Η παγκόσμια δαπάνη για φάρμακα υπολογίζεται σε 1,6 τρισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2028 θα ξεπεράσει τα 2 τρισ. Είναι πολλά τα λεφτά της φαρμακευτικής δαπάνης, μέρος της οποίας αγοράζει υγεία και θεραπεία, αλλά κι ένα άλλο μεγάλο τμήμα της εξαγοράζει απλώς ελπίδες και προσδοκίες.
Γι’ αυτό, άλλωστε, ένα σημαντικό τμήμα των δραστηριοτήτων των πολυεθνικών του φαρμάκου, όπως και των τοπικών βραχιόνων τους, προσανατολίζεται στην άσκηση επιρροής σε όλο το «κύκλωμα» της ασθένειας και της προσδοκώμενης θεραπείας της: στις κυβερνήσεις, τα Εθνικά Συστήματα Υγείας, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους γιατρούς, τους ίδιους τους ασθενείς και τους συγγενείς τους.
Από αυτήν την προσπάθεια άσκησης επιρροής έχουν προκύψει μείζονα, διεθνών διαστάσεων σκάνδαλα, όπως το σκάνδαλο Novartis, «ανύπαρκτο» εν Ελλάδι, αλλά υπαρκτό και τσουχτερό για την πολυεθνική στις ΗΠΑ, ή τοπικής κλίμακας, όπως το τελευταίο υπό διερεύνηση σκάνδαλο εικονικών συνταγογραφήσεων εις βάρος του ΕΟΠΥΥ.
Οι ασθενείς, ιδιαίτερα οι χρόνια πάσχοντες, και οι συγγενείς τους είναι ο πιο ευάλωτος κρίκος αυτής της αλυσίδας πόνου και χρήματος.
Ενας ασθενής που έχει να αντιμετωπίσει τον γολγοθά μιας ακριβής και μακρόχρονης θεραπείας, ένας άνθρωπος που πρέπει να ζήσει όλη του τη ζωή με τα οδυνηρά συμπτώματα μιας σπάνιας ασθένειας, στην οποία οι μεγάλες φαρμακευτικές δεν έχουν κίνητρο να επενδύσουν γιατί αφορά λίγους ή γιατί η δαπάνη για την έρευνα απαιτεί πολύ χρόνο και χρήμα, έχει την ανάγκη της αλληλεγγύης, της συμπαράστασης και της συλλογικής αντίδρασης με τους συμπάσχοντες και τους συγγενείς τους.
Τον ρόλο της συλλογικής αντίδρασης απέναντι σε ένα νόσημα που «επιτίθεται» ατομικά, σε κάθε ξεχωριστό ανθρώπινο οργανισμό, τον παίζουν οι ενώσεις, οι σύλλογοι, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις ασθενών. Τις βλέπουμε συχνά από τα «δωρεάν διαφημιστικά μηνύματά» τους, τις καμπάνιες, τις εκκλήσεις τους. Είναι εξαιρετικά χρήσιμες και πολύτιμες.
Αλλά, ταυτόχρονα, είναι εξαιρετικά εξαρτημένες από τις «ευγενικές χορηγίες» των φαρμακευτικών εταιρειών που συχνά βλέπουν στον πόνο των ασθενών και στη λύτρωση των φαρμάκων όχι την ελπίδα θεραπείας, αλλά την προσδοκία κερδοσκοπίας από την προώθηση ενός πολλά υποσχόμενου σκευάσματος πολύ πριν αποδειχτεί η αποτελεσματικότητά του.
Αυτή την γκρίζα ζώνη στις χρηματοδοτήσεις της φαρμακοβιομηχανίας προς τις ενώσεις ασθενών φωτίζει για πρώτη φορά η αποκαλυπτική έρευνα Reporters United και Investigate Europe που δημοσιεύει η «Εφ.Συν.».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας