• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 18.8°C
  3 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 16.1°C
  1 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.4°C
  4 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.3°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  67%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 16.0°C
  0 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 12.4°C
  3 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.3°C / 19.6°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.1°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 16.9°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.7°C
  5 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.6°C
  6 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 20.9°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.5°C
  3 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 16.1°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.8°C / 22.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 19.8°C
  3 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 13.8°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 16.1°C
  1 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  61%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο τριπλοθεσίτης κύριος Διαματάρης

 • A-
 • A+
Το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο και αναφέρει ότι «οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα των μελών της Kυβέρνησης, των Yφυπουργών και του Προέδρου της Bουλής αναστέλλεται κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων τους», ο υφυπουργός Εξωτερικών εμφανίζεται να είναι ενεργός επαγγελματικά σε δύο επιχειρήσεις στις ΗΠΑ.

Στο άρθρο 81 παρ. 3 του Συντάγματος αναφέρεται: «Οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα των μελών της Kυβέρνησης, των Yφυπουργών και του Προέδρου της Bουλής αναστέλλεται κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων τους».

Ακόμα και σύμφωνα με την ερμηνεία της έννοιας του άρθρου 81 παρ. 3 από την επιστήμη του Συνταγματικού Δικαίου, «η έννοια της “επαγγελματικής δραστηριότητας” στο άρθρο 81 παρ. 3 είναι ευρύτερη από την έννοια του “επαγγέλματος” και καταλαμβάνει ακόμα και δραστηριότητες που ασκούνται στη συγκεκριμένη περίπτωση χωρίς αμοιβή, αν αυτές είναι δραστηριότητες που κατά κανόνα συνιστούν αμειβόμενη άσκηση επαγγέλματος (έτσι οι Κ. Χρυσόγονος, Συνταγματικό Δίκαιο, 2014, σελ. 531, Π. Παραράς, Σύνταγμα 1975, τόμ. ΙΙΙ, 1999, σ. 53).

Από τη στιγμή που το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο ως προς τις επαγγελματικές δραστηριότητες των μελών της κυβέρνησης, το γεγονός ότι ο κ. Αντώνης Διαματάρης εμφανίζεται να είναι ενεργός επαγγελματικά σε δύο επιχειρήσεις στις ΗΠΑ σημαίνει ότι η τοποθέτησή του ως υφυπουργού είναι αντισυνταγματική. Το θέμα ανέδειξαν ομογενειακά μέσα ενημέρωσης και το Documento.gr. Ειδικότερα:

Σύμφωνα με τις καταχωρίσεις στο -ας το χαρακτηρίσουμε αντίστοιχο ΓΕΜΗ- μητρώο επιχειρήσεων της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, του οποίου η τελευταία ενημέρωση στοιχείων έχει ημερομηνία 3 Δεκεμβρίου 2019, ο κ. Διαματάρης εμφανίζεται ως Chief Executive Officer τόσο στην εταιρεία National Herald INC. (την εταιρεία που εκδίδει δηλαδή τον «Εθνικό Κήρυκα»), όσο και στην εταιρεία Diamataris Properties LTD, αντικείμενο της οποίας είναι οι κτηματομεσιτικές επιχειρήσεις. Στις εν λόγω καταχωρίσεις εμφανίζεται δηλωμένη μια διεύθυνση -στο όνομα του κ. Διαματάρη- στο Λονγκ Αϊλαντ της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο, καταχώριση που αφορά τον κ. Διαματάρη υπάρχει και στο ελληνικό ΓΕΜΗ, σε εταιρεία με την επωνυμία «Εθνικός Κήρυξ της Νέας Υόρκης Ελλάς, μονοπρόσωπη ΕΠΕ». Εκεί, διαπιστώνουμε ότι τον Απρίλιο του 2018 ο κ. Διαματάρης, που εμφανιζόταν ως ο μοναδικός εταίρος και μόνιμος εκπρόσωπος της εταιρείας, με συμβολαιογραφική πράξη παραχωρεί όλες τις μετοχές της ελληνικής εταιρείας στη σύζυγό του (έναντι του ποσού των 18.000 ευρώ), η οποία πλέον παίρνει τη θέση του. Στην εν λόγω συμβολαιογραφική πράξη καταγράφεται και η πραγματική ημερομηνία γέννησής του (5 Απριλίου 1950).

Πολλά ερωτήματα

Προκαλεί εντύπωση και πολλά ερωτήματα επίσης το γεγονός ότι στην ιστοσελίδα του «Εθνικού Κήρυκα» καταγράφονται τα εξής:

■ Στην ελληνική έκδοση, στον τομέα που καταγράφει τις «ημερομηνίες-σταθμούς» της εφημερίδας, για το 2019 αναφέρεται πως ο κ. Διαματάρης επ’ ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του ως υφυπουργού παρέδωσε τα ηνία της εφημερίδας στον Ηρακλή Διαματάρη.

■ Στην αγγλική έκδοση, στον αντίστοιχο τομέα, οι αναφορές σταματούν στο 2012. Πουθενά δεν καταγράφεται η πληροφορία ότι ο κ. Διαματάρης έγινε υφυπουργός και ότι τον διαδέχθηκε άλλος στην εφημερίδα.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν εδώ είναι πάμπολλα:

● Για ποιους λόγους ο κ. Διαματάρης φρόντισε -και μάλιστα από πέρυσι- να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της επιχείρησής του στην Ελλάδα, ενώ δεν έχει πράξει κάτι ανάλογο στις ΗΠΑ;

● Τι προβλέπει ο νόμος των ΗΠΑ για άτομα που εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, έχοντας δηλώσει διεύθυνση στις ΗΠΑ, αλλά τελικά διαμένουν και δραστηριοποιούνται σε άλλη χώρα, δίχως να έχουν ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ;

● Ως πότε η κυβέρνηση θα παραμένει σιωπηλή απέναντι στις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για τον κ. Διαματάρη, τον εδώ και πολλά χρόνια στενό φίλο της οικογένειας Μητσοτάκη;

● Πόσο ηθικό -αλλά και νόμιμο εν τέλει- είναι για τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και υπεύθυνο για τον απόδημο ελληνισμό να εμφανίζεται ως CEO σε κτηματομεσιτική εταιρεία, να εμπλέκεται δηλαδή σε αγοραπωλησίες, όταν ταυτόχρονα διατηρεί κυβερνητική θέση;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εδώ το πτυχίο, εκεί το πτυχίο, πού είναι το πτυχίο!
Κάθε μέρα που περνάει η κυβέρνηση βυθίζεται όλο και περισσότερο στη δίνη των ψεμάτων του εκλεκτού του κ. Μητσοτάκη για το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Εξωτερικών, Αντώνη Διαματάρη.
Εδώ το πτυχίο, εκεί το πτυχίο, πού είναι το πτυχίο!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενας φίλος από τα παλιά...
Ο Στάνλεϊ Γκρίνμπεργκ έχει διατελέσει σύμβουλος διάσημων πολιτικών όπως ο Μπλερ και ο Μαντέλα. Πρόσφατα βρέθηκε στη λίστα των ατόμων που συνόδευαν τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.
Ενας φίλος από τα παλιά...
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με δύσκολη ατζέντα στις ΗΠΑ
Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το μεσημέρι της Τρίτης και η ατζέντα των συνομιλιών αναμένεται να είναι κάτι παραπάνω από πλούσια.
Με δύσκολη ατζέντα στις ΗΠΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μούφα και παραλλαγή!
Δύο εβδομάδες μετά το «ξεγύμνωμα» της κυβερνητικής αριστείας, όπως αποδείχτηκε με την περίπτωση του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη, το έργο επαναλήφθηκε χθες όταν γι’ άλλη μια φορά αποδείχτηκε...
Μούφα και παραλλαγή!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας