Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Με το κυβερνητικό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε στην Ελλάδα τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στην πτήση επιστροφής του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επέστρεψε στην Ελλάδα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και οι συνεργάτες του.

«Αντιδράσαμε από την πρώτη στιγμή στην καταχρηστική κράτηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και στην απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου από τις τουρκικές αρχές και κινητοποιηθήκαμε για την παροχή αρωγής», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στο twitter.

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης «λίγο πριν τη 01:00 χθες αργά το βράδυ προσγειωθήκαμε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας μαζί με τον φίλο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια». «Σας ευχαριστώ για ακόμη μια φορά για την αγάπη και την υποστήριξή σας. Τέλος καλό, όλα καλά», πρόσθεσε σε ανάρτησή του στο twitter.

Πρώτη ευρωπαϊκή αντίδραση

Για «απαράδεκτη» κατάσταση έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βάσκο Άλβες Κορντέιρο σχολιάζοντας μέσω Twitter «πλήρης αλληλεγγύη στον πρώτο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στον οποίο απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία για να συμπροεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση – ARLEM».

«Ευχαριστούμε την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Τουρκία για την υποστήριξη. Αυτή η κατάσταση είναι απλώς απαράδεκτη. Ζήτησα από το Προεδρείο της ARLEM να το εξετάσει στην επόμενη συνεδρίαση ενόψει της κατάλληλης απάντησης» προσέθεσε.

Το χρονικό του επεισοδίου

Χθες ο κ. Τζιτζικώστας μετέβη στη Σμύρνη με πλοίο ώστε να προεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη της Επιτροπής Περιφερειών της Ε.Ε., αλλά οι τουρκικές αρχές είπαν ότι υπάρχει απαγόρευση εισόδου του στη χώρα, χωρίς να του εξηγήσουν το λόγο. Στη συνέχεια, υπήρξε επικοινωνία του περιφερειάρχη με το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε., όμως ούτε σε αυτούς εξηγήθηκε ο λόγος.

Έπειτα από ώρες το επίσημο κρατικό πρακτορείο της Τουρκίας Anadolu δημοσίευσε πως ο λόγος της απαγόρευσης εισόδου ήταν κάποιο «τεχνικό πρόβλημα» που προέκυψε «από την ομοιότητα του ονόματος με άτομο με περιορισμό εισόδου».

Ως εκ τού του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Άγκυρα να δώσει «άμεσα εξηγήσεις», υπογραμμίζοντας πως έχουν ήδη γίνει σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ. από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη.