Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Δύο είναι τα δεξαμενόπλοια ελληνικών συμφερόντων στα οποία έλαβαν χώρα επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στη Μαύρη Θάλασσα. Συγκεκριμένα, στόχος επίθεσης με δύο drones έκαστο έγιναν τα δεξαμενόπλοια Matilda και Delta Harmony, τα οποία κατευθύνονταν προς τερματικό σταθμό της περιοχής.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Λάνα Ζωχιού, αποδοκίμασε τις επιθέσεις, αλλά δεν έδωσε καμία πληροφορία για το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτές. 

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το δεξαμενόπλοιο Matilda, με σημαία Μάλτας, δέχθηκε επίθεση από δύο ουκρανικά επιθετικά drones σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από την πόλη Άναπα της ρωσικής περιφέρειας Κρασνοντάρ. Η Ουκρανία δεν έχει προβεί ακόμα σε κάποιο σχόλιο.

«Αποδοκιμάζουμε τις επιθέσεις κατά πολιτικών πλοίων, ελληνικών συμφερόντων. Θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πληρωμάτων και ενδέχεται να αποβούν επιζήμιες για το περιβάλλον. Από την ενημέρωση που είχαμε από το Υπουργείο Ναυτιλίας, επιβεβαιώνεται ότι στο πλήρωμα του ενός πετρελαιοφόρου υπήρχαν δύο Έλληνες. Είναι καλά στην υγεία τους και δεν υπήρξε τραυματισμός. Η Ελλάδα, ως ναυτικό έθνος, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη θαλάσσια ασφάλεια. Παραμένουμε προσηλωμένοι στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, περιλαμβανομένης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας. Το θέμα βεβαίως θα θέσει και ο Υπουργός Εξωτερικών στους Ευρωπαίους εταίρους μας», ανέφερε η κ. Ζωχιού. 

Στην ερώτηση που της έγινε στη συνέχεια για το εάν «έχουμε κάποια πληροφορία σχετικά με το από πού προέρχονταν αυτά τα drones;», η εκπρόσωπος του ΥΠ.ΕΞ. απάντησε: «Καταλαβαίνω ότι η έρευνα είναι σε εξέλιξη. Δεν έχω κάποια περισσότερη πληροφορία».

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας,  δήλωσε νωρίτερα πως «πάνω απ’ όλα προέχει η ασφάλεια των πληρωμάτων της ελληνόκτητης ναυτιλίας και των πλοίων». Σημείωσε επίσης ότι το υπουργείο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια αναφορικά με το πλαίσιο ασφάλειας και διαβεβαίωσε πως βρίσκεται σε διαρκή και ανοιχτή επικοινωνία με τους ανθρώπους της ναυτιλίας.

Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, το Matilda, με σημαία Μάλτας, το οποίο διαχειρίζεται η ελληνική Thenamaris, υπέστη περιορισμένης έκτασης υλικές ζημιές. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δεν σημειώθηκε κανένας τραυματισμός μελών του πληρώματος, ενώ στο πλοίο δεν επιβαίνουν Έλληνες ναυτικοί.

Το Delta Harmony, με σημαίας Λιβερία και διαχείριση της ελληνικής Delta Tankers, υπέστη επίσης υλικές ζημιές από την επίθεση, ενώ εκδηλώθηκε και πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε άμεσα από το πλήρωμα. Στο πλοίο επιβαίνουν δύο Έλληνες ναυτικοί (α’ μηχανικός και υποπλοίαρχος), χωρίς να υπάρχει οποιοσδήποτε τραυματισμός.

Και τα δύο δεξαμενόπλοια απομακρύνθηκαν με ίδια μέσα από τη θαλάσσια περιοχή, σε ασφαλή απόσταση από τον τερματικό σταθμό του Caspian Pipeline Consortium (CPC), προς τον οποίο κατευθύνονταν.