Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Έμφαση στις «πράσινες» επενδύσεις στη συνάντηση Μέρκελ – Μητσοτάκη

Άνγκελα Μέρκελ - Κυριάκος Μητσοτάκης

AP Photo/Michael Sohn

Έμφαση στις «πράσινες» επενδύσεις στη συνάντηση Μέρκελ – Μητσοτάκη

  • A-
  • A+
Εκτός ατζέντας το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων στη συνάντηση της Άνγκελας Μέρκελ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Βερολίνο. Έμφαση στην Ελληνο-γερμανική συνεργασία με κοινά επενδυτικά σχέδια για την «πράσινη ανάπτυξη» από τους ηγέτες των δύο χωρών. Ψηλά στην ατζέντα το θέμα της αντιμετώπισης του προσφυγικού.

Στη κοινή συνέντευξη Τύπου της καγκελαρίου της Γερμανίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό διαπιστώθηκε «πρόοδος στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών» και η συζήτηση επικεντρώθηκε στις επενδυτικές ευκαιρίες.

Φειδωλή στις δηλώσεις της η Άνγκελα Μέρκελ που αρκέστηκε να αναφερθεί στη «μεταρρυθμιστική ατζέντα» και την «οικονομική πολιτική» της ελληνικής κυβέρνησης σημειώνοντας πως διαπιστώνει «κοινές αντιλήψεις».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις σχέσεις των δύο χωρών σε αυτοδιοικητικό επίπεδο και τις επενδύσεις στην Ελλάδα. «Η νέα ελληνική κυβέρνηση, θα υλοποιήσει την ατζέντα ιδιωτικοποιήσεων πολύ πιο γρήγορα και αυτό σημαίνει ότι ανοίγονται επενδυτικές ευκαιρίες και για γερμανικές επιχειρήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ισχυρή κυρία της Γερμανίας αναφέρθηκε στις συνομιλίες που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό για το προσφυγικό υπογραμμίζοντας πως είναι αναγκαίο «να υλοποιηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και να τεθεί σε εφαρμογή όλος ο μηχανισμός».

Ο Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές διαδικασίες και τα θέματα διεύρυνσης τονίζοντας τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που τρέχουν με τις βαλκανικές χώρες.

«Μιλήσαμε για τα θέματα της διεύρυνσης, δηλαδή, για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Σερβίας και Μαυροβούνιου και για το μέλλον των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας», εξήγησε και πρόσθεσε ότι «θα υπάρξει μια σειρά από κοινές πτυχές τις οποίες στις διμερείς μας σχέσεις θα τις επεξεργαστούμε περαιτέρω και να τις εφαρμόσουμε»

Πλεονάσματα

Όπως αναμενόταν, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έθεσε τα ζητήματα - «αγκάθια» που επηρεάζουν τη χώρα μας (και θα μπορούσαν να συζητηθούν με την καγκελάριο της Γερμανίας, η οποία έχει ουσιαστικό τον πρώτο λόγο στην Ευρωπαϊκή Ένωση), όπως είναι η μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων

«Πρώτα θα κερδίσουμε πολιτική αξιοπιστία ως μεταρρυθμιστική κυβέρνηση και μετά θα συζητήσουμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ίδιος δεν δίστασε να προβλέψει ότι θα πετύχει τους φιλόδοξους στόχους για το 2019 και το 2020, αλλά και να πει πως η ελληνική οικονομία είναι αρκετά δυνατή και δεν χρειάζεται παραπάνω στήριξη.

«Αν η ελληνική οικονομία κινηθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς θα είναι πιο εύκολο να ξεπληρώσει τα χρέη της» σημείωσε.

Πράσινες επενδύσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε αρχικά στην πίστη του για «βαθιές μεταρρυθμιστικές αλλαγές» που θα γίνουν «από εμάς, γιατί αφορούν εμάς». Μάλιστα, είπε πως η Ελλάδα θέλει να προχωρήσει σε πολύ περισσότερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις από αυτές που ζητάει η Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η επίσκεψη του στο Βερολίνο έχει ως στόχο «την αλλαγή του πλαισίου των Ελληνο-γερμανικών σχέσεων» εστιάζοντας στις «κοινές αναπτυξιακές προκλήσεις».

Μετά από μια 10ετή κρίση «κοιτάμε μπροστά με αυτοπεποίθηση» τόνισε ο Κυρ. Μητοστάκης που έριξε το βάρος στην «πράσινη ανάπτυξη» και τις «επενδύσεις που θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον».

Μεταναστευτικό

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε εκτενή αναφορά στο προσφυγικό σημειώνοντας πως πρέπει «να επιταχυνθεί η ροή των επιστροφών στην Τουρκία» και εστίασε στην «εξωτερική φύλαξη των συνόρων μας». Ζήτησε παράλληλα από τη ΕΕ «ενιαίους κανόνες χορήγησης ασύλου».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να «σηκώνουν το βάρος οι χώρες πρώτης υποδοχής». Σημείωσε δε πως είναι ανάγκη, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, να υπάρχει επιμερισμός ενώ υπογράμμισε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος συμφωνεί με τις θέσεις αυτές.

Πρόσθεσε η χώρα μας προσπαθεί να επιταχύνει τις επιστροφές των μεταναστών στην Τουρκία και πως παράλληλα επιχειρεί να βελτιώσει τις συνθήκες όσων μένουν εδώ.

Τουρκία και αποζημιώσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στην Άνγκελα Μέρκελ το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας ενώ όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών επανέλαβε πως «υπάρχουν ελαττώματα» τα οποία «μπορούν να αμβλυνθούν με τη συμμετοχή της ΕΕ».

Σε ερώτηση για τις πολεμικές αποζημιώσεις ο πρωθυπουργός απάντησε πως η λύση σε αυτό το ζήτημα είναι πολύ σημαντική για τη σχέση των δύο χωρών.

Στο κόκκινο χαλί

Η ισχυρή κυρία της Γερμανίας υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό μπροστά από την είσοδο της Καγκελαρίας, περπάτησαν στο κόκκινο χαλί και χαιρέτισαν μαζί τα μέλη των δύο κυβερνήσεων. Στη συνέχεια αποδόθηκαν οι στρατιωτικές τιμές και ακολούθως επιθεώρησαν το στρατιωτικό άγημα.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σόλτς. Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν όλα τα θέματα της ελληνικής οικονομίας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεύεται στο Βερολίνο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργο Κουμουτσάκο.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο ιδεολόγημα της «ασύμμετρης απειλής» επιμένει ο Μητσοτάκης
Διαμήνυσε στην Άγκυρα ότι «Ελλάδα και Ευρώπη δεν εκβιάζονται», λίγο πριν τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βερολίνο.
Στο ιδεολόγημα της «ασύμμετρης απειλής» επιμένει ο Μητσοτάκης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Για Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ αναχωρεί ο Κ. Μητσοτάκης
Με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, την επέκταση της οικονομικής συνεργασίας αλλά και μια σειρά από θέματα που αφορούν γεωπολιτικά ζητήματα αναχωρεί ο Έλληνας πρωθυπουργός για τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα...
Για Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ αναχωρεί ο Κ. Μητσοτάκης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσκάλεσε Αμερικανούς επενδυτές, μιλώντας για νέα εποχή ευκαιριών
Στη λογική της προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελλάδα συνεχίζει ασταμάτητα η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ελπίζοντας ότι οι συνεχείς προσκλήσεις προς δυνητικά ενδιαφερόμενους και η επιμονή...
Προσκάλεσε Αμερικανούς επενδυτές, μιλώντας για νέα εποχή ευκαιριών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πήγε, είδε και απήλθε
Απραγος επιστρέφει από το Βερολίνο ο πρωθυπουργός. «Κλότσησε» μόνος του τη μείωση των πλεονασμάτων για το 2021, δεσμεύτηκε ενώπιον της Μέρκελ για μεταρρυθμίσεις πιο βαθιές και από εκείνες των μνημονίων, έδειξε...
Πήγε, είδε και απήλθε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας