Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επιχειρεί να οικειοποιηθεί και τα φορολογικά έσοδα
EUROKINISSI

Επιχειρεί να οικειοποιηθεί και τα φορολογικά έσοδα

  • A-
  • A+

Στα αυξημένα έσοδα του Ιουλίου και του Αυγούστου, μόλις δύο μήνες μετά τις εκλογές, απέδωσε ο πρωθυπουργός τη δυνατότητα να προχωρήσει σε νέα μέτρα ανακούφισης και μείωση φόρων, απαντώντας εμμέσως απ’ το βήμα της ΔΕΘ στην κριτική που του άσκησε μέσω της «Εφ.Συν.» ο Αλέξης Τσίπρας ότι «τρώει από τα έτοιμα».

Ερωτηθείς κατά τη συνέντευξη Τύπου στην 84η ΔΕΘ για το αν τελικά δεν ήταν τόσο δραματική – όπως την παρουσίαζαν- η κατάσταση που τους παρέδωσαν και έτσι τους δίνεται η δυνατότητα παροχών, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν ήταν τόσο ρόδινη» .

Ανέφερε όμως ότι η υπεραπόδοση των εσόδων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δείχνει ότι κάτι αλλάζει και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί. Προσδοκούμε σε ισχυρή ανάπτυξη και το β’ εξάμηνο του 2019, είπε ακόμη.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, λέγοντας πως «είχαμε δεσμευτεί ότι θα επιστρέψουμε αυτά που καθ΄’ υπερβολή της αφαίρεσαν».

Όπως είπε η πολιτική της νυν κυβέρνησης είναι μια πολιτική που δεν θέτει σε καμιά περίπτωση σε κίνδυνο την ανάγκη να διατηρούμε τη δημοσιονομική πειθαρχία αλλά μια πολιτική που δίνει έμφαση στην ισχυρή ανάπτυξη που θα έρθει μόνο μέσα από ένα κύμα επενδύσεων.

Διευκρίνισε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία. Δεν εστιάζεται μόνο στις μειώσεις φόρων, αλλά δίνει έμφαση στην ισχυρή ανάπτυξη μέσα από ένα κύμα επενδύσεων ξένων και εγχώριων που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Αυτή η πολιτική είναι διαφορετική.

Κληθείς να εξειδικεύσει τις εξαγγελίες για το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης είπε ότι «από το 2021 θα έχουμε αρκετό δημοσιονομικό χώρο για τη μείωσή τους» και έθεσε ως απώτερο χρονικό ορίζοντα της κατάργησής τους το 2023.

Παράλληλα, τόνισε πως «η μείωση της φορολογίας αυξάνει την υποχρέωση όλων για καλύτερη φορολογική συμμόρφωση» και προειδοποίησε πως «θα είμαστε πολύ αυστηροί στον εντοπισμό της φοροδιαφυγής».

Σε άλλη ερώτηση για τα φορολογικά απέφυγε να δεσμευτεί για μείωση των φόρων στα καύσιμα αλλά ανέφερε ότι «οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως εάν έχουμε υπεραπόδοση στα δημόσια έσοδα, μπορούμε πάντα να παρεμβαίνουμε και να το επιστρέφουμε στους πολίτες μέσω μείωσης φόρου και στήριξης του κοινωνικού κράτους».

«Ό,τι έχουμε εξαγγείλει για το 2020 είναι κοστολογημένο και ρεαλιστικό και δεν αιφνιδιάζουμε τους εταίρους μας», ανέφερε επίσης και σχολίασε: «Δεν θα προχωρούσα σε εξαγγελίες αν δεν ήταν πλήρως κοστολογημένα τα μέτρα».

Εμμένει στα πλεονάσματα, αίτημα στο ΔΝΤ για πρόωρη αποπληρωμή

Για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και την κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση, ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως «ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων τέθηκε για να ξεπληρώσουμε το χρέος μας και λόγω της αναξιοπιστίας της προηγούμενης κυβέρνησης» και επισήμανε ότι «όλοι θυμόμαστε πού μας οδήγησε η περήφανη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015».

Αν και προεκλογικά έκανε λόγο για άμεση διαπραγμάτευση στο συγκεκριμένο θέμα, τώρα δήλωσε απολύτως συνεπής ως προς τις δεσμεύσεις του υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα διεκδικήσω αμέσως τα πλεονάσματα. Θα το κάνω όταν η χώρα επανακτήσει την αξιοπιστία της» και ρίχνοντας το βάρος στους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης που θα καταστήσει τα χρέος βιώσιμο.

Με ορίζοντα το 2020, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «έχουμε όλα τα επιχειρήματα με το μέρος μας για να ζητήσουμε μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων. Θα τεθεί το ζήτημα, έχει τεθεί ανεπίσημα ήδη».

Όσον αφορά την αποπληρωμή των δανείων στο ΔΝΤ ο πρωθυπουργός είπε «είναι πρόθεσή μας να αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ και το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής από τον αρμόδιο υπουργό».

«Θα γλιτώσουμε περί τα 75 εκατ. ετησίως και μόνο από αυτή την παρέμβαση», πρόσθεσε και προανήγγειλε την αξιοποίηση της επιστροφής των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «για να δημιουργήσουμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο».

Ερωτηθείς για τη διεθνή οικονομία και τους κινδύνους για ελληνική οικονομία, ο πρωθυπουργός σημείωσε αρχικά πως η Ελλάδα «θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωζώνης την επόμενη τριετία» και εξήγησε πως ο δείκτης της οικονομίας βελτιώθηκε σημαντικά ενώ παρατήρησε πως στην Ευρώπη είναι καθοδικός.

«Δεν συμμερίζομαι τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για διεθνή ύφεση», σχολίασε και στο ερώτημα αν η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε ύφεση απάντησε πως «θα πρέπει να αναζητήσουμε ευρωπαϊκά εργαλεία για να αντιστρέψουμε το κλίμα».

Αν η χώρα μας απειληθεί από διεθνείς οικονομικές εξελίξεις ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι αυτό «προσθέτει στα επιχειρήματά μας γιατί πρέπει να μειωθούν οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων».

Η ερώτηση της «Εφ.Συν.»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών», Νίκος Φωτόπουλος, εστίασε στις τράπεζες και ρώτησε τον πρωθυπουργό πώς θα κινηθεί η πραγματική οικονομία με δεδομένο πως μέχρι και σήμερα οι στρόφιγγες παραμένουν κλειστές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως «για να απελευθερωθούν κεφάλαια από τις τράπεζες πρέπει πρώτα να λυθεί το θέμα των κόκκινων δανείων».

Σημείωσε πως η κυβέρνηση ακολουθεί το ιταλικό μοντέλο και επέρριψε ευθύνες στους παλιούς μετόχους των τραπεζών που «χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους και ζουν πολυτελή βίο». Οι νέες διοικήσεις των τραπεζών «πρέπει να είναι αμείλικτες απέναντί τους», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Προς πώληση περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ

Αναφερόμενος στη ΔΕΗ ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι η κυβέρνηση κληρονόμησε τη ΔΕΗ σε τραγική κατάσταση και σχολίασε: «Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να ερευνηθεί, γιατί έφθασε σε τέτοια κατάσταση, όταν κάποιοι προειδοποιούσαν».

Στη συνέχεια μίλησε για ένα «τολμηρό» και «ισορροπημένο» σχέδιο εξυγίανσης, στο οποίο «θα κληθούν όλοι να συνεισφέρουν λίγο για να σωθεί η επιχείρηση» και προανήγγειλε την πώληση περιουσιακών στοιχείων που έχουν να κάνουν με το δίκτυο για να στηριχθεί η επιχείρηση.

«Θέλω τη ΔΕΗ μπροστάρη σε μια απελευθερωμένη αγορά ενέργειας που θα αξιοποιήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα την ξανακάνουμε κερδοφόρα. Δεν πρέπει να κάνουμε κοινωνική πολιτική μέσω της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ θα πρέπει να αποζημιώνεται», είπε επίσης.

«Εξετάζουμε την επιστολική ψήφο»

Σχετικά με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε εκ νέου πως «δεν διευρύνουμε τους εκλογικούς καταλόγους» και επανέλαβε τη θέση του κόμματός του κατά της απλής αναλογικής.

Σχετικά με το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, έκανε λόγο για μια «διευκόλυνση», εξηγώντας πως «όποιος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορεί να ψηφίζει από τον μόνιμο τόπο διαμονής του και πρόσθεσε πως «εξετάζουμε παράλληλα και το ενδεχόμενο επιστολικής ψήφου».

Όπως συμπλήρωσε, «εξετάζουμε και την επιστολική ψήφο», για την οποία είπε «δεν βλέπω γιατί να μην μπορεί να ισχύσει και στην Ελλάδα, ώστε να φέρουμε την ελληνική ομογένεια πιο κοντά χωρίς να επωμίζεται το κόστος της επιστροφής για να ψηφίσει».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος θα ξεκινήσει πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας πως η Βουλή θα έχει αρκετό χρόνο να τοποθετηθεί.

Παράλληλα, ανέφερε πως θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς για να συζητήσουν για τις αλλαγές σχετικά με την ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού.

«Δεν έχω καμία πρόθεση να συνδέσω ζητήματα εκλογικού νόμου με την αλλαγή του Συντάγματος. Επιμένω στη θέση μου ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφική. Θα προτείνουμε ένα νέο νόμο που θα εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε επόμενη σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «το ζήτημα της εκλογής με απλή αναλογική είναι στο τραπέζι» και εξέφρασε την πεποίθηση πως «αν δεν αλλάξει ο νόμος η επόμενη εκλογή θα είναι με απλή αναλογική, άρα διπλή κάλπη».

Ανέφερε, δε, πως οι πρόωρες εκλογές «είναι το τελευταίο πράγμα που έχω στο μυαλό μου» και πως οι επόμενες θα γίνουν το 2023.

Μήνυμα προς Ερντογάν

Για τα ελληνοτουρκικά και με αφορμή τις τελευταίες απειλές του Ερντογάν για το προσφυγικό ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ του διαλόγου αλλά έστειλε μήνυμα πως αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει με απειλές και τσαμπουκάδες.

«Παρά την ένταση, πρόθεσή μου είναι πάντα να συνομιλώ γιατί μόνο τότε μπορείς να παρουσιάζεις τις θέσεις της πατρίδας σου ώστε να εκτονώνεις την ένταση και να βρίσκεις λύσεις αμοιβαία αποδεκτές», είπε και υπογράμμισε πως δεν πρέπει να συγχέονται σε επίπεδο διμερών σχέσεων ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το ζήτημα του προσφυγικού είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και ότι ο κ. Ερντογάν πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να εκβιάζει την Ευρώπη και την Ελλάδα, εκμαιεύοντας περισσότερα χρήματα.

Εμφανίστηκε θετικός σε συνάντηση με τον Ερντογάν στο περιθώριο της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών λέγοντας: «Αν έχει διάθεση ο κ. Ερντογάν για μια ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα».

Για τη σίτιση μεταναστών σημείωσε ότι γίνονται έρευνες και υπογράμμισε ότι έχει διαφορετική πολιτική από την προηγούμενη κυβέρνηση. Υποστηρίζει ότι η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας πρέπει να εφαρμοστεί και, ως προς τη δική μας ευθύνη, να γίνονται επιστροφές μεταναστών.

«Θα αλλάξει η διαδικασία χορήγησης ασύλου, θα επιταχυνθεί χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα γίνουν επιστροφές στην Τουρκία, όπως ορίζει η συμφωνία. Θα αναλάβω πρωτοβουλία και θα ενημερώσω τους αρχηγούς όλων των κρατών της Ε.Ε. για τον επιμερισμό των ασυνόδευτων ανηλίκων σε όλες τις χώρες», είπε επίσης.

Δεν αλλάζει η Συμφωνία των Πρεσπών

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα επιβλέπει την αυστηρή εφαρμογή της, επιβεβαιώνοντας την υποχώρηση απ’ όσα έλεγε πέρυσι περί αλλαγών.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια» αλλά σημείωσε ότι είναι κυρωμένη και κατά συνέπεια δεν αλλάζει.

Έκανε λόγο για μια διαπίστωση που είχε κάνει όταν μίλησε στη Βουλή θέτοντας όλους τους βουλευτές προ των ευθυνών τους με την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας αλλά και κατά την ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας.

Είναι μια συμφωνία που δεν προβλέπει από μόνη της αλλαγές παρά έλεγχο της εφαρμογής της, είπε.

Παράλληλα, επανέλαβε τη γνωστή θέση του για «την ανάγκη προστασίας των μακεδονικών προϊόντων» και «του brand Μακεδονία».

Για ενδεχόμενη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, είπε ότι δεν έχει προγραμματιστεί ακόμα αλλά κάποια στιγμή θα γίνει.

Γλυπτά Παρθενώνα

Ο πρωθυπουργός κλήθηκε να τοποθετηθεί και για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, για το οποίο δήλωσε χαρούμενος που άνοιξε αυτή η συζήτηση και πρόσθεσε ότι «το Βρετανικό Μουσείο δίνει μάχη που κάποια στιγμή θα τη χάσει».

Στον απόηχο των αντιδράσεων για τις αναφορές του σε δανεισμό μέσω συνέντευξής του στον Observer, έκανε λόγο για «κακοπροαίρετη κριτική» και διαμήνυσε πως «η Ελλάδα δεν απεμπολεί την ιδιοκτησία των Γλυπτών. Σε καμία περίπτωση δεν θα αποδυναμωθεί το πάγιο και δίκαιο αίτημα για επιστροφή».

Απέφυγε πάντως να απαντήσει ευθέως στο τι σκοπεύει να κάνει.

«Θα δω την ταινία του Γαβρά»

Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα δει την ταινία του Κώστα Γαβρά, αν και την χαρακτήρισε επαρκώς μονομερή και προέτρεψε τους πολίτες που θα τη δουν να διαβάσουν βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα για την περίοδο εκείνη. Επίσης, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει να καταθέσει πρόταση εξεταστικής για την περίοδο εκείνη.

«Η χώρα διασύρθηκε για να έρθει ένα εντελώς υποκριτικό δημοψήφισμα και να κάνει μια τούμπα ο κ. Τσίπρας και να φέρει το τρίτο μνημόνιο. Θα με ενδιέφερε αν στην ταινία του κ. Γαβρά εμφανίζονται πρόσωπα όπως οι κ.κ. Καμμένος και Πετσίτης», είπε ερωτηθείς σχετικά.

Άσυλο, επιδόματα και προσλήψεις

Για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και τα Εξάρχεια ο πρωθυπουργός ανέπτυξε το δόγμα «νόμος και τάξη». «Κάναμε σωστά που καταργήσαμε το άσυλο της ανομίας και της παραβατικότητας» τόνισε αρχικά και έκανε αναφορά στις δράσεις της ΕΛ.ΑΣ. στην πρώην ΑΣΟΕΕ. «Αν δείτε την εικόνα σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το χθες», σημείωσε.

«Εμείς δεν μπορούμε να στέλνουμε την αστυνομία όλη την ώρα στα πανεπιστήμια. Τα πανεπιστήμια έχουν κι αυτά ευθύνη και πρέπει να καθορίζουν τους όρους πρόσβασης σε αυτά. Δεν υπάρχει σοβαρό πανεπιστήμιο στο εξωτερικό που να επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση οποιουδήποτε», υπογράμμισε.

Για τα Εξάρχεια επανέλαβε το όραμά του για την «αναγέννηση της γειτονιάς» και τόνισε πως «αν υπάρχει παραβατική συμπεριφορά πρέπει να παρεμβαίνει η αστυνομία» καθώς «αυτό σημαίνει κανονικότητα».

Σχετικά με το άρθρο 16 του Συντάγματος και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως «δεν πρόκειται να κάνουμε απολύτως τίποτα που να παραβιάζει το ελληνικό Σύνταγμα».

Εξέφρασε την πικρία του που δεν αναθεωρήθηκε από την προηγούμενη Βουλή και τόνισε πως «η προσοχή μας πέφτει τώρα στα δημόσια πανεπιστήμια, πώς θα γίνουν ανταγωνιστικά». «Μέχρι το τέλος του χρόνου θα φέρουμε ένα οριζόντιο νέο θεσμικό πλαίσιο, μια τολμηρή μεταρρύθμιση», είπε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικών επιτροπών ο Κ. Μητσοτάκης αρχικά τόνισε ότι «το 2015 έχει κριθεί πολιτικά. Η δική μου έμφαση είναι να κοιτάξω στο μέλλον. Σιγά σιγά κλείνουμε τα θέματα από αυτή τη δραματική περίοδο για τον τόπο» και στη συνέχεια απάντησε επί της ουσίας πως «η διενέργεια εξεταστικών επιτροπών είναι αρμοδιότητα της Βουλής, όχι της κυβέρνησης». «Πιστεύω στη διάκριση των εξουσιών. Αν γίνουν επιτροπές, θα το αποφασίσει η Βουλή», είπε.

Σε ερώτηση αν θα προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο για νέα θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας κάλεσε τους εκπροσώπους του Τύπου να του υποβάλουν εκ νέου το ερώτημα σε τρεις μήνες και έκανε λόγο για πολύ πρόωρη ερώτηση που αδικεί τον ίδιο τον κ. Παυλόπουλο.

Για τα εργασιακά τόνισε ότι στόχος είναι να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας και την πλήρη απασχόληση απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία και τάχθηκε υπέρ της μείωσης των εισφορών. Ως προς τα επιδόματα ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως «κανένα επίδομα δεν καταργείται».

Αναφερόμενος ειδικά στα άτομα με αναπηρία τόνισε ότι «θέλουμε μια συγκροτημένη προσέγγιση στο θέμα, το έχω αναλάβει προσωπικά και θα παρουσιάσουμε καινοτόμες προτάσεις».

Περιέγραψε την επίσκεψή του στην εθνική ομάδα τυφλών και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα άτομα αυτά και την ψυχική τους δύναμη. Μίλησε δε και για την προσωπική διάσταση που έχει το θέμα λόγω της μητέρας του.

«Δεν θα είμαστε στον κανόνα ένα προς πέντε, για τις προσλήψεις, γιατί μπορούμε να κινηθούμε σε καλύτερα επίπεδα», είπε σχετικά με τις προσλήψεις στο δημόσιο και ανέφερε πως η κυβέρνηση προχωρά άμεσα σε προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και στην ειδική αγωγή.

Θα προσλάβουμε 800 ιατρούς στον ΕΟΠΠΥ και ανάλογα με τις δυνατότητές μας θα προχωρήσουμε και σε προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην εκπαίδευση δίνοντας μια προτεραιότητα στους αναπληρωτές καθηγητές, είπε.

Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων διαβεβαίωσε ότι «θα σεβαστούμε τις δικαστικές αποφάσεις» και συμπλήρωσε: «Θα δούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια και θα γίνουν επιστροφές σε βάθος χρόνου».

Όσον αφορά τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, είπε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να αλλάξει. «Να βάλουμε τέλος στα σωματεία σφραγίδα. Το νομοσχέδιο θα δοθεί σε διαβούλευση και θα έχουμε αρκετό χρόνο για να το συζητήσουμε με τους εργαζόμενους. Στόχος να αποφασίζουν οι εργαζόμενοι για λογαριασμό τους», τόνισε.

Για τον αριθμό 112 είπε ότι στην πλήρη ανάπτυξή του θα είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου και η απόφαση για την αποστολή των sms θα λαμβάνεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Τέλος, σχετικά με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα σημείωσε ότι «θέλουμε να έχουν ψηφιστεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υποσχέθηκε «ανάπτυξη για όλους», κρατώντας νεοφιλελεύθερο «καλάθι»
Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα ωφεληθούν όλοι οι πολίτες, ωστόσο έδωσε έμφαση στα κίνητρα προς επιχειρήσεις, ξένες επενδύσεις και πολυεθνικές.
Υποσχέθηκε «ανάπτυξη για όλους», κρατώντας νεοφιλελεύθερο «καλάθι»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πακτωλός σε εξοπλισμούς, ψίχουλα για την κοινωνία
Ενώπιον μιας κοινωνίας ταλαιπωρημένης από την πανδημία, την ανεργία, την ύφεση, την αποδιοργάνωση του κράτους, την παραπαίουσα δημόσια υγεία, την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια στα σχολεία, ο Κυριάκος...
Πακτωλός σε εξοπλισμούς, ψίχουλα για την κοινωνία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τύμπανα πολέμου για τα εργασιακά
Κλειστά χαρτιά επέλεξε να κρατήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την πολιτική που θα ακολουθήσει στα εργασιακά, αφού δεν θέλησε να δώσει καμία συγκεκριμένη απάντηση, μέχρι, όπως προανήγγειλε, να τεθεί από την...
Τύμπανα πολέμου για τα εργασιακά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας