Με την πεποίθηση ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική και όχι η τιμωρητική διάθεση ορισμένων Ευρωπαίων εταίρων προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές η ελληνική κυβέρνηση, αρχής γενομένης με το αυριανό Eurogroup.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι είναι εφικτή μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα-γέφυρα μέχρι το τέλος Αυγούστου πριν από το «νέο συμβόλαιο», το οποίο θα βάλει τέρμα στη λιτότητα και στην αυτοτροφοδοτούμενη κρίση. Ωστόσο, δεν κρύβουν ότι τα περιθώρια είναι στενά και δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα «ατύχημα από ανοησία».
«Αν δεν υπάρξει μια δημοκρατική και λελογισμένη αντιμετώπιση, θα το τινάξουμε στον αέρα. Εμείς θα κάνουμε τούμπες για μια λύση αλλά δεν θα ξεφτιλιστούμε», αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών και προσθέτουν: «Υπάρχουν “κόκκινες γραμμές” στη διαπραγμάτευση (σ.σ. ανθρωπιστική κρίση, μείωση στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα, ρύθμιση “κόκκινων” δανείων κ.ά.), οι οποίες δεν μπορούν να ξεπεραστούν».
Πάντως, τα πρώτα μηνύματα για ουσιαστική συζήτηση με κατανόηση των ελληνικών θέσεων καταφτάνουν από Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ηδη κύκλοι του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έστειλαν επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, η οποία θα αναγνωστεί στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Στη βάση αυτής της επιστολής (της οποίας ωστόσο η ύπαρξη διαψεύδεται από εκπρόσωπο της Ε.Ε.) συζήτησε το οικονομικό επιτελείο (κ. Δραγασάκης, Βαρουφάκης και Τσακαλώτος) με τον επικεφαλής του euroworking group (της ομάδας εργασίας) Τόμας Βίζερ, ο οποίος μαζί με τον κ. Ντέκλαν Κοστέλο (τον εκπρόσωπο της Ε.Ε. στην τρόικα) βρέθηκαν την Κυριακή το βράδυ στην Αθήνα.
Η πρόταση
«Κλειδί» της διαπραγμάτευσης παραμένει το χρονικό περιθώριο που θα δοθεί στη νέα κυβέρνηση να παρουσιάσει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα-συμβόλαιο. Αν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση επιδιώκει μεταβατική περίοδο ώς το τέλος Αυγούστου, καθώς το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου λήγουν «ακούρευτα» ομόλογα της ΕΚΤ αξίας άνω των 8,8 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο θα υποβληθεί στο Eurogroup πρόταση με 4 βασικούς άξονες.
1. Πρόγραμμα-γέφυρα έως το τέλος Αυγούστου, στο οποίο θα αποτυπώνεται το 70% των δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει ήδη η χώρα.
2. Επαναπροσδιορισμός του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αρχής γενομένης από φέτος, με ανώτατο ύψος το 1,5% του ΑΕΠ, όπως συνέβη τελικώς και για το 2014. Υπολογίζεται ότι την επόμενη τετραετία μπορούν να απελευθερωθούν έως και 20 δισ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν στην τόνωση της ανάπτυξης.
3. Συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, αρχής γενομένης με διαπραγμάτευση για νέες συμφωνίες ανταλλαγής ομολόγων (swaps).
4. Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με τη λήψη άμεσων μέτρων.
Οσον αφορά το ζήτημα της χρηματοδότησης σ’ αυτό το μεσοδιάστημα, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι μπορεί να διασφαλιστεί με την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων κατά 8 δισ. ευρώ, όπως επίσης με την εκταμίευση του 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη του ευρωσυστήματος.
Η ελληνική πλευρά θα ζητήσει παράλληλα να είναι «ελαστικός» ο ELA (ο έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας) ανάλογα με τις ανάγκες.
Το κείμενο που θα δώσουμε, αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, δεν θα έχει τίποτα το ριζοσπαστικό. Θα είναι ένα κείμενο που θα μοιάζει σαν να κατατέθηκε από ένα «δικηγόρο πτώχευσης» της Νέας Υόρκης.
