Απολύτως συντονισμένες στην επίλυση του Κυπριακού είναι η Ελλάδα και η Κύπρος», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του στο Προεδρικό Μέγαρο με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως για το Κυπριακό, λύση μπορεί να υπάρξει μόνο στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και ιδίως του Συμβουλίου Ασφαλείας και στη βάση του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. «Με μια Κύπρο κυρίαρχη, χωρίς καμία έκπτωση. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν νοούνται ούτε στρατεύματα κατοχής ούτε εγγυήτριες δυνάμεις. Και αυτό το καθιστούμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση», κατέληξε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε πως η επίσκεψή του στην Αθήνα εντάσσεται στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων και προβληματισμών με την ελληνική κυβέρνηση για την έως σήμερα πορεία των διαπραγματεύσεων καθώς και τις επόμενες κινήσεις αλλά και τις σχέσεις που αναπτύσσουν τα δύο κράτη με τις φίλες χώρες της Μεσογείου και όχι μόνο.
Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα και η άλλη πλευρά να σταματήσει τους τακτικισμούς, «ώστε να υπάρξει ένας ειλικρινής διάλογος, που θα μας επιτρέψει να μετατρέψουμε τις υφιστάμενες διαφορές σε συγκλίσεις και να δώσουμε απάντηση σε δύο μεγάλα θέματα που παραμένουν αναπάντητα, το θέμα των εδαφικών αναπροσαρμογών και το θέμα των εγγυήσεων, όπου -ιδιαίτερα για το τελευταίο- έχουμε θέσει κάποιες απαράβατες αρχές που πρέπει να ισχύσουν. Σύγχρονα κράτη με εγγυήσεις και εγγυητές δεν προσφέρονται».
Στη συνέχεια, ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν αναδειχθεί σε πεδίο σταθερότητας σε μια ευρύτερα ταραγμένη περιοχή μέσω των πρωτοβουλιών τριμερούς συνεργασίας και αυτός ο ρόλος μας βοηθάει να δούμε καλύτερους όρους στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου. «Αυτή είναι μια πορεία που έχει σκαμπανεβάσματα, είναι ένας δρόμος αντοχής και όχι δρόμος ταχύτητας», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πορεία των διακοινοτικών συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, σε θέματα ενέργειας, στις περιφερειακές εξελίξεις, στις τριμερείς συνεργασίες και βεβαίως στο προσφυγικό, στις πτυχές της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, ενώ έκαναν αμοιβαία ενημέρωση για τις επαφές που είχαν οι δύο ηγέτες στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποχώρησε από το δείπνο προς τιμήν των ηγετών που έπαιρναν μέρος στη σύνοδο, καθώς είχε προσκληθεί να συμμετάσχει από τον οικοδεσπότη, πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί.
Η πρόσκληση ήταν μια μονομερής προσπάθεια αναβάθμισης του κ. Ακιντζί από την Αγκυρα η οποία δεν μπορούσε να γίνει δεκτή από τη Λευκωσία και η εξέλιξη αυτή έφερε σύννεφα στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ακύρωσε την προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνάντησή του με τον κ. Ακιντζί, ενώ έντονη είναι η δυσφορία της Λευκωσίας και για τον ρόλο του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Εϊντεν.
Και με την αντιπολίτευση
Συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη είχε χθες στην Αθήνα και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε τις πρόσφατες πρακτικές της Αγκυρας «μη εποικοδομητικές» και πως «αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του ο ΟΗΕ». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε πως «είναι κοινή μας πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρξει λύση το ταχύτερο δυνατόν.
»Λύση λειτουργική και βιώσιμη, σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο. Λύση χωρίς στρατεύματα κατοχής και εγγυήτριες δυνάμεις. Η εποικοδομητική στάση και βούληση της κυπριακής πλευράς είναι γνωστή και καταγεγραμμένη. Είναι ανάγκη να υπάρξει ανάλογη στάση και από την άλλη πλευρά. Και όταν λέμε από την άλλη πλευρά εννοούμε πρωτίστως την Τουρκία, η οποία ως κατοχική δύναμη μπορεί να επιβάλει, τελικά, τη βούλησή της στην τουρκοκυπριακή πλευρά».
Ο κ. Αναστασιάδης είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη.
■ Στην Αθήνα βρέθηκε χθες και ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννης Κασουλίδης, προκειμένου να συμμετάσχει, για πρώτη φορά, έπειτα από πρόσκληση του Νίκου Κοτζιά, στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) και να το ενημερώσει «για τη διαδικασία και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και τις δυσκολίες που έχει η διαπραγμάτευση για τη λύση του κυπριακού προβλήματος».
Τόσο ο κ. Κασουλίδης όσο και ο κ. Κοτζιάς στις δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνεδρίασης τόνισαν την αγαστή συνεργασία και τη συμπόρευση Ελλάδας και Κύπρου και την ανάγκη να τεθεί τέλος στην τουρκική κατοχή.
