκε βέβαια στη σύσκεψη με τους δημάρχους των νησιωτικών δήμων και τους αντιπεριφερειάρχες Χίου και Λέσβου.

Και την επόμενη μέρα ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης δήλωνε ότι «δεν υφίσταται πλέον ζήτημα επίταξης οικοπέδου αφού η διαδικασία θα ακυρωθεί με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού. Τις επόμενες ημέρες τα Δημοτικά μας Συμβούλια και το Περιφερειακό Συμβούλιο θα κληθούν να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για το ζήτημα της κλειστής δομής, η οποία θα λειτουργήσει μέσα στους επόμενους μήνες, αφού βέβαια κλείσουν όλα τα ανοιχτά κέντρα» (emprosnet.gr), ενώ και ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, δήλωσε (stonisi.gr) ότι «παγώνει η επίταξη».

Την ίδια ώρα, από το μέγαρο Μαξίμου έλεγαν ότι από την πλευρά του πρωθυπουργού τέθηκε η θέση της κυβέρνησης ότι πρέπει να γίνουν «κλειστά κέντρα» και ότι αυτό το αποδέχτηκαν και οι δήμαρχοι. Μάλιστα προς επίρρωσιν αυτού, από το Μαξίμου έδειχναν την αναφορά των δημάρχων, στην κοινή τους δήλωση, περί «εξεύρεσης ρεαλιστικής λύσης». Αυτό που, σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, ξαναβρέθηκε σε εκκρεμότητα, είναι οι τοποθεσίες των νέων κέντρων, με το μέγαρο Μαξίμου να περιμένει τώρα τους δημάρχους να επιστρέψουν με τις προτάσεις τους.

Αν λοιπόν μέσα από αυτόν τον τρόπο επανέλθει και επισήμως το θέμα των ξερονησιών, το οποίο βρίσκεται -όπως λένε οι πληροφορίες- ήδη στο τραπέζι, τότε μιλάμε ασφαλώς για de facto καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων που θα βρεθούν σε ένα απομακρυσμένο γκέτο χωρίς καμία προσβασιμότητα.

Ζήτημα αποτελεί βέβαια και η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι σε τέτοια σχέδια και στη χρηματοδότησή τους, με δεδομένο ότι είναι η ίδια που είχε αντιταχθεί και στα κλειστά κέντρα κράτησης και στη χρηματοδότησή τους ως κύριου εργαλείου πολιτικής. Και βέβαια μιλάμε για πάρα πολύ κοστοβόρες δομές που πρέπει να φτιαχτούν από την αρχή σε ακατοίκητα νησιά, κάτι που προφανώς εκτός από το τεράστιο κόστος είναι και χρονοβόρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Υπενθυμίζουμε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης σήμερα Σάββατο επισκέπτεται τη Σάμο και ακολουθεί η επίσκεψή του σε Χίο και Λέσβο, οπότε αναμένονται εξελίξεις. Εν τω μεταξύ, σύσκεψη με τομεάρχες και συνεργάτες που έχουν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, είχε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Μετά τη σύσκεψη ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει άμεσα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την έκτακτη σύγκληση συνόδου κορυφής για το προσφυγικό. Την κάλεσε επίσης «να αλλάξει ρότα και να υλοποιήσει επιτέλους το σχέδιο που εφάρμοζε με αποτελεσματικότητα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να αποσυμφορηθούν τα νησιά, προς όφελος και των νησιωτών και των αιτούντων ασύλου» και «να εγκαταλείψει άμεσα τη λογική του αυταρχισμού, να αποσύρει τις δυνάμεις των ΜΑΤ από τα νησιά, να ανακαλέσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη περιουσιών και να προχωρήσει σε ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Επαναφέρουν το σχέδιο «ξερονήσια»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας