• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.8°C / 32.9°C
  2 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.1°C / 28.5°C
  1 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.0°C / 30.9°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.9°C / 26.9°C
  2 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  69%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 28.1°C
  2 BF
  30%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.4°C / 27.4°C
  3 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.6°C / 27.9°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.7°C / 28.8°C
  1 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.9°C / 28.9°C
  2 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.1°C / 30.8°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 29.6°C
  1 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 27.9°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.5°C / 32.9°C
  3 BF
  25%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 26.2°C / 30.6°C
  3 BF
  28%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 33.1°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  4 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.2°C / 31.7°C
  2 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  4 BF
  33%

Γέφυρα μεταξύ Βόρειας Αφρικής και... Ευρώπης

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Ισχυροποιούνται τα θεμέλια της γέφυρας ανάμεσα στη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη» ανέφερε Ελληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα της χθεσινής τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Η πέμπτη τριμερής ολοκληρώθηκε με την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, με έμφαση στον τομέα της κρουαζιέρας, ενώ οι Τσίπρας, Αναστασιάδης και Αλ Σίσι ανανέωσαν το ραντεβού του για το 2018, όταν και θα συναντηθούν στην Κρήτη.

Οι τρεις ηγέτες συζήτησαν για τα ενεργειακά, τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την οικονομία.

«Η τριμερής συνεργασία Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου αποτελεί πλέον ένα θεσμό που προωθεί την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη σε μία περιοχή αστάθειας» δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η τριμερής δεν αποτελεί μία συνένωση δυνάμεων έναντι τρίτων χωρών και εκφράζοντας την ελπίδα να συμμετάσχουν στο μέλλον σε αυτές τις συνόδους και άλλες χώρες.

Στο ίδιο κλίμα ο Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε την τριμερή «πρότυπο περιφερειακής συνεργασίας», ενώ ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι χαρακτήρισε την τριμερή «πιο ισχυρό πυλώνα διατήρησης και εδραίωσης της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Δύσκολο πεδίο η ΑΟΖ

Στο πεδίο των ενεργειακών οι ηγέτες συμφωνούν πως είναι υψηλής σημασίας η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή, ενώ το θέμα αφορά ευθέως το «δύσκολο πεδίο» της χάραξης της ΑΟΖ.

Πέραν αυτού συζήτησαν για την πορεία της συνεργασίας των τριών χωρών για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η συνεργασία μας αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική με το στρατηγικής σημασίας έργο “EuroAfrica Interconnector”» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «και η Αίγυπτος θα γίνει με αυτόν τον τρόπο ένας ελκυστικός προορισμός για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι «η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή μας μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο», συμβάλλοντας στην ευημερία και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Στο πεδίο των γεωπολιτικών εξελίξεων κυρίαρχη θέση καταλαμβάνει και το ζήτημα της τρομοκρατίας, για το οποίο ο Αμπντέλ Αλ Σίσι σημείωσε ότι οι τρεις χώρες παραμένουν συνεπείς στη δέσμευση για αντιμετώπισή της και ότι επ’ αυτού διεξάγεται διάλογος για εξεύρεση των καλύτερων λύσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας εξειδικεύοντας μίλησε για «κοινή μας αντίληψη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της Ε.Ε.».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι «ο αιγυπτιακός λαός έχει υποφέρει από την τρομοκρατία» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και την Ευρώπη να δράσουν για μια «ενισχυμένη, αξιόπιστη και έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών», αλλά και για διακοπή των πηγών χρηματοδότησης και εξοπλισμού των διαφόρων τρομοκρατικών ομάδων.

Για το Κυπριακό

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους δύο ηγέτες για την πορεία των συνομιλιών και τις ευθύνες της Τουρκίας για το «ναυάγιο» του Κραν Μοντανά.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την κοινή θέση των τριών χωρών για «μία επανενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρο, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, προς όφελος όλου του κυπριακού λαού», ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη για «δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού», καλωσορίζοντας «τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο της Αιγύπτου στην εξασφάλιση της ενδοπαλαιστινιακής συμφιλίωσης».

Ιδιαίτερη σημασία έχει όμως και η συμφωνία των τριών ηγετών για τη διοργάνωση επίσκεψης στην Αίγυπτο, τον Ιανουάριο, για Ελληνες και Κύπριους που έχουν επαναπατριστεί.

Ο κ. Αλ Σίσι υπενθύμισε ότι «η Αίγυπτος υπήρξε η δεύτερη πατρίδα για πολλούς Ελληνες και Κύπριους μετανάστες», ενώ ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την «ιδιαίτερη σημασία που έχει και η επίσκεψη οικογενειών Αιγυπτιωτών Ελλήνων στην Αλεξάνδρεια, μία από τις πλέον ιστορικές εστίες του Ελληνισμού στη Μεσόγειο».

Στους δύο χωρά και τρίτος

Κύπρος και Ελλάδα, με τις τριμερείς τους συνεργασίες με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο και την Ιορδανία, καθίστανται παράγοντες σταθερότητας σε όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της διμερούς του συνάντησης με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ευχαρίστησε τον πρόεδρο Αναστασιάδη για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη «στη μεγάλη τραγωδία που έζησε η Ελλάδα» και πρόσθεσε πως «η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ακραία καιρικά φαινόμενα, σε εμάς στην Ελλάδα φαινόμενα πλημμυρικά, εδώ μεγάλη ανομβρία». «Εχουμε μεγάλη ευθύνη όλοι μας να αντιμετωπίσουμε το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο. Εύχομαι μαζί με τη βροχή να φέρουμε και ελπίδα στον κυπριακό λαό, που δικαιούται ένα μέλλον καλύτερο και δικαιούται μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα», κατέληξε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην κακοκαιρία που έπληξε την Ελλάδα. Σημείωσε πως «ενώ σε εσάς η κακοκαιρία ήταν κατάρα, σε εμάς η έλευσή σας έφερε την ευλογία των βροχών», κατέληξε.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ελλάδα και Κύπρος ανοίγουν δρόμους στη Μέση Ανατολή
Απολύτως επιτυχημένη κρίνεται από την ελληνική και την κυπριακή κυβέρνηση η Πρώτη Τριμερής Σύνοδος με την Ιορδανία -που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη Μ. Ανατολή αλλά και επωμίζεται τεράστιο βάρος στο...
Ελλάδα και Κύπρος ανοίγουν δρόμους στη Μέση Ανατολή
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μήνυμα συνεργασίας για σταθερότητα στην περιοχή
Η πρόθεση για εμβάθυνση της μεταξύ τους συνεργασίας εκφράστηκε και με το παραπάνω από τους Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Αναστασιάδη και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι κατά τις χθεσινές δηλώσεις τους μετά την 4η Τριμερή...
Μήνυμα συνεργασίας για σταθερότητα στην περιοχή
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σειρά έχει η Ρώμη
Η χθεσινή επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στη Λευκωσία, προβλεπόταν «τυπική» και χωρίς «εκπλήξεις». Ωστόσο παρήγαγε εμφανώς θετικά αποτελέσματα για την τακτική που ακολουθεί η Αθήνα στην αναζήτηση...
Σειρά έχει η Ρώμη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι ερχόμενοι... υπουργοί
Η παραίτηση του Δημήτρη Παπαδημητρίου αργά το βράδυ της Δευτέρας δημιούργησε αντικειμενικά την ανάγκη για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Στον ανασχηματισμό, που ίσως ανακοινώσει ακόμα και σήμερα ο...
Οι ερχόμενοι... υπουργοί
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μπαίνοντας στην τελική ευθεία
Στην εισαγωγική ομιλία του ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει στις θετικές πτυχές του πολυνομοσχεδίου, όπως η ανακατανομή των οικογενειακών επιδομάτων, και θα επαναλάβει πως δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία...
Μπαίνοντας στην τελική ευθεία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι εκλογές το 2019 σημαίνουν σταθερότητα
Οι εκλογές «δεν θα είναι το '18, θα είναι το '19 στο τέλος τής συνταγματικά κατοχυρωμένης θητείας της κυβέρνησης». Η χθεσινή απάντηση του Αλέξη Τσίπρα (Real FM) στα εκλογικά σενάρια που καλλιεργούν η...
Οι εκλογές το 2019 σημαίνουν σταθερότητα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας