Ικανοποιημένος προσπάθησε να εμφανιστεί ο πρωθυπουργός για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφορικά με την Τουρκία. Μολονότι το προηγούμενο διάστημα θεωρούσε βέβαιες τις κυρώσεις, χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι στη σύνοδο έγινε ένα «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».
Αλλά αν ήταν έτσι τα πράγματα, τότε γιατί ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε περιχαρής; Και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών γιατί κάλεσε την Αθήνα αμέσως σε διάλογο χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κάτι που είναι η σαφής επιδίωξη του Βερολίνου εδώ και καιρό;
Εχουμε διανύσει ήδη μια πολύ μακρά περίοδο έντασης με την Τουρκία και με τη νέα απόφαση της Ε.Ε.. η κατάσταση αυτή θα παραταθεί για άλλους τρεις μήνες, τουλάχιστον, ενώ δεν αποκλείεται να κλιμακωθεί περισσότερο η επιθετικότητα του Ερντογάν, αφού είναι ξεκάθαρο πλέον πως ό,τι κι αν κάνει, η Γερμανία όπως και άλλοι εταίροι και σύμμαχοι δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουν για κανένα λόγο τα συμφέροντά τους.
Το στοιχειώδες που όφειλε η κυβέρνηση ήταν να δηλώσει ότι η νέα ευρωπαϊκή θέση (η όποια ούτε πάνω στα συμφωνηθέντα του Οκτωβρίου κινήθηκε, αλλά ούτε και στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων) δεν καλύπτει την Ελλάδα και να την απορρίψει.
Θα ήταν προτιμότερη η επανάληψη των συμπερασμάτων της 1ης Οκτωβρίου κι ας εξηγούσε κατόπιν η καγκελάριος Μέρκελ, ως προεδρεύουσα, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ε.Ε. Σαρλ Μισέλ, την αδράνεια της Ευρώπης.
Στην επόμενη τουρκική πρόκληση –την οποία ως συνήθως θα ακολουθήσει νέα μεσολαβητική πρωτοβουλία της Γερμανίας για απευθείας ελληνοτουρκικό διάλογο– η Αγκυρα θα βρίσκεται σε ακόμη καλύτερη θέση και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία ό,τι και να γίνει δηλώνει ικανοποιημένη, θα έχει χάσει πολύτιμο χρόνο και ευκαιρίες για την προάσπιση των συμφερόντων μας.
Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης οφείλει να ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς για τους λόγους που αποδέχτηκε τη νέα απόφαση της Ε.Ε. και, κυρίως, πώς θα πορευτεί η Ελλάδα μέχρι τον Μάρτιο. Το εργαλείο της απειλής κυρώσεων που λέει ο πρωθυπουργός ότι είναι το καλύτερο αποδείχθηκε, με τη στάση των ισχυρών της Ε.Ε., ότι ουσιαστικά είναι για να «απασχολείται» ο Κυρ. Μητσοτάκης και να επιβραβεύεται ο Ταγίπ Ερντογάν.
