Πόσο κοστίζει η ζωή ενός εργάτη καθαριότητας στον Δήμο Θεσσαλονίκης; «Εκατόν είκοσι χιλιάδες ευρώ» απεφάνθη το Τριμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Κι ενός οικοδόμου; Ενός μηχανικού; Eνός εργαζόμενου σε λατομείο μαρμάρου; Κι αν ο εργαζόμενος «απλώς» τραυματίστηκε σοβαρά, όπως συνέβη στη σχολική καθαρίστρια, μητέρα δύο παιδιών, του Δήμου Νεάπολης-Συκεών Θεσσαλονίκης; Τότε «Δέκα χιλιάδες ευρώ» απεφάνθη το Πρωτοδικείο. «Οχι, λάθος, 40.000 ευρώ» διόρθωσε το Εφετείο.
Οσο πιο γρήγορα αυξάνονται τα θύματα των εργατικών ατυχημάτων -από την αρχή του έτους, 81 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους και 135 τραυματίστηκαν σοβαρά εν ώρα εργασίας- τόσο πιο αργά φτάνουν οι υποθέσεις στα δικαστήρια. Κι αν φτάσουν.
Γιατί μεσολαβούν πολλά: ο έλεγχος που δεν έγινε από την Επιθεώρηση Εργασίας ή τους Επιθεωρητές Λατομείων, όταν έπρεπε. Το ελλιπές πόρισμα που επιρρίπτει ευθύνη στον εργάτη που δεν φορούσε το κράνος του. Οι συνάδελφοι του νεκρού που ζουν με τον εφιάλτη ότι θα είναι τα επόμενα θύματα, αλλά δεν δίνουν στοιχεία στις Αρχές για να μη χάσουν τη δουλειά. Η τοπική κοινωνία όπου ο εργοδότης κινεί γη και ουρανό για να «πέσει» στα χαμηλά· το πολύ με μια γενναιόδωρη φιλανθρωπία προς την οικογένεια του θύματος, αλλά, «προς Θεού, όχι δικαστήρια».
Εστω όμως ότι οι εργατικές υποθέσεις εισαχθούν στα δικαστήρια ύστερα από πολυετείς αναβολές, καλοπληρωμένες -από τους εργοδότες- τεχνικές εκθέσεις συμβούλων, ηθική και οικονομική εξόντωση των συγγενών. Ακόμη και τότε, το θύμα, ο εργαζόμενος που χάθηκε -εργάτης ή μηχανικός, δεν έχει σημασία- θα αποδειχθεί ότι δεν κοστίζει παρά όσο ένα καλό αυτοκίνητο, άντε ένα παλαιό δυάρι του '70 στην Καλαμαριά, μια γκαρσονιέρα στο Κουκάκι, ένα υπόγειο στο Κολωνάκι.
Γιατί τα ελληνικά δικαστήρια τόσο αποτιμούν την αποζημίωση για έναν άνθρωπο που χάθηκε. Δεν έχει καμία σημασία ότι οι διεθνείς συμβάσεις καταλογίζουν στον εργοδότη την όποια ευθύνη για την τήρηση των κανόνων υγείας και ασφάλειας της εργασίας.
Μάλιστα, οι συγγενείς θα πρέπει να είναι και ευχαριστημένοι εάν η έδρα, στον ζήλο για την απονομή της δικαιοσύνης, δεν αποδώσει ευθύνη ακόμη και στον νεκρό «διότι δεν είχε προβάλει αντίρρηση στη χρήση της αυτοσχέδιας προέκτασης», σύμφωνα με την εξωφρενική διαπίστωση του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που τελεσιδίκησε 10 χρόνια μετά τον θάνατο τεχνίτη συντήρησης οχημάτων στον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Ναι, στη χώρα υπάρχει και υπουργείο Εργασίας. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο ανέκδοτο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας