Ανυποχώρητος ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έστειλε χθες μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, διά του εκπροσώπου του, ότι η στάση της κυβέρνησής του παραμένει αμετακίνητη στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα και ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τον νόμο που απαγορεύει να φύγουν τα έργα του Φειδία από το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο χαρακτήρισε «σωστό μέρος για τη στέγασή τους».
Η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, που εκδόθηκε μία μέρα πριν από τη συνάντηση του Ρίσι Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η οποία είχε οριστεί για σήμερα, απέκλειε εξ αρχής κάθε συζήτηση για την επιστροφή και ήταν το πρώτο ηχηρό ράπισμα που δέχτηκε η ελληνική πλευρά. Λίγο αργότερα ακολούθησε η ακύρωση από τον Σούνακ της προγραμματισμένης συνάντησής τους. Με την ίδια αποικιοκρατική αντίληψη που συμπεριφέρονται οι Βρετανοί στα Γλυπτά, συμπεριφέρθηκε και ο Βρετανός πρωθυπουργός στον Ελληνα ομόλογό του. Οπως διαμηνύουν καλά πληροφορημένες πηγές στο Μαξίμου, η απόφαση πάρθηκε μετά τις αναφορές του Κυρ. Μητσοτάκη στον βρετανικό Τύπο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Η ελληνική πλευρά καλλιέργησε και αυτή τη φορά προσδοκίες ότι οι διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο μπορούν να αποδώσουν θετικά αποτελέσματα. Ο Σούνακ από την άλλη παραμένει αμετακίνητος στη θέση που είχε εκφράσει και πέρσι, όταν την ίδια εποχή είχε ταξιδέψει πάλι στο Λονδίνο ο Κυρ. Μητσοτάκης και είχε συναντηθεί με τον βασιλιά Κάρολο. Οι διαρροές περί συμφωνίας και επιστροφής έδιναν και έπαιρναν στα μέσα ενημέρωσης των δύο χωρών αλλά και τα διεθνή. Και τότε ο εκπρόσωπος του Ρίσι Σούνακ είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει τον σχετικό νόμο, ενώ ο Σούνακ δεν «είχε βρει χρόνο» για να συναντηθεί με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Λίγο μετά βέβαια αποκαλύφθηκαν οι μυστικές -παρασκηνιακές- επαφές του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Οσμπορν, καθώς και στελεχών της κυβέρνησης, με κορυφαίο τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη.
Η λίστα είναι μακρά για την κακή διαχείριση που έχουν υποστεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα κατά την παραμονή τους στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ το σκάνδαλο μεγατόνων που ξέσπασε πριν από λίγους μήνες με τις κλοπές χιλιάδων αντικειμένων από τις αποθήκες του κατέρριψε την αλαζονική και αποικιακή θέση του Βρετανικού Μουσείου ότι τα αντικείμενα που έχουν παρθεί -και κλαπεί- κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες από πολλές χώρες είναι ασφαλέστερα εκεί. Και αναρωτιόμαστε γιατί ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν έθεσε θέμα ασφάλειας των Γλυπτών κατά τη συνέντευξή του στο BBC;
Αντίθετα η ατυχής και γκροτέσκο σύγκριση της κομμένης στα δύο Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι να εκτίθεται σε δύο διαφορετικά μουσεία, όπως συμβαίνει με τα Γλυπτά, και άφησε πολλούς άφωνους και σχολιάστηκε αρνητικά. «Τι άστοχα επιχειρήματα είναι αυτά -στο BBC μάλιστα- για να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει; Φανταστείτε αν ο Αλέξης Τσίπρας ή εγώ είχαμε πει κάτι τέτοιο, τι θα γινόταν σήμερα στα ελληνικά ΜΜΕ. Για τον Κ. Μητσοτάκη όμως, κάλυψη παντού» σχολίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανος Κασσελάκης.
Ο κ. Κασσελάκης πάντως αργότερα και μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Βρετανού πρωθυπουργού να μη συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη επανήλθε με νέο σχόλιο: «Είναι απαράδεκτη η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη. Η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ζήτημα που υπερβαίνει το πρόσωπο του εκάστοτε Ελληνα πρωθυπουργού και τις κομματικές αντιπαραθέσεις.
Είναι εθνική υπόθεση που αφορά την Ιστορία ενός ολόκληρου λαού. Και ηθικό ζήτημα που αφορά την ξεδιάντροπη κλοπή πολιτισμικού πλούτου από τον φυσικό του χώρο. Απαιτούμε, λοιπόν, σεβασμό από όλους στους θεσμούς και στα δίκαιά μας» τόνισε.
Στην συνέντευξη στο BBC πάντως ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν «σημειώσει τόση πρόοδο όσο θα ήθελα», αλλά δήλωσε ότι «είμαι υπομονετικός άνθρωπος, έχουμε περιμένει για εκατοντάδες χρόνια και θα επιμείνω σε αυτές τις συζητήσεις».
Οι εξελίξεις ωστόσο από τη βρετανική πλευρά κόβουν «μαχαίρι» κάθε συζήτηση και ας έχει αναγνωρίσει η UNESCO (Σεπτέμβριος 2021) τον διακυβερνητικό χαρακτήρα του ζητήματος. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη οφείλει να πάψει να εργαλειοποιεί το εθνικό θέμα με κινήσεις που αποσκοπούν σε πολιτικές εντυπώσεις και να ακολουθήσει τον επιστημονικό διάλογο, τον δρόμο της επίσημης διπλωματίας, των διεθνών οργανισμών και των διεθνών συμβάσεων που διέπουν την πολιτιστική κληρονομιά. Γιατί δεν τα διεκδικούμε επειδή είναι δικά μας. Διεκδικούμε την ακεραιότητα του μνημείου που είναι από τα κορυφαία της παγκόσμιας κληρονομιάς. Το κλίμα που καλλιεργεί η κυβέρνηση είναι επικίνδυνο.
Χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός είχε το πρώτο του τετ α τετ με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ, της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και ενώ οι «αποκαλύψεις» σε ελληνικό και βρετανικό Τύπο ήθελαν τον κ. Στάρμερ να εμφανίζεται ευνοϊκός απέναντι στο ελληνικό αίτημα, στην ενημέρωση από το Μαξίμου για τη συνάντηση στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά σε συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών. Δεν το έθεσε ο κ. Μητσοτάκης; Δεν πήρε την απάντηση που περίμενε; Ή είχε κι άλλες φρούδες ελπίδες;
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας