Διαστάσεις διπλωματικού επεισοδίου λαμβάνει το «αυτοκρατορικό» άδειασμα αποικιοκρατικής αντίληψης, που επεφύλασσε χθες ο Ρίσι Σούνακ στον Κυριάκο Μητσοτάκη ακυρώνοντας στο παρά πέντε την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός παρέμεινε αμετακίνητος στη θέση, που είχε αναφέρει πέρσι εκφράζοντας ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τον νόμο που απαγορεύει να φύγουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, ενώ η Αθήνα καλλιέργησε ελπίδες ότι οι διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο μπορούν να αποδώσουν.
Και οι δύο είναι βαθιά εκτεθειμένοι προκαλώντας θύελλα επικρίσεων σε Ελλάδα και Βρετανία. Ο Σούνακ για την προσβολή με αφορμή δηλώσεις του Μητσοτάκη και ο τελευταίος για τις διαρροές και το φιάσκο των προσδοκιών. Οι δύο ηγέτες επρόκειτο να συναντηθούν την Τρίτη για να συζητήσουν τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις ανεκτίμητης αξίας αρχαιότητες που θέλει πίσω η Αθήνα.
Η προκλητική ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ απέκλειε εξ αρχής κάθε συζήτηση για την επιστροφή, ενώ το Sky News μεταδίδει τώρα πως το Λονδίνο εξετάζει και το «πάγωμα» της άδειας εξαγωγής των έργων του Φειδία.
«Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν συζητήσει νομικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να εμποδίσουν οποιαδήποτε εξαγωγή των Ελγίνιων Μαρμάρων» γράφει το δημοσίευμα. Ανώτερος εκπρόσωπος των Τόρις είπε ότι ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Οσμπορν, επεξεργαζόταν μια «κακή συμφωνία» προσθέτοντας μάλιστα ότι «πρέπει να φύγει».
Από την άλλη πλευρά, η εφημερίδα Times τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα. «Δε θα έπρεπε να πρόκειται περί ιδιοκτησίας, αλλά για το πού μπορεί κανείς να θαυμάσει καλύτερα τα μάρμαρα, εκείνα στην Αθήνα και εκείνα στο Βρετανικό Μουσείο. Ανήκουν μαζί ως ένα καλλιτεχνικό σύνολο και ανήκουν στο φυσικό τους περιβάλλον», σημειώνεται στο κύριο άρθρο.
Παράλληλα, εκπρόσωπος των Εργατικών τόνισε πως αν ο Βρετανός «πρωθυπουργός δεν είναι ικανός να συναντήσει έναν Ευρωπαίο σύμμαχο με τον οποίο η Βρετανία έχει σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς, αυτή είναι μια επιπλέον απόδειξη ότι δεν μπορεί να προσφέρει την ηγεσία που η χώρα έχει ανάγκη. Το Εργατικό Κόμμα του Κιρ Στάρμερ είναι έτοιμο».
Ο Στάρμερ, που εμφανίζεται ευνοϊκός απέναντι στο ελληνικό αίτημα, συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη χθες.
Ο Π. Μαρινάκης απαντά για το πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.»
Η ελληνική πλευρά δεν θέλει να αναβαθμίσει το ζήτημα και να το γενικεύσει «συνολικά απέναντι σε ένα κράτος, με το οποίο έχουμε μια σταθερά και διαχρονικά πάρα πολύ καλή σχέση. Ούτως ή άλλως, η διαπραγμάτευση για τα γλυπτά δεν είναι μεταξύ της Ελλάδας και του κράτους της Βρετανίας. Είναι με το Βρετανικό Μουσείο, όπως δήλωσε σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος έκανε λόγο για «ατομική συμπεριφορά του Βρετανού Πρωθυπουργού».
«Δεν δείχνει σεβασμό, κι όχι μόνο στον Πρωθυπουργό, γιατί ο Πρωθυπουργός εκπροσωπεί μια ολόκληρη χώρα και τις θέσεις της με τις οποίες μπορείς να διαφωνείς. Και νομίζω ότι ο καθένας κάνει τις επιλογές του» είπε στον ΣΚΑΪ ο Παύλος Μαρινάκης επαναλαμβάνοντας την ενόχληση του Μαξίμου.
Ερωτηθείς για το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών» με τίτλο «Διασυρμός στο Λονδίνο» ο κ. Μαρινάκης απάντησε πως «με όλο το σεβασμό στο δικαίωμα του καθενός να εκφράσει, προφανώς, ότι πιστεύει και ειδικά στην πλευρά του Τύπου, είναι ένα πρωτοσέλιδο εκτός τόπου και χρόνου». «Νομίζω ότι ενωνόμαστε όλοι όταν εκφράζονται με σαφήνεια - και όπως αποδεικνύεται με έναν τρόπο ο οποίος ενοχλεί αυτούς που διαφωνούν - οι ελληνικές θέσεις» υποστήριξε.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης απέφυγε να μπει «σε μια διαδικασία ερμηνείας μιας συμπεριφοράς, η οποία δεν ήταν η δέουσα και πράγματι ενόχλησε πολύ και τον Πρωθυπουργό και νομίζω όλους τους Έλληνες αυτή η συμπεριφορά. Ούτε θέλω να ερμηνεύσω πίσω από μια συμπεριφορά ενός Πρωθυπουργού ενός άλλου κράτους.
»Θα σας πω ότι νομίζω ότι η αιτία πραγματικά είναι το ζήτημα αυτό. Και αν δει κανείς και γυρίσει το χρόνο πίσω και σε δύσκολα -και για τη χώρα μας- χρόνια υπήρχαν σχέσεις και θα συνεχίσουν να υπάρχουν ισχυρές σχέσεις. Σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε πλήρης συμφωνία με όλες τις αποφάσεις είτε της χώρας μας από τη Βρετανία, είτε από τη χώρα μας στις αποφάσεις της Βρετανίας» συμπλήρωσε.
Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού. «Είναι εθνική υπόθεση που αφορά την Ιστορία ενός ολόκληρου λαού. Και ηθικό ζήτημα που αφορά την ξεδιάντροπη κλοπή πολιτισμικού πλούτου από τον φυσικό του χώρο. Απαιτούμε, λοιπόν, σεβασμό από όλους στους θεσμούς και στα δίκαιά μας» δήλωσε.
Το ίδιο και ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, ο οποίος ζήτησε «αναλυτική ενημέρωση από την Κυβέρνηση, δεδομένων των κατά καιρούς διαρροών περί επικείμενης επίτευξης συμφωνίας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας