Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η επίσκεψη του Γερμανού προέδρου στην Ελλάδα από τις 29 έως τις 31 Οκτωβρίου με το πλέον αρμόδιο Εθνικό Συμβούλιο Οφειλών της Γερμανίας (ΕΣΔΟΓΕ) να τονίζει πως 80 χρόνια μετά την απελευθέρωση της χώρας μας το Βερολίνο παραμένει αδιάλλακτο αρνούμενο να αναλάβει την ευθύνη της για τα ανείπωτα δεινά του Γ' Ράιχ καταπατώντας την Συνθήκη του Λονδίνου του 1953.
Σε ανακοίνωση για την 28η Οκτωβρίου, το έπος του '40 της Εθνικής Αντίστασης αλλά και την επίσκεψη του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ το Συμβούλιο τονίζει ότι ο ελληνικός λαός δεν συμβιβάστηκε ποτέ με την ιδέα της υποταγής και της δουλείας και καλεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς να θέσουν ευθέως το ζήτημα των γερμανικών οφειλών ενώπιον του Γερμανού προέδρου τηρώντας την εθνική γραμμή διεκδίκησης και την ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019.
«Θα ζητήσει, επιτέλους, μία καθαρή συγγνώμη, χωρίς περιστροφές, για τα ναζιστικά εγκλήματα και την καταστροφή της Ελλάδας στη διάρκεια της Κατοχής εκφράζοντας την ειλικρινή και έμπρακτη μεταμέλεια της χώρας του για τα δεινά που προκάλεσε στην Ελλάδα η ναζιστική Γερμανία; Θα αδράξει, άραγε, την ιστορική ευκαιρία να ανοίξει το δρόμο για τη δίκαιη επίλυση του ζητήματος των γερμανικών οφειλών; Ή απλώς θέλει να μας ρίξει στάχτη στα μάτια» διερωτάται το ΕΣΔΟΓΕ.
Και για ακόμα μία φορά καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της γερμανικής κυβέρνησης και την προώθηση πρωτοβουλιών (Ελληνογερμανική Συνέλευση, «Ελληνογερμανικό» Ταμείο για το Μέλλον, Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας, προπαγανδιστικά προγράμματα Ιστορίας, κ.α.), που επιδιώκουν την άμβλυνση της μνήμης, την πλαστογράφηση της Ιστορίας και την υπονόμευση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.
Η ανακοίνωση του Συμβουλίου
Το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940 αποτελεί ένα κορυφαίο ορόσημο της σύγχρονης Ιστορίας καθώς συμβολίζει την έναρξη του ανυποχώρητου Αγώνα της Πατρίδας και του Λαού μας ενάντια στον ναζισμό-φασισμό, σε μία περίοδο που ο Άξονας επέλαυνε χωρίς αντίσταση στην Ευρώπη. Ο απαράμιλλος ηρωισμός του στρατού μας, η αυτοθυσία της θρυλικής γυναίκας της Πίνδου και η ομόθυμη λαϊκή συμμετοχή έφεραν την πρώτη νίκη εναντίον του Άξονα, πριν ακόμη συγκροτηθεί η Αντιφασιστική Συμμαχία.
Ο νικηφόρος αγώνας της Ελλάδας κατά της φασιστικής Ιταλίας και, στη συνέχεια, η ηρωική αντίσταση εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας, η μάχη των Οχυρών, ο παλλαϊκός ξεσηκωμός της Μάχης της Κρήτης και το έπος της Εθνικής μας Αντίστασης κατά των δυνάμεων της τριπλής κατοχής και των ντόπιων συνεργατών τους, αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους τους Λαούς του κόσμου που αγωνίζονται για Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία και Δημοκρατία.
Ο Ελληνικός Λαός δεν ταλαντεύτηκε και δεν συμβιβάστηκε ούτε στιγμή με την ιδέα της υποταγής και της δουλείας. Αντιστάθηκε γενναία στον φασισμό κερδίζοντας με το σπαθί του και με το αίμα του την ελευθερία του αλλά η δικαίωση των αγώνων και των θυσιών του δεν έχει ακόμη έλθει. Ογδόντα χρόνια μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας και τριάντα τέσσερα χρόνια μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (ΟΔΓ), καθολικός διάδοχος του Γ' Ράιχ, παραμένει αδιάλλακτη και αλαζονική, αρνούμενη να αναλάβει την ευθύνη της για τα ανείπωτα δεινά που προκάλεσε η ναζιστική Γερμανία στην Ελλάδα και συνεχίζει να καταπατά την υπογραφή της στη Συνθήκη του Λονδίνου του 1953.
Άραγε, ο Πρόεδρος της ΟΔΓ Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, που επισκέπτεται τη μαρτυρική Θεσσαλονίκη, την Αθήνα του λιμού της Κατοχής και την ηρωική και μαρτυρική Κάντανο, που ισοπέδωσε ο τακτικός στρατός της ναζιστικής Γερμανίας, θα ζητήσει, επιτέλους, μία καθαρή συγγνώμη, χωρίς περιστροφές, για τα ναζιστικά εγκλήματα και την καταστροφή της Ελλάδας στη διάρκεια της Κατοχής εκφράζοντας την ειλικρινή και έμπρακτη μεταμέλεια της χώρας του για τα δεινά που προκάλεσε στην Ελλάδα η ναζιστική Γερμανία; Θα αδράξει, άραγε, την ιστορική ευκαιρία να ανοίξει το δρόμο για τη δίκαιη επίλυση του ζητήματος των γερμανικών οφειλών;
Ή απλώς θέλει να μας ρίξει στάχτη στα μάτια με δυο γλυκά αλλά άνευ αντικρύσματος λόγια, επιχειρώντας, παράλληλα, να προωθήσει τις πρωτοβουλίες ψευδεπίγραφης «συμφιλίωσης» (Ελληνογερμανική Συνέλευση, «Ελληνογερμανικό» Ταμείο για το Μέλλον, Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας, προπαγανδιστικά προγράμματα Ιστορίας, κ.α.), που επιδιώκουν την άμβλυνση της μνήμης, την πλαστογράφηση της Ιστορίας και την υπονόμευση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών;
Η γερμανική κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι ο Ελληνικός Λαός είναι δημοκρατικός, υπερήφανος και αξιοπρεπής και δεν ανέχεται μεθοδεύσεις που προσβάλλουν την Ιστορία και την εθνική μας Αξιοπρέπεια. Επίσης, επιλεκτική ευαισθησία στην κατάλυση του Διεθνούς Δικαίου δεν νοείται! Όσο δεν αποδίδεται δικαιοσύνη για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όσο δεν τιμωρούνται οι θύτες και δεν αποζημιώνονται τα θύματα, τα εγκλήματα αυτά θα επαναλαμβάνονται. Ο αγώνας για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών είναι αγώνας για Δικαιοσύνη, Δημοκρατία, Ειρήνη, γέφυρα κοινής δημοκρατικής-αντιφασιστικής πάλης των δύο Λαών.
Καλούμε την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς να θέσουν ευθέως και δημοσίως το ζήτημα των γερμανικών οφειλών ενώπιον του Γερμανού Προέδρου τηρώντας την εθνική γραμμή διεκδίκησης και την ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας