Στο Μέγαρο Μαξίμου υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διεθνείς εξελίξεις, οι προοπτικές των ελληνογερμανικών σχέσεων, καθώς και η ενίσχυση της ελληνογερμανικής συνεργασίας και στο πλαίσιο της ΕΕ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για το γεγονός ότι αύριο θα επισκεφθεί την Κάνδανο, αναγνωρίζοντας με την παρουσία του τις ναζιστικές θηριωδίες που έλαβαν χώρα στο νησί κατά τη διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου. Επίσης ανέφερε ότι για την Ελλάδα το ζήτημα των επανορθώσεων και ειδικά το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, είναι ακόμα πολύ «ζωντανά» και σημείωσε ότι ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα τα επιλύσουμε.
Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να εκμεταλλευτεί τη συνάντηση για να δείξει ότι η Ελλάδα τα πάει καλά με την οικονομία λέγοντας: «Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα πηγαίνει πολύ, πολύ καλύτερα στο πεδίο της οικονομίας. Θεωρώ ότι είναι μια σπουδαία ευκαιρία να μιλήσουμε για το μέλλον, για το τι μπορούμε να κάνουμε μαζί και ως Ευρωπαίοι εταίροι που αντιμετωπίζουμε μεγάλα ζητήματα, όπως η ανταγωνιστικότητα, η μετανάστευση. Πρέπει να συνεργαστούμε για να τα επιλύσουμε».
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τη δυνατότητα συνεργασίας στο μεταναστευτικό, καθώς είναι προγραμματισμένη και επίσκεψη του κ. Σταϊνμάγερ στο ΚΥΤ της Μαλακάσας, επιχειρώντας να δείξει ότι στην Ελλάδα «εγκλωβίζονται» μετανάστες, οι οποίοι διαφορετικά θα κατευθύνονταν στην Ε.Ε.
Ωστόσο, στην αντιφώνησή του ο κ. Σταϊνμάγερ απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στα λεγόμενα του Κ. Μητσοτάκη περί γερμανικών επανορθώσεων και «αναγκαστικού κατοχικού δανείου», όπως και στην επισήμανση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι η παρουσία του στην Κάνδανο συνεπάγεται «αναγνώριση των ναζιστικών θηριωδών που έλαβαν χώρα στο νησί». Δεν παρέλειψε, όμως, να υπογραμμίσει την επίσκεψή του «στο εργοστάσιο της γερμανικής εταιρείας Boehringer - Ingelheim, κοντά στην Αθήνα».
Ολόκληρη η αντιφώνηση του Γερμανού Προέδρου:
«Σας ευχαριστώ για την ευγενική σας πρόσκληση και τον χρόνο σας, κύριε πρωθυπουργέ. Χαίρομαι που βρίσκομαι πάλι στην Ελλάδα και να πω ότι θυμάμαι και τις εύκολες περιόδους στις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και τις δύσκολες.
Επομένως, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η Ελλάδα έχει επιστρέψει σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης, τροφοδοτώντας τις διμερείς οικονομικές μας συναλλαγές, και ότι οι γερμανικές εταιρείες εξακολουθούν όχι μόνο να είναι παρούσες αλλά και να επενδύουν εδώ, στην Ελλάδα. Μόλις χθες επισκεφθήκαμε την παραγωγική μονάδα της γερμανικής εταιρείας Boehringer - Ingelheim, κοντά στην Αθήνα.
Ευελπιστώ, λοιπόν, ότι οι διμερείς μας σχέσεις, όχι μόνο οι οικονομικές αλλά και οι ανταλλαγές στον πολιτιστικό τομέα και μεταξύ των δύο λαών, θα αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής Ευρώπης, η οποία αντιπροσωπεύει την ελευθερία παγκοσμίως και θα αποτελεί μέρος όπου αξίζει να ζει κανείς».
Νωρίτερα, όταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε κάνει παρόμοια αναφορά με τον πρωθυπουργό, στις γερμανικές αποζημιώσεις, ο κ. Σταϊνμάγερ της είχε δηλώσει ότι το θέμα για τη Γερμανία θεωρείται λήξαν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας