• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.2°C / 15.1°C
  2 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 13.3°C
  2 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.0°C / 12.7°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 3.9°C / 7.7°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.0°C
  0 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.4°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  85%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 10.6°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 11.2°C
  1 BF
  95%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  1 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.6°C
  1 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.7°C / 13.4°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  95%

PEGA καλεί Europol για το «Κυριάκος Gate»

 • A-
 • A+

Μετά την επιτροπή LIBE, με τον επικεφαλής της να αφήνει ξεκάθαρους υπαινιγμούς για τη διαχείριση του σκανδάλου των υποκλοπών από το Μέγαρο Μαξίμου, έρχεται και η η PEGA να αμφισβητήσει τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Μάλιστα, το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τις εθνικές αρχές - κυβερνήσεις, υπηρεσίες και άλλους φορείς - αναγκάζει την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου (PEGA) στη διερεύνηση των παρακολουθήσεων να ζητήσει με τον πλέον επίσημο τρόπο την παρέμβαση της ευρωπαϊκής αστυνομίας.

Με επιστολή του προς την διευθύντρια της Europol Κάθριν Ντε Μπόλε, ο προεδρεύων της PEGA Γερούν Λένερς ζητάει πρακτικά η Europol να παρέμβει καθοριστικά προκειμένου να μπει τέλος στις χρονοτριβές, τις θολές απαντήσεις και τις μεθοδεύσεις συγκάλυψης, αξιοποιώντας τις αρμοδιότητες που ήδη διαθέτει, προκειμένου να μην μπορέσουν κυβερνήσεις, υπηρεσίες και άλλοι «παίκτες» να αποκρύψουν το εύρος του σκανδάλου των παρακολουθήσεων πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων πολιτών της ΕΕ με τη χρήση κακόβουλων λογισμικών και άλλων μέσων.

Οι υποκλοπές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας θίγουν τη Δημοκρατία, το κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα απειλούν την κυβερνοασφάλεια σε όλη την Ε.Ε., όπως τονίζεται. Ακόμη περισσότερο, υπάρχουν τεκμήρια εγκληματικών δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Europol (ψηφιακό έγκλημα, εκβιασμός). «Υπάρχουν αμφιβολίες για την ικανότητα και την πρόθεση εθνικών Αρχών να ερευνήσουν αποτελεσματικά και σε βάθος αυτές τις υποθέσεις», λέει ευθέως ο Λένερς. 

«Κάθε ημέρα που περνάει, αυξάνεται ο κίνδυνος να εξαφανιστούν ή καταστραφούν τεκμήρια. Γι' αυτό είναι κορυφαίας σπουδαιότητας η εμπλοκή της Europol χωρίς καθυστέρηση», συνεχίζει ο προεδρεύων της PEGA και θυμίζει ότι η Europol από το καλοκαίρι έχει ακόμη περισσότερες εξουσίες. Αφενός για να υποστηρίξει και ενισχύσει τις εγχώριες Αρχές. Πολύ περισσότερο ωστόσο, για να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Σύμφωνα με την ρύθμιση 2022/991, «όταν ο διευθυντής της Europol εκτιμά ότι μία έρευνα για συγκεκριμένο έγκλημα θα πρέπει να ξεκινήσει σε συγκεκριμένη χώρα μέλος, αλλά αυτό επηρεάζει τα κοινά συμφέροντα που αφορούν θέματα της Ένωσης, τότε μπορεί ο ίδιος να προτείνει στις αρμόδιες τοπικές Αρχές μέσω του εκεί γραφείου της Europol την έναρξη, πραγματοποίηση ή συντονισμό της διερεύνησης του εγκλήματος».

«Παρότι αυτή η πρόταση δεν είναι δεσμευτική για τις εγχώριες Αρχές που μπορούν να την απορρίψουν, η Europol πρέπει να εξαντλήσει τις δυνατότητές της προς το συμφέρον όλων των πολιτών και της δημόσιας ασφάλειας στην ΕΕ. Κατά συνέπεια, η PEGA παρακαλεί για την άμεση έκδοση πρότασης για διερεύνηση στις χώρες μέλη όπου υπήρξαν περιστατικά παρακολουθήσεων», καταλήγει η επιστολή.

►Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο έρευνας από την Europol για το νέο κυβερνητικό σκάνδαλο, ο Γιάννης Οικονόμου  απάντησε γενικόλογα πως όλες οι αρμόδιες αρχές στην Ευρώπη πρέπει να συνεργαστούν και οι ελληνικές αρχές κινούνται στην κατεύθυνση αυτή. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βρήκε την ευκαιρία να επαναλάβει το αφήγημα του Μαξίμου ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν προμηθευτεί και δεν χρησιμοποιούν αυτά τα λογισμικά. «Καλοδεχούμενη κάθε πρωτοβουλία», δήλωσε.

►Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του, ο πρόεδρος της επιτροπής LIBE Χουάν Φερνάντο Λοπέζ Αγκιλάρ επισημαίνει ότι το νέο κυβερνητικό σκάνδαλο «δεν είχε και δεν έχει την προβολή που θα έπρεπε», ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών κατά πολιτικών.

Άρθρο από τη Σοφί ιν'τ Φελτ

Εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά η παρέμβαση της της Σοφί ιν'τ Φελτ, της Ολλανδής ευρωβουλεύτριας της κοινοβουλευτικής ομάδας Renew Europe και εισηγήτριας στην επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά τη χρήση του λογισμικού Pegasus και αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης στην Ευρώπη.

Στο άρθρο με τίτλο: «Το Watergate της Ευρώπης» που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του Eteron (Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή) η ευρωπαία αξιωματούχος μιλά για χρήση μισθοφορικού λογισμικού κατασκοπίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παραδέχεται πως είναι σε γνώση της πως δεκατέσσερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν αγοράσει το Pegasus.

Η Oλλανδή ευρωβουλεύτρια αναφέρεται και στην ελληνική περίπτωση, σημειώνοντας ότι «στην Ελλάδα, χρησιμοποιήθηκε το Predator εναντίον δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης, αν και η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά την αγορά και χρήση λογισμικού κατασκοπίας».

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι επικίνδυνος για το κράτος δικαίου και αυτό έχει γίνει αντιληπτό και στις Βρυξέλλες»

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι επικίνδυνος για το κράτος δικαίου και αυτό έχει γίνει αντιληπτό και στις Βρυξέλλες», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με αφορμή την επιστολή Λένερς στη Europol.

«Η Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έστειλε επιστολή στη Europol ζητώντας να χρησιμοποιήσει εκ νέου τις δυνατότητες που διαθέτει προκειμένου να διερευνηθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών», σημειώνει ο Νάσος Ηλιόπουλος και προσθέτει ότι «η PEGA στην επιστολή κάνει λόγο ρητά για απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να διαλευκάνει την υπόθεση».

 «Το τι επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης είναι ξεκάθαρο πλέον τόσο στους πολίτες όσο και στα ευρωπαϊκά όργανα», αναφέρει ο Νάσος Ηλιόπουλος και τονίζει: «η επιχείρηση συγκάλυψης θα αποτύχει, οι απαντήσεις θα δοθούν».

Η δήλωση του Νάσου Ηλιόπουλου

Ο κ. Μητσοτάκης είναι επικίνδυνος για το κράτος δικαίου και αυτό έχει γίνει αντιληπτό και στις Βρυξέλλες.

Την ώρα που κλείνει άρον άρον τις εργασίες της Εξεταστικής για να συγκαλύψει το σκάνδαλο και μόλις λίγες μέρες μετά την συνάντηση με την Επίτροπο κ. Γιούροβα, αποκαλύπτεται πως η Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έστειλε επιστολή στη Europol, ζητώντας να χρησιμοποιήσει εκ νέου τις δυνατότητες που διαθέτει προκειμένου να διερευνηθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Μάλιστα η PEGA στην επιστολή κάνει λόγο ρητά για απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να διαλευκάνει την υπόθεση.

Βρισκόμαστε μόλις στην αρχή των αποκαλύψεων και ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να γνωρίζει ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν τελείωσε.

Βέβαια ο ίδιος κάνει τα πάντα για να συγκαλυφθεί, προσβάλλοντας διαδικασίες και καταπατώντας νόμους. Όμως το τι επιδιώκει είναι ξεκάθαρο πλέον τόσο στους πολίτες όσο και στα ευρωπαϊκά όργανα.

Η επιχείρηση συγκάλυψης θα αποτύχει, οι απαντήσεις θα δοθούν.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
«Σέρβις» σε Μητσοτάκη για τις υποκλοπές από τον πρόεδρο της PEGA
Σε επιχείρηση υποβάθμισης του έργου της ίδιας της επιτροπής της οποίας είναι πρόεδρος προχώρησε ο Γέροεν Λέναρς, ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. 
«Σέρβις» σε Μητσοτάκη για τις υποκλοπές από τον πρόεδρο της PEGA
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ασκηση διαφάνειας στις Βρυξέλλες
Υποδειγματική, με επαγγελματισμό και δημοσιογραφική συνέπεια η ακρόαση Θ. Κουκάκη, Στ. Μαλιχούδη και Ε. Τριανταφύλλου στην επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου για το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα.
Ασκηση διαφάνειας στις Βρυξέλλες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οργή Ανδρουλάκη κατά Πρασίνων και ΕΛΚ για αποκλεισμό του από την PEGA
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η κίνηση αυτή έγινε παρά το γεγονός ότι είναι ο μοναδικός ευρωβουλευτής μέχρι τώρα στον οποίο διαπιστώθηκε ότι έγινε απόπειρα παγίδευσης με το παράνομο κατασκοπευτικό...
Οργή Ανδρουλάκη κατά Πρασίνων και ΕΛΚ για αποκλεισμό του από την PEGA
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ως μονομερή απορρίπτει η Άγκυρα την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου
Μονομερές και απαράδεκτο χαρακτήρισε το ψήφισμα η Άγκυρα την ώρα που, όπως αναφέρει, καταβάλλονται προσπάθειες για την αναζωογόνηση των μεταξύ τους σχέσεων βάσει την ένταξής της στην Ευρώπη.
Ως μονομερή απορρίπτει η Άγκυρα την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου
ΒΟΥΛΗ
Πυρ ομαδόν κατά του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ στην Επιτροπή
Με παρατράγουδα ξεκίνησε η συζήτηση στην Επιτροπή Δημόσιας Τάξης για το νομοσχέδιο για τη λειτουργία της ΕΥΠ, το οποίο σφυροκόπησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που δήλωσαν ότι θα το καταψηφίσουν.
Πυρ ομαδόν κατά του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ στην Επιτροπή
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εξαγωγή του Predator σε τρίτες χώρες
Τα ταξίδια του αεροσκάφους, που συνδέεται με τον ιδιοκτήτη της Ιntellexa σε Ελλάδα, Κύπρο και Μέση Ανατολή με κατάληξη το Σουδάν, αποδεικνύουν την πώληση του παράνομου λογισμικού, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ.
Εξαγωγή του Predator σε τρίτες χώρες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας