• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 9.5°C / 14.0°C
    1 BF
    66%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    11°C 9.0°C / 12.5°C
    1 BF
    83%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    13°C 9.9°C / 14.0°C
    2 BF
    72%
  • Ιωάννινα
    Ελαφρές νεφώσεις
    9°C 6.9°C / 8.8°C
    0 BF
    76%
  • Αλεξανδρούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    7°C 6.9°C / 6.9°C
    0 BF
    81%
  • Βέροια
    Αίθριος καιρός
    10°C 9.8°C / 11.0°C
    0 BF
    77%
  • Κοζάνη
    Αίθριος καιρός
    6°C 6.2°C / 6.4°C
    2 BF
    81%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    11°C 10.9°C / 10.9°C
    2 BF
    78%
  • Ηράκλειο
    Αραιές νεφώσεις
    14°C 12.7°C / 14.3°C
    2 BF
    88%
  • Μυτιλήνη
    Αίθριος καιρός
    10°C 10.1°C / 10.1°C
    3 BF
    73%
  • Ερμούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    14°C 14.4°C / 14.4°C
    4 BF
    77%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    13°C 13.0°C / 13.0°C
    1 BF
    69%
  • Κεφαλονιά
    Αίθριος καιρός
    14°C 14.2°C / 14.2°C
    2 BF
    71%
  • Λάρισα
    Αίθριος καιρός
    8°C 8.4°C / 8.4°C
    0 BF
    90%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    13°C 11.7°C / 12.7°C
    2 BF
    62%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    14°C 13.8°C / 13.8°C
    1 BF
    84%
  • Χαλκίδα
    Αίθριος καιρός
    11°C 9.7°C / 12.5°C
    2 BF
    87%
  • Καβάλα
    Αυξημένες νεφώσεις
    12°C 12.1°C / 12.1°C
    1 BF
    84%
  • Κατερίνη
    Αίθριος καιρός
    11°C 9.7°C / 10.5°C
    0 BF
    85%
  • Καστοριά
    Αίθριος καιρός
    11°C 10.5°C / 10.5°C
    0 BF
    76%

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Α. Ντμπεϊμπά

AP/Gregorio Borgia
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

H Αγκυρα ναρκοθετεί τον οδικό χάρτη για εκλογές στη Λιβύη

  • A-
  • A+
Το παιχνίδι της μυστικής υπηρεσίας της Τουρκίας ΜΙΤ, η Wagner και ο πονοκέφαλος της CIA • Λίβυοι πολιτικοί που είχαν προσκληθεί στην Τουρκία απορρίπτουν τις εκλογές και ζητούν νέα πολιτική διαδικασία υπό τουρκική ομπρέλα • Στον αέρα η διαδικασία του ΟΗΕ με τις ΗΠΑ και Ε.Ε.

Η συμφωνία του Καΐρου μεταξύ του προέδρου της Βουλής της Λιβύης Α. Σάλεχ και του προέδρου του ΣτΕ Χ. Μίσρι να ανοίξουν τον δρόμο για εκλογές βρίσκεται στον αέρα, καθώς δεκάδες βουλευτές και αρχηγοί κομμάτων κοινοβουλευτικών και μη συναντήθηκαν στην Αγκυρα και αντιπροτείνουν άλλη διαδικασία: την κατάρτιση νέου συνταγματικού χάρτη και θεσμικών αρμοδιοτήτων, που όμως δεν μπορεί να κυρωθεί από κανένα Σώμα έτσι όπως έχει η κατάσταση. Η Βουλή δεν είναι αποδεκτή από την κυβέρνηση, το ΣτΕ έχει υπηρεσιακό χαρακτήρα με το σύμφωνο του 2020, το ίδιο και η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά.

Ζητούν νέα διαδικασία

Οι 50 Λίβυοι που ανταποκρίθηκαν στην τουρκική πρόσκληση συναντήθηκαν αρχές Ιανουαρίου στην Αγκυρα και την προηγούμενη εβδομάδα στην Τρίπολη. Ζητούν νέα διεθνή διαδικασία, όπως του Βερολίνου (2020) και του Μαρόκου (2015) υπό την αιγίδα της Τουρκίας. Η κίνηση αυτή αντίκειται στην αιγυπτιακή, που υποστηρίζεται από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Α. Μπατίλι και δηλοί την επιλογή της Αγκυρας να προωθήσει δική της ατζέντα, αγνοώντας το διεθνές πλαίσιο συνεργασίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Τ. Ερντογάν

AP

Μετά την παρέμβαση της Τουρκίας ο πρόεδρος της Βουλής οδηγήθηκε σε αναδίπλωση από την συμφωνία του Καΐρου με τον Χ. Μίσρι, ο οποίος πρόβαλλε νέους όρους. Ο Α. Σάλεχ δήλωσε ότι η συμφωνία (αποδοχής του συνταγματικού πλαισίου και ορισμού οδικού χάρτη εκλογών) ήταν προφορική. Επισήμανε δε ότι το ΣτΕ δεν έχει κυρωτική αρμοδιότητα, αλλά μόνο συμβουλευτικό ρόλο.

Πέραν των προβλημάτων στο πολιτικό σκηνικό, πρόβλημα ανέκυψε και στο στρατιωτικό. Οι διπλωματικές αρχές των χωρών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ ενημερώθηκαν ότι δυνάμεις της Wagner μετακινήθηκαν στη Σύρτη και μετέφεραν στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό πυροβόλα και τεθωρακισμένα. Η Σύρτη, στο μέσο Τρίπολης-Βεγγάζης, ελέγχεται από τις δυνάμεις της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά που έχουν στενή συνεργασία με τις τουρκικές δυνάμεις στο δυτικό μέρος.

Στη λεκάνη της Σύρτης ρωσικές εταιρείες διαθέτουν πετρελαϊκές και άλλες ενεργειακές μονάδες, όμως, με τη συμφωνία του 2020 δεν είχαν ισχυρή στρατιωτική παρουσία.

Οι εξελίξεις αυτές, μερικές ημέρες μετά την επίσκεψη του επικεφαλής της CIA Γ. Μπερνς, εγείρουν νέα ερωτήματα. Ο Γ. Μπερνς συναντήθηκε στην Τρίπολη στις 12 Ιανουαρίου με τον μεταβατικό πρωθυπουργό Α. Ντμπεϊμπά και στη Βεγγάζη με τον στρατάρχη Χ. Χαφτάρ. Οι συνομιλίες εστιάστηκαν στην πολιτική σταθερότητας και ασφάλειας, τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και την αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών και παραστρατιωτικών δυνάμεων.

Ως προς το τελευταίο κεφάλαιο, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συζήτηση με τον Α. Ντμπεϊμπά για τις τουρκικές δυνάμεις και με τον στρατάρχη Χαφτάρ για τους μισθοφόρους της Wagner. Λίγες ημέρες αργότερα ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τη Wagner διεθνή εγκληματική οργάνωση και χθες ανακοινώθηκαν πρόσθετες κυρώσεις. Οι κυρώσεις αφορούν τη δράση της στην Ουκρανία αλλά και στο Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Η Λιβύη δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Ο αρχηγός της CIA από τη Λιβύη πήγε στο Κάιρο όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Αλ Σίσι. Η Αίγυπτος υποστηρίζει τον Χ. Χαφτάρ και κατ’ επέκταση σχετίζεται με την παρουσία της Wagner στο πλευρό του. Ο στρατάρχης διεκδικεί την αρχηγία των ενόπλων δυνάμεων στη διάδοχη κατάσταση. Το ερώτημα είναι εάν θα συμφωνήσει για την αποχώρηση της Wagner και με τι όρους. Τον Δεκέμβριο είχε δηλώσει ότι αν καθυστερήσουν οι πολιτικές εξελίξεις υπάρχει ενδεχόμενο νέων συγκρούσεων.

Οι κινήσεις της Wagner από τα ανατολικά, που είναι υπό τον έλεγχο του Χ. Χαφτάρ, περιπλέκουν την κατάσταση. Το Κάιρο θέτει ως όρο να μην περάσει η ανατολική Λιβύη στον έλεγχο των τουρκικών δυνάμεων που υποστηρίζουν τη διοίκηση Ντμπεϊμπά. Η κίνηση της Wagner μπορεί να ερμηνευτεί και ως ένδειξη μίας συμφωνίας κυρίων (Ντμπεϊμπά-Μπερνς-Χαφτάρ). Μετά τον Γ. Μπερνς ακολούθησε νέος κύκλος συνομιλιών σε Τρίπολη και Βεγγάζη, στις 17 Ιανουαρίου, με τον υποδιοικητή των αμερικανικών δυνάμεων Ευρώπης-Αφρικής, Τζον Λαμοντάν.

Ο κίνδυνος

Υπάρχει και διαφορετική εκδοχή. Στη Λιβύη βρέθηκε ο αρχηγός της ΜΙΤ, Χ. Φιντάν, την ημέρα που ο αρχηγός της CIA πήγε στο Κάιρο. Συναντήθηκε με τον Α. Ντμπεϊμπά, τον ομόλογό του Αλ Αγιέμπ και τον υπουργό Πολιτικών Υποθέσεων Αλ Λάφι.

Ο Χ. Φιντάν διατηρεί στενές σχέσεις με τον αρχηγό της ρωσικής SVR, Σ. Ναρίσκιν. Και οι δύο έχουν συμμετάσχει σε όλες τις συναντήσεις Πούτιν-Ερντογάν. Ο κίνδυνος για τη Λιβύη είναι να γίνει η άλλη όψη της Συρίας, όπου η Μόσχα έχει το πάνω χέρι και η Τουρκία τη ρωσική διαμεσολάβηση.

Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι σε μία τέτοια τροπή οι πολιτικοί θεσμοί της Λιβύης κινδυνεύουν να διαλυθούν και οι εξελίξεις να πάρουν αρνητική φορά. Για την Αγκυρα η Λιβύη είναι καθοριστική για τη θέση που επιζητεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Για τη Ρωσία, η στρατιωτική παρουσία επίσης θεωρείται κρίσιμη στην περιοχή (σε συνδυασμό με τη Συρία) και για την Κεντρική Αφρική, μετά την αποχώρηση των Γάλλων από το Μάλι.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Α. Μπλίνκεν θα επισκεφθεί αύριο το Κάιρο (με επίκεντρο τον νέο κύκλο επαφών για το Παλαιστινιακό) και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή. Οι εξελίξεις στη Λιβύη βρίσκονται επίσης στην ατζέντα των αμερικανο-αιγυπτιακών συνομιλιών. Στον λιβυκό χορό μπαίνει και η Ιταλία, με επίσκεψη της πρωθυπουργού Τζ. Μελόνι στην Τρίπολη και ατζέντα την ενέργεια και τα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εντονη η δυσφορία της Αγκυρας
Μέτωπο κατά της Τουρκίας βλέπουν αξιωματούχοι της γείτονος, με το ελληνικό ΥΠΕΞ να απαντά πως «οι αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας δεν στρέφονται εναντίον καμίας χώρας, αλλά δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας...
Εντονη η δυσφορία της Αγκυρας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο τραπέζι της Ε.Ε. πάλι οι προκλήσεις της Αγκυρας
Το θέμα της Λιβύης και ειδικά της αποχώρησης των τουρκικών δυνάμεων ετέθη προς τον Τ. Ερντογάν από την Ανγκελα Μέρκελ στην αποχαιρετιστήρια συνάντηση που είχαν το περασμένο Σάββατο, όμως δεν υπήρξε καμία...
Στο τραπέζι της Ε.Ε. πάλι οι προκλήσεις της Αγκυρας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η μετασεισμική διπλωματία
Πώς οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας ορίζουν και τις σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας - Τουρκίας • Τι γίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο • Οι κινήσεις για moratorium διαρκείας, τα ανταλλάγματα που...
Η μετασεισμική διπλωματία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα μηνύματα της Δύσης και οι παρερμηνείες Ερντογάν
Σε πολιτική καραντίνα ο πρόεδρος της Τουρκίας επιλέγει τροχιά ρήξης με Ευρωπαϊκή Ενωση και ΗΠΑ ● Τι περιμένει από τη Μόσχα ● Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα.
Τα μηνύματα της Δύσης και οι παρερμηνείες Ερντογάν
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο εγκλωβισμός του Ερντογάν
Η ελληνική διπλωματία παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και η εκτίμηση είναι ότι όπως κι αν εξελιχθεί η προεκλογική ρητορική του Τ. Ερντογάν για την Ελλάδα, δεν θα υπάρξει κλιμάκωση κινήσεων ή πρόκληση...
Ο εγκλωβισμός του Ερντογάν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας