Σειρά μηνυμάτων προς την ηγεσία της Τουρκίας να σταματήσει την εμπρηστική ρητορική -και τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας, στέλνουν Ε.Ε. και ΗΠΑ, μετά το κρεσέντο τουρκικών απειλών για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Για πολλοστή φορά, όμως, η Αγκυρα κάνει πως δεν καταλαβαίνει και προσπαθεί ακόμη και με εξωφρενικούς ισχυρισμούς να επιρρίψει την ευθύνη για την ένταση στην Αθήνα.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει με επιστολές τους ομολόγους του της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, αλλά και τους διπλωματικούς αντιπροσώπους των χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για τις τελευταίες δηλώσεις του Τ. Ερντογάν αλλά και των υπουργών Αμυνας, Εξωτερικών, Εσωτερικών, καθώς και του κυβερνητικού εταίρου τους Μ. Μπαχτσελί και το πρόβλημα που συνιστούν για την ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής, όχι μόνον στο Αιγαίο αλλά ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ειδική μνεία γίνεται από την ελληνική διπλωματία στη συνεχή επανάληψη της φράσης «θα έρθουμε ξαφνικά μία νύχτα», η οποία συνιστά ευθεία απειλή και έχει εκστομιστεί δημοσίως από τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Συρίας.
Τις δηλώσεις αυτές αποδοκίμασε η τσεχική Προεδρία της Ε.Ε. και στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της επιτροπής Π. Στάνο, σημειώνοντας ότι αυτές οι δηλώσεις συνιστούν πηγή ανησυχίας: «Οι δηλώσεις αυτές είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας. Αναμένουμε από την Τουρκία να απέχει από κλιμακούμενη ρητορική και να δεσμευτεί σε σχέσεις καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Ελλάδα, τα όποια ανοιχτά ζητήματα αναμένουμε να αντιμετωπίζονται με ειρηνικό τρόπο, μέσω του διαλόγου με καλή πίστη, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε. και η κυριαρχία και η ακεραιότητα ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. πρέπει να γίνονται σεβαστές».
Ο Ν. Δένδιας είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας Γ. Λιπάφσκι, τον εκπρόσωπο Εξωτερικών της Ε.Ε. Ζ. Μπορέλ και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ. Λεπτομερής ήταν και η ενημέρωση της Κατρίν Κολονά. Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας επισκέφθηκε χθες την Αγκυρα για συνομιλίες με τον Μ. Τσαβούσογλου και σήμερα θα είναι στην Αθήνα. Στο μήνυμά της προς την Τουρκία, η Κ. Κολονά επισήμανε ότι η Αγκυρα δεν μπορεί να έχει ειδική μεταχείριση, τονίζοντας ότι «οι χώρες που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως βάση για την καταστρατήγηση των κυρώσεων που έχει υιοθετήσει το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας».
Η Αθήνα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για τις απροκάλυπτες τουρκικές απειλές, ενόψει και της ετήσιας Συνόδου του ΟΗΕ, στις 20 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Ο Τ. Ερντογάν έχει προαναγγείλει ότι θα μεταβεί στα Ηνωμένα Εθνη και μάλιστα θα παρουσιάσει πρόταση ανασυγκρότησης του Οργανισμού, ενώ την ίδια ώρα γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του και τα ψηφίσματα και το διεθνές δίκαιο και ερμηνεύει τις συνθήκες κατά το δοκούν. Σε κάθε περίπτωση, το βήμα του ΟΗΕ δίνει την ευκαιρία στην ελληνική διπλωματία να αναδείξει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας και τη ροπή του προέδρου Ερντογάν σε επεκτατικές βλέψεις έναντι όλων των χωρών της περιοχής.
