Η Επιστημονική Υπηρεσία της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής (Bundestag) χαρακτηρίζει παραβίαση του διεθνούς δικαίου το μνημόνιο κατανόησης που έχουν υπογράψει η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης και o Έλληνας πρωθυπουργός σχολιάζει «ότι υποστηρίζει απόλυτα το δίκαιο των ελληνικών θέσεων».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Νταβός, ρωτήθηκε για την έκθεση της Νομικής Υπηρεσίας του γερμανικού Κοινοβουλίου, σημειώνοντας: «Με μια πρώτη ανάγνωση μπορώ να σας πω ότι υποστηρίζει απόλυτα το δίκαιο των ελληνικών θέσεων και δεν νομίζω πια ότι υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς την νομική διάσταση του θέματος. Η πολιτική διάσταση εξάλλου έχει ήδη αντιμετωπιστεί με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής».
Στη γνωμοδότηση, τονίζεται ότι «η οριοθέτηση της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο, έτσι όπως προβλέπεται από το διμερές μνημόνιο, δεν εναρμονίζεται με τις αρχές της ακριβοδίκαιης οριοθέτησης (equitable delimitation, υπό την έννοια του άρθρου 74 της Σύμβασης του Δικαίου Θαλάσσης)».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, που συμμετέχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αναφερόμενος στο γενικότερο κλίμα για τη χώρα είπε ότι «αυτή τη στιγμή είναι πολύ θετικό» και πρόσθεσε πως το γεγονός αυτό «θα το εκμεταλλευτούμε και γεωπολιτικά και οικονομικά».
Αναφορικά με την έξοδο από την κρίση και τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόνισε: «Όλοι πιστώνουν στην Ελλάδα ότι αντιμετώπισε μια κρίση δεκαετίας με τεράστια θεσμική ωριμότητα. Σε πολλές από τις συναντήσεις που είχα, εδώ στο Νταβός, μου ανέφεραν το όνομα της κ. Σακελλαροπούλου. Έκανε μεγάλη αίσθηση η επιλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας».
Τέλος, μιλώντας για την Κλιματική Αλλαγή επισήμανε πως «υπάρχει απόλυτη κατανόηση ότι οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αφορούν το εδώ και το σήμερα. Και εκεί η Ελλάδα έχει βγει πολύ μπροστά, με μια φιλόδοξη ατζέντα για τη μετατροπή του ίδιου του αναπτυξιακού της μοντέλου πράγμα που συνιστά μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα».
