• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 6.3°C
  3 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.9°C / 6.0°C
  2 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.0°C / 8.7°C
  1 BF
  26%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 7.0°C
  1 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  1 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.2°C / 5.9°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.8°C
  3 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.3°C / 6.8°C
  1 BF
  21%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 7.8°C
  5 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 7.4°C
  5 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 5.6°C
  3 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 9.9°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 3.5°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.4°C / 6.1°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 6.8°C
  2 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.0°C / 5.9°C
  3 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.2°C / 3.3°C
  2 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.0°C / 6.7°C
  2 BF
  41%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  43%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ηλεκτροσόκ» στους καταναλωτές της ΔΕΗ από 1η Σεπτεμβρίου

 • A-
 • A+
Ανακοινώθηκαν αυξήσεις που αγγίζουν το 20% στην τιμή της κιλωβατώρας και στο νυχτερινό ρεύμα, μειώνεται η έκπτωση συνέπειας, επιβαρύνονται και με ρήτρα εκπομπών ρύπων οι λογαριασμοί. Για πακέτο διάσωσης ύψους 500 εκατ. ευρώ κάνει λόγο η νέα διοίκηση της Επιχείρησης.

Οι... συνεπείς καταναλωτές της ΔΕΗ θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι από τα μέτρα που εισηγείται η νέα διοίκηση της Επιχείρησης και θα τεθούν για επικύρωση στην αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, με στόχο να επιβαρύνουν τα τιμολόγια από την 1η Σεπτεμβρίου.

Η έκπτωση συνέπειας, που αφορά πάνω από 4,1 εκατ. συνδέσεις και αντιπροσωπεύει το 65% του συνόλου, θα περιοριστεί στο 5% της αξίας του ρεύματος. Είναι η δεύτερη και μεγαλύτερη περικοπή σε ένα κίνητρο που θεσπίστηκε το 2016 και απέδωσε στα ταμεία της ΔΕΗ.

Οργισμένη απάντηση από τη ΓΕΝΟΠ: «Ούτε η χούντα δεν κατάργησε μονομερώς συλλογική σύμβαση εν ισχύι»

Είχε οριστεί στο 15% αλλά από την 1η Απριλίου μειώθηκε στο 10%, για να πέσει στο 5% από την Κυριακή. Θα πλήξει το πιο πολύτιμο κομμάτι πελατών για τα τα ταμεία της ΔΕΗ, το οποίο, μετά τα απανωτά «χαστούκια», στην ουσία σπρώχνεται προς τους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι τελευταίοι άλλωστε από καιρό βομβαρδίζουν με καθημερινά τηλεφωνήματα τους πελάτες της ΔΕΗ για να τους ενημερώσουν σχετικά με τις προσφορές τους, ενώ είχαν επανειλημμένως ζητήσει την πλήρη κατάργηση της δελεαστικής έκπτωσης, η οποία διατηρεί το μερίδιο της ΔΕΗ στο 73%.

Ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης

Από στοιχεία του υπουργείου προκύπτει ότι για κατανάλωση έως 1.600 κιλοβατώρες το τετράμηνο, που αφορά περίπου το 40% των πελατών της ΔΕΗ, η έκπτωση συνέπειας θα μειωθεί από 17,4 σε 9,1 ευρώ. Η ΔΕΗ πάντως υπόσχεται ότι από το 2020 θα παρουσιάσει νέο πακέτο παροχών με βάση τις πρακτικές ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτρισμού αλλά και τηλεφωνίας.

Τα αλλεπάλληλα «ηλεκτροσόκ» που επεξεργάστηκαν το αρμόδιο υπουργείο και η διοίκηση της Επιχείρησης περιλαμβάνουν επίσης διπλές και κυρίως τσουχτερές αυξήσεις στα τιμολόγια, που θα αγγίξουν το 20% και θα επιβαρύνουν το σύνολο των καταναλωτών. Από την 1η Σεπτεμβρίου:

■ Αυξάνεται η τιμή της κιλοβατώρας και διαμορφώνεται ανάλογα με την κατανάλωση ενέργειας στο τετράμηνο. Εως τις 2.000 κιλοβατώρες η τιμή αυξάνει κατά 16,4% και διαμορφώνεται σε 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,0946 που ισχύει σήμερα. Για την κατανάλωση που υπερβαίνει το συγκεκριμένο όριο η αύξηση διαμορφώνεται στο 19,4%, αφού η τιμή θα οριστεί σε 0,11936 από 0,10252 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

■ Επιβαρύνεται το νυχτερινό ρεύμα, το οποίο αξιοποιούν κυρίως καταναλωτές για θέρμανση και ψύξη που διαθέτουν συσσωρευτές ενέργειας. Η αύξηση γι' αυτή τη μεγάλη κατηγορία διαμορφώνεται στο 19,5% και η τιμή της κιλοβατώρας θα είναι 0,07897 ευρώ από 0,0661 σήμερα.

■ Θεσπίζεται, για πρώτη φορά για τους οικιακούς καταναλωτές, η επιβάρυνση των λογαριασμών με ρήτρα εκπομπών ρύπων, που σήμερα υπολογίζεται σε 15,68 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η εκτίναξη των τιμών στη διεθνή αγορά, που ξεκίνησε από τα μέσα του 2017, επιβάρυνε την περασμένη χρονιά τα ταμεία της ΔΕΗ με περίπου 140 εκατ. ευρώ, αλλά η προηγούμενη διοίκηση επέλεξε να μη μετακυλήσει το κόστος στους καταναλωτές.

Υπάρχει χρέωση μόνο για συνδέσεις μέσης τάσης, όπως βιομηχανίες και μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, αλλά και γι' αυτούς είχε θεσπιστεί έκπτωση 50% η οποία καταργείται με τα νέα μέτρα και είναι φανερό ότι η νέα επιβάρυνση θα φορτωθεί στους καταναλωτές. Να σημειωθεί ότι οι ιδιώτες πάροχοι προέβλεπαν στα «ψιλά γράμματα» των συμβολαίων τους αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμολογίων με βάση τις διακυμάνσεις των δικαιωμάτων ρύπων και είναι ο βασικός λόγος που μια μερίδα πελατών τους επέστρεψε την περασμένη χρονιά στη ΔΕΗ.

Στα νέα μέτρα υπάρχει πρόβλεψη για έκπτωση 50% για δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), αλλά θα χορηγείται μόνο εφόσον στο συγκεκριμένο νοικοκυριό υπάρχει άτομο που έχει ανάγκη μηχανικής υποστήριξης.

Η εισήγηση του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση, για τις αυξήσεις στα τιμολόγια έγινε γνωστή με ανάρτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, η οποία ξεκινά με τη φράση «Πακέτο διάσωσης της ΔΕΗ ύψους 500 εκατ. ευρώ με ουδέτερο αποτέλεσμα για τους καταναλωτές». Η εισαγωγή συνδέεται με τη διαβεβαίωση του αρμόδιου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη ότι οι καταναλωτές δεν θα επιβαρυνθούν από τις αυξήσεις στα τιμολόγια, που τελικώς θα είναι διψήφιες. Ο ισοσκελισμός, σύμφωνα με την κυβερνητική πλευρά, θα γίνει με δύο παρεμβάσεις:

■ Τη μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6%, που ήδη ισχύει από την 1η Μαΐου και έχει ενσωματωθεί στους τελευταίους λογαριασμούς. Το μέτρο θεσμοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά στην πράξη θα ακυρωθεί από τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος.

■ Τη μείωση του Ειδικού Τέλους Μεταφοράς Δικαιωμάτων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), που υπολογίζεται σε 25%. Σήμερα επιβαρύνει τους λογαριασμούς με 22,67 ευρώ ανά μεγαβατώρα και αναμένεται να διαμορφωθεί στα 17 ευρώ. Χθες έγινε γνωστό ότι το υπουργείο θα καταθέσει τροπολογία, που θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τις άδειες οδήγησης, με την οποία η τιμή του ΕΤΜΕΑΡ ώς το τέλος του 2020 θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση.

Δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για τα αναμενόμενα έσοδα από τις δύο αυτές πηγές, είναι όμως φανερό ότι κάτι δεν πάει καλά με την αριθμητική της κυβέρνησης, η οποία οφείλει να αποδείξει και τον ισοσκελισμό των τσουχτερών αυξήσεων για τους καταναλωτές αλλά και το «πακέτο των 500 εκατ. ευρώ» που θα σώσει τα ταμεία της ΔΕΗ.

Κόβουν και την έκπτωση στους εργαζομένους...

Οι εκπτώσεις στα τιμολόγια ρεύματος για εργαζομένους και συνταξιούχους της ΔΕΗ προκαλούν μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στο αρμόδιο υπουργείο και τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Το 1990, με πράξη του τότε υπουργικού συμβουλίου, που είχε ενσωματωθεί από την επόμενη χρονιά στην επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση, προβλέπεται έκπτωση 75% σε όλες τις χρεώσεις που περιλαμβάνονται στα τιμολόγια ρεύματος στις κατοικίες των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάνει λόγο για «προνομιακή έκπτωση» και προαναγγέλλει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα καταργηθεί η έκπτωση για όλες τις χρεώσεις υπέρ τρίτων, όπως δημοτικά τέλη, ΕΡΤ, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) κ.λπ., αλλά θα διατηρηθεί και θα μειωθεί στο 30%, για να καλύψει μόνο την κατανάλωση ρεύματος.

Σε υψηλούς τόνους κινείται η απάντηση της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ. «Ακόμη και η χούντα δεν κατάργησε μεμονωμένα συλλογική σύμβαση εργασίας εν ισχύι», αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωση, τονίζει ότι αποτελεί «παροχή σε είδος», φορολογείται στην ανώτερη κλίμακα και επομένως η κατάργηση της έκπτωσης συνιστά ευθεία μείωση μισθού. Ενημερώνει ότι λόγω των μνημονιακών ρυθμίσεων οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση έχουν υποστεί από το 2010 συνολικές μειώσεις μισθών που υπερβαίνουν τα 6 δισ. ευρώ και σε ποσοστό υπολογίζονται στο 55%. Απορρίπτει τους ισχυρισμούς του υπουργείου για «προνόμια» των εργαζομένων στη ΔΕΗ και σημειώνει πως το μεγαλύτερο προνόμιό τους είναι τα εκατοντάδες εργατικά δυστυχήματα.

«Η κίνηση του υπουργείου είναι επικίνδυνη, καθώς ενεργοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό και στοχοποιεί εργαζόμενους» καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, που καταλογίζει στο υπουργείο «κραυγαλέο λαϊκισμό».

Κ. Χατζηδάκης: δικαιολόγησε τις αυξήσεις με κινδυνολογία

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Με κινδυνολογία περί «ωρολογιακής βόμβας» και αναφορές στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, ο Κωστής Χατζηδάκης επιχειρεί να δικαιολογήσει τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Λίγες ώρες πριν από την ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής του Βουλής, αναφέρει ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις κινούνται σε δύο επίπεδα: την ενίσχυση της ρευστότητας και την αναδιάρθρωση της επιχείρησης μέσα από την επικαιροποίηση του master plan.

Επικαλείται την έκθεση των ορκωτών λογιστών της ΔΕΗ για το β' τρίμηνο του 2019, που προβλέπεται να δημοσιοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας ότι η εταιρεία Ernst & Young έχει ζητήσει στοιχεία για τις εκτιμώμενες ταμειακές ροές ώς τον Σεπτέμβριο του 2020. Ο ίδιος ο υπουργός έχει πει πάντως ότι σε αυτό το 18μηνο το έλλειμμα θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ.

Από πηγές του υπουργείου αφήνεται να διαρρεύσει ένα «γκρίζο» σκηνικό, προφανώς για να δικαιολογηθούν οι επιβαρύνσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Αναφέρουν ότι σε περίπτωση που οι εκτιμήσεις των ορκωτών λογιστών είναι αρνητικές, θα υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις για τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, όπως αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της στο Χρηματιστήριο, ένταξη της εταιρείας σε καθεστώς εκκαθάρισης και καταγγελία του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεών της, που ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ.

Σ. Φάμελλος: «Η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στους ιδιώτες»

EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Για αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, που θα φτάσουν το 13,4% και ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ξεπερνούν το 15%, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ με χθεσινοβραδινή δήλωση του τομεάρχη Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «κλείνει το μάτι στους ιδιώτες».

«Δεν μας εκπλήσσει το τελικό αποτέλεσμα της καταστροφολογίας», επισημαίνει απαντώντας σε δηλώσεις του Κωστή Χατζηδάκη και προσθέτει ότι το πραγματικό σχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ. ήταν να διαμορφώσει ψευδή εικόνα για τις ταμειακές ανάγκες και τις ζημιές της επιχείρησης, ώστε να επιβαρύνει την κοινωνία με 500 εκατ. ευρώ. Ζητά να προωθηθεί από το υπουργείο Οικονομικών νομοθετική ρύθμιση και να αποδοθούν στη ΔΕΗ περίπου 200 εκατ. ευρώ από οφειλές της περιόδου 2007-2011 και υπενθυμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξασφαλίσει από το πλεόνασμα ποσό 360 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2012-2015. Αφήνει, τέλος, αιχμές για το «στρατηγικό σχέδιο βιωσιμότητας» του υπουργείου για τη ΔΕΗ, που προβλέπει απόσχιση και ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τιμολόγια της ΔΕΗ με... αυξομειώσεις
Στην... Πυθία πρέπει να ανατρέξουν οι καταναλωτές, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του Κωστή Χατζηδάκη ότι έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ αλλά, όπως υποστήριξε, δεν θα υπάρξουν επιβαρύνσεις στους...
Τιμολόγια της ΔΕΗ με... αυξομειώσεις
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσωρινό αντίδωρο στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος
Το βραχυπρόθεσμο μέτρο δεν μοιάζει να αντιμετωπίζει επαρκώς τις αυξήσεις που εγκυμονεί το ράλι που καταγράφει η χονδρική τιμή ρεύματος, η οποία από τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 140% στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Προσωρινό αντίδωρο στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οικονόμου: Το κράτος θα καλύπτει το 80% της επικείμενης αύξησης ρεύματος
Αύριο, Δευτέρα, αναμένονται περαιτέρω διευκρινίσεις για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να δώσει μερικές λεπτομέρειες.
Οικονόμου: Το κράτος θα καλύπτει το 80% της επικείμενης αύξησης ρεύματος
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ηλεκτροσόκ στη Δυτική Μακεδονία
Εντονες αντιδράσεις εργαζομένων στη ΔΕΗ, κατοίκων και φορέων της περιοχής Πτολεμαΐδας στην ενημερωτική επίσκεψη των συναρμόδιων υπουργών Χατζηδάκη - Γεωργιάδη, οι οποίοι επιχειρούν να τους πείσουν ότι όλα...
Ηλεκτροσόκ στη Δυτική Μακεδονία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τριγμοί στο καθεστώς «τελευταίου καταφυγίου»
Χρονικό όριο τριών μηνών στην παραμονή καταναλωτών με υψηλά χρέη στην «καθολική υπηρεσία» ζητούν οι ιδιώτες πάροχοι για να συζητήσουν την ένταξή τους στο μέτρο.
Τριγμοί στο καθεστώς «τελευταίου καταφυγίου»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επεσαν οι υπογραφές για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης
Η ελληνο-κινεζική συνεργασία στον ΑΔΜΗΕ εξασφάλισε τη χρηματοδότηση των έργων συνολικού προϋπολογισμού ενός δισ. ευρώ, με τη γραμμή να τίθεται σε λειτουργία ώς το τέλος 2023 ● Συμφωνία και για τη διεύρυνση των...
Επεσαν οι υπογραφές για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας