Είναι γνωστή η θέση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του ίδιου του πρωθυπουργού ότι επί των ημερών τους η Ελλάδα θα είναι σταθερός και δεδομένος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας. Μια θέση διακηρυγμένη σε όλους τους τόνους, ακόμη και στο έδαφος των ΗΠΑ, από τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη. Οι πρόσφατες, όμως, διεθνείς εξελίξεις θα έπρεπε να κάνουν τον ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου πιο προσεκτικό.
Στις ΗΠΑ εξελέγη νέος πρόεδρος, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δώσει δείγματα γραφής ότι αντιλαμβάνεται διαφορετικά τη διεθνή πραγματικότητα -και τον ρόλο του ΝΑΤΟ σε αυτήν- απ’ ό,τι ο προκάτοχός του που σε λίγο αφήνει τον Λευκό Οίκο.
Ταυτόχρονα, ως κύκνειο άσμα της προεδρικής του θητείας, ο Τζ. Μπάιντεν φρόντισε να δυναμιτίσει τις σχέσεις με τη Ρωσία στο μέτωπο της Ουκρανίας δίνοντας το ελεύθερο στην τελευταία για χρήση δυτικών βαλλιστικών πυραύλων σε βάρος των Ρώσων. Η απάντηση του Πούτιν -με τη χρήση ενός νέου και άγνωστου πυραύλου- ήταν μια τρομακτική απειλή αποτροπής, ώστε να μην παίζουν μαζί του, που αφορά καταρχήν την Ευρώπη, τον δυτικό κόσμο και γενικότερα ολόκληρο τον πλανήτη.
Είναι φανερό πως βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής όπου είναι εντελώς ασαφής η επόμενη ημέρα. Θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση, σε μια λογική «ποιος θα υποχωρήσει πρώτος στο μέτωπο της Ουκρανίας;». Ενα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλείσει το λάθος που οδηγεί στον δρόμο χωρίς επιστροφή. Θα επικρατήσουν η λογική, ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις ανεύρεσης λύσης; Θα ήταν ευχής έργον. Θα ενώσει ή θα διασπάσει τον δυτικό κόσμο και την Ατλαντική Συμμαχία ο Τραμπ; Είναι ικανός και για τα δύο στο πλαίσιο του βαθέος κράτους των ΗΠΑ.
Σε τέτοιες συνθήκες που είναι πιο ασαφείς -κι ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο πιο επικίνδυνες- από ποτέ, ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε χθες τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, στον οποίο υποκλίθηκε δηλώνοντας ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί με το παραπάνω στις «υποχρεώσεις» που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της Συμμαχίας.
Με δυο λόγια, ο κόσμος να έρθει ανάποδα, ο κ. Μητσοτάκης θα μείνει αμετακίνητος στον ρόλο του δεδομένου και σταθερού συμμάχου, ακόμη και στις πιο ολέθριες επιλογές. Δεδομένος για τους άλλους, επικίνδυνος, όμως, για τη χώρα του.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας