• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.3°C / 14.1°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.7°C / 11.6°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.4°C
  5 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 7.4°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.2°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.0°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  4 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  5 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  5 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.0°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.5°C
  0 BF
  81%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 14.3°C
  3 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 10.6°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.7°C / 3.7°C
  1 BF
  75%
AP Photo/Jean-Francois Badias, Pool

Η Επιτροπή LIBE υπόσχεται αποτελέσματα στην έρευνα για τις υποκλοπές

 • A-
 • A+

Απαράδεκτη και ασύμβατη με τις ευρωπαϊκές αρχές χαρακτηρίζει την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη ο Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ, ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών του ΕΚ (S&D), της πολιτικής ομάδας στην οποία ανήκει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  - ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Σε συνέντευξή του στο News247, ο Ισπανός Ευρωβουλευτής, με πολιτική δράση σε μία ευρεία ατζέντα σοβαρών ζητημάτων όπως πολιτικών ελευθεριών, μεταναστευτικού και ελευθερίας του Τύπου εκτιμά ότι η υπόθεση των υποκλοπών «δεν είχε και δεν έχει την προβολή που θα έπρεπε».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής LIBE και μέλος της PEGA τονίζει ότι «κάθε λογισμικό κατασκοπείας που έχει υποκλέψει τις προσωπικές συνομιλίες ενός μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα έπρεπε να θεωρείται απαράδεκτο. Πλήρως απαράδεκτο και ασύμβατο με τον νόμο και με τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ενώ ξεκαθαρίζει και την τεράστια απόσταση μεταξύ της χρήσης λογισμικών με στόχο την παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας και την περίπτωση Ανδρουλάκη, την οποία χαρακτηρίζει «απόλυτα απαράδεκτη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει κατανοητή, ούτε και να θεωρηθεί συμβατή με τις ευρωπαϊκές αρχές, που είναι οι υψηλότερες στον κόσμο».

Κληθείς να σχολιάσει και την άφιξη της Επιτροπής PEGA στην Ελλάδα στις αρχές Νοεμβρίου ώστε να διερευνήσει το ζήτημα, ο κ. Αγκιλάρ εκτιμά ότι θα πρέπει επιτέλους να προκύψουν «αποτελέσματα. Και συμπεράσματα. Η ευρωπαϊκή νομοθετική διαδικασία θα πρέπει να καταλήξει στην θέσπιση ενός νέου νόμου. Να υιοθετηθούν νέες νομοθετικές πράξεις, οι οποίες να είναι αποτελεσματικές και δεσμευτικές για τα κράτη-μέλη και να αποτελέσουν σημείο αρχής για αναγνώριση νέων δικαιωμάτων στους Ευρωπαίους πολίτες. Πρέπει να κάνουμε τη διαφορά και όχι απλά να διαφωνούμε».

Για τα αρχεία που αγνοούνται αλλά και τις ευθύνες που θα μπορούσαν να προκύψουν από τη διερεύνηση της υπόθεσης, ο Ισπανός πολιτικός σημειώνει: «Θα έπρεπε να έχουμε στοιχεία για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Το να υποκλέπτουμε την ιδιωτική επικοινωνία κάθε Ευρωπαίου πολίτη -δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι μέλος Κοινοβουλίου ή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό. Η παράνομη υποκλοπή χωρίς τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες, χωρίς την προβλεπόμενη νομική διαδικασία, χωρίς δικαστική άδεια πρέπει να θεωρείται ποινικό αδίκημα στον ποινικό κώδικα κάθε κράτους μέλους της Ε.Ε».

Σε ερώτηση μάλιστα για το αν θα μπορούσαν να προκύψουν και ποινικές ευθύνες από το «ελληνικό Watergate», όπως πολλά διεθνή Μέσα έχουν χαρακτηρίσει το σκάνδαλο των υποκλοπών, ξεκαθάρισε: «Φυσικά. Η παραβίαση του νόμου μπορεί να έχει ποινικές συνέπειες. Ακόμα και για πολιτικούς. Ασφαλώς. Για οποιονδήποτε. Είναι θέμα νομικής αξιολόγησης. Αντιμετωπίσαμε μία σοβαρή πρόκληση και στην Ισπανία, όπου παραβιάστηκαν οι νόμοι του Συντάγματος. Αυτό έχει ποινικές ευθύνες. Και πρέπει να αντιμετωπίζεις ποινικές συνέπειες όταν πράττεις με αυτόν τον τρόπο. Αυτό έγινε στην Ισπανία. Γιατί, λοιπόν, να μην γίνει το ίδιο και στην Ελλάδα; Δεν λέω ότι θα έχει ποινικές ευθύνες. Λέω, όμως, ότι θα μπορούσε να έχει. Είναι θέμα της νομικής διαδικασίας και αξιολόγησης στην Ελλάδα, είναι θέμα του δικαστικού συστήματος το οποίο υποτίθεται πως είναι ανεξάρτητο».

Για τη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, στις Βρυξέλλες, ο κ. Αγκιλάρ διαπίστωσε «κοινές ανησυχίες»  με τον Αλέξη Τσίπρα: «Ήταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και είναι ο πρόεδρος του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας. Γιατί να μην του επιτρέπεται ή να μη δικαιούται να ζητά συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ή σε κάθε επίπεδο, είτε είναι η Κομισιόν είτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου; Όποιος θέλει μία συνάντηση με τον επικεφαλής της Επιτροπής LIBE την έχει. Ανέφερε μία σειρά από ανησυχίες του για το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων μερικών ζητημάτων όπως το μεταναστευτικό, την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και φυσικά τις παρακολουθήσεις. Έθεσε τις απόψεις του και φυσικά μοιράστηκα μαζί του τις δικές μου ανησυχίες, για τις οποίες έχω μιλήσει και δημόσια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία λογική στους υπαινιγμούς ότι αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας του. Συνεπώς χρειάζεται έρευνα και απαντήσεις για το θέμα. Είχαμε, λοιπόν, μία συζήτηση σε θεσμικό επίπεδο».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου το «Κυριάκος Gate» [Live]
Ώρα... Ευρώπης για το ελληνικό σκάνδαλο υποκλοπών που έρχεται στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αναμένεται να καταθέσει και ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου το «Κυριάκος Gate» [Live]
ΕΥΡΩΠΗ
«Κλειστές πόρτες» και «επίθεση στη Δημοκρατία» καταγγέλλουν ευρωβουλευτές μέλη της PEGA
Οι ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (The Left), επισήμαναν ότι οι αποστολές της PEGA σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ γύρισαν «με περισσότερα ερωτήματα από ό,τι όταν πήγαν». Ειδικά για την Ελλάδα, είπε ο...
«Κλειστές πόρτες» και «επίθεση στη Δημοκρατία» καταγγέλλουν ευρωβουλευτές μέλη της PEGA
ΕΥΡΩΠΗ
Πορίσματα και συστάσεις απ' την εισηγήτρια της επιτροπής PEGA
Η Σόφι ιντ Βελντ θα παραχωρήσει στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να παρουσιάσει τα κύρια σημεία του σχεδίου έκθεσης που θα υποβάλει σχετικά με τη διερεύνηση της χρήσης του Pegasus...
Πορίσματα και συστάσεις απ' την εισηγήτρια της επιτροπής PEGA
ΕΥΡΩΠΗ
Σόφι ιντ Βελντ: Nα μπει στην υπόθεση η Europol
Καταπέλτης για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη βαριά σκιά του σκανδάλου των υποκλοπών η Ολλανδή ευρωβουλευτής καλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό να αποχαρακτηρίσει τα έγγραφα, τη Bουλή να ξαναρχίσει την εξεταστική...
Σόφι ιντ Βελντ: Nα μπει στην υπόθεση η Europol
ΕΥΡΩΠΗ
Η ομιλία της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην Ευρωβουλή [LIVE]
Βασικά σημεία, η ενεργειακή κρίση και τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κλιματική αλλαγή, η ραγδαία αύξηση...
Η ομιλία της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην Ευρωβουλή [LIVE]

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας