Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στην Κοζάνη μεταβαίνει ο πρωθυπουργός για το πρώτο περιφερειακό συνέδριο από τα συνολικά 13 που θα πραγματοποιηθούν με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Το συνέδριο ξεκίνησε χθες με τις τοποθετήσεις υπουργών και τοπικών φορέων, ενώ η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα είναι προγραμματισμένη για τις 07:30 το απόγευμα στο συνεδριακό κέντρο της πόλης.

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με μια εξαιρετικής σημασίας ανακοίνωση, που αποτελούσε αίτημα της περιφέρειας. Πρόκειται για τη  δημιουργία του Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο δίνει το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Υπενθυμίζεται πως η περιφέρεια έδωσε παράταση έως το τέλος Αυγούστου για να κατατεθούν τα επιχειρησιακά σχέδια, στρατηγικής, βιώσιμης, αστικής ανάπτυξης, για την περιοχή και από τα οποία αναμένεται να δοθεί η ώθηση που χρειάζεται η Περιφέρεια.

Τα περιφερειακά συνέδρια δεν αποτελούν μια αποσπασματική  κίνηση της κυβέρνησης αλλά εντάσσονται σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης, στο σύνολό της, στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Οι περιφέρειες καλούνται σε αυτό το πλαίσιο να ενεργοποιήσουν τους δήμους, οι οποίοι με τον έναν η τον άλλον τρόπο κλήθηκαν να σηκώσουν πολλές φορές δυσανάλογο φορτίο, με αιχμή τις προσφυγικές ροές, γεγονός που αναγνώρισε πρώτος από όλους ο πρωθυπουργός. 

Σε αυτή την αλλαγή φιλοσοφίας και νοοτροπίας και πάντα με στόχο τη συμμετοχή των πολιτών στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας που -εκτός από δίκαιη- θα πρέπει να είναι βιώσιμη και διατηρήσιμη, σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι δήμοι.

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, όλο το προηγούμενο διάστημα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης εργάστηκε στην κατεύθυνση της δημιουργίας πλαισίου λειτουργίας των δήμων, ώστε να εξαλειφθούν στο μέγιστο βαθμό κωλύματα που δεν τους επιτρέπουν να λύσουν τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών.