• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.9°C / 28.5°C
  4 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.2°C / 29.2°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.0°C / 29.0°C
  3 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 23.1°C / 26.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  65%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.0°C / 25.9°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 22.3°C
  2 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 26.9°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  4 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  5 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 28.1°C / 28.1°C
  2 BF
  63%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.5°C / 27.7°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 28.2°C
  2 BF
  42%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.6°C
  1 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.7°C / 27.3°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  77%
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ad hoc κυρώσεις για τα Βαρώσια στο τραπέζι

 • A-
 • A+
Σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. το έγγραφο Μπορέλ για τις τουρκικές προκλήσεις εις βάρος της Κύπρου ● Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» για τις βασικές προτάσεις που περιλαμβάνει ● Δεν αποκλείεται το θέμα να τεθεί από την κυπριακή ηγεσία και στη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Να «μεταφράσουν στην πράξη την αλληλεγγύη της Ε.Ε. για την Κύπρο» θα επιχειρήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών στο Συμβούλιο που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες. Βάση της συζήτησης θα αποτελέσει το έγγραφο επιλογών (op+ons paper) με τα μέτρα κατά της Τουρκίας που έχει συντάξει η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της Κομισιόν, η ομάδα δηλαδή του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ. Παρ’ όλο που επίσημες νομικές αποφάσεις δεν αναμένονται, αφού το θέμα δεν βρίσκεται στην αμιγώς επίσημη ατζέντα της συνάντησης, η συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί θα κρίνει και τις εξελίξεις.

Αυτό που θα υπάρξει σήμερα είναι μια πολιτική δήλωση-συμπέρασμα από τον ύπατο εκπρόσωπο. Από εκεί και πέρα το κείμενο αναμένεται να προωθηθεί στους μόνιμους αντιπροσώπους για περαιτέρω επεξεργασία. Δεν αποκλείεται πάντως να τεθεί και στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης από τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Η «Εφ.Συν.» είχε τη δυνατότητα να διαβάσει σημεία του κειμένου που θεωρείται τελικό και θα βρίσκεται σήμερα στο τραπέζι των υπουργών.

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι πρωταρχικοί στόχοι της Ε.Ε. παραμένουν να υποστηρίξει τα Ηνωμένα Εθνη στη διασφάλιση του πλήρους σεβασμού των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και να αποτρέψει περαιτέρω μονομερείς ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια, οι οποίες δεν είναι σύμφωνες με τα εν λόγω ψηφίσματα, θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να βλάψουν τις προοπτικές διευθέτησης.

Περιοριστικά μέτρα

Η Ε.Ε. τονίζει ότι η μόνη βιώσιμη λύση για τα Βαρώσια είναι η εφαρμογή των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου. Είναι πάντως ξεκάθαρο ότι η Ε.Ε. είναι προσανατολισμένη στη θετική συνεργασία με την Τουρκία -κατά τρόπο αναλογικό και αναστρέψιμο-, παρά το γεγονός ότι η Κύπρος θα ήθελε να σταματήσει κάθε τέτοια σκέψη.

Ειδικά για τα Βαρώσια το έγγραφο προτείνει στους υπουργούς η Ε.Ε. να λάβει μέτρα κατά των προσώπων που εμπλέκονται άμεσα σε φυσικές και διοικητικές δραστηριότητες επί του εδάφους στο επαναλειτουργούν τμήμα των Βαρωσίων μετά τις 20 Ιουλίου 2021. Μια επιλογή στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να είναι η θέσπιση ενός ad hoc καθεστώτος «αυτόνομου» καθεστώτος κυρώσεων της Ε.Ε. που θα της επιτρέπει να στοχεύει τέτοια άτομα ή οντότητες, επιβάλλοντας περιοριστικά μέτρα με βάση βάσιμα αποδεικτικά στοιχεία που μπορούν να σταθούν στο δικαστήριο.

Επίσης οι επιλογές θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνουν περαιτέρω περιορισμούς στη δέσμευση της Ε.Ε. με την Τουρκία, όπως περαιτέρω περικοπές στην προενταξιακή βοήθεια της Ε.Ε. προς την Τουρκία, π.χ. σε σχέση με την επιστροφή των τελών εισόδου της Τουρκίας για τη συμμετοχή της σε προγράμματα της Ε.Ε.. Επίσης επιπλέον περιορισμοί στην οικονομική συνεργασία Ε.Ε.-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ακόμα ένα εργαλείο πίεσης. Σε τι θα καταλήξει ένα τελικό κείμενο που θα προκύψει από την πρώτη αυτή συζήτηση των υπουργών θα φανεί μόνο μετά το τέλος του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενόχληση Ελλάδας και Κύπρου για την καθυστερημένη αντίδραση της Ε.Ε. για τα Βαρώσια
Για Δεκέμβριο αφήνει η Ε.Ε. τη συζήτηση για τον τρόπο αντίδρασης τόσο απέναντι στην Τουρκία αναφορικά με τα Βαρώσια, όσο και για την έκρυθμη κατάσταση στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας, με χιλιάδες...
Ενόχληση Ελλάδας και Κύπρου για την καθυστερημένη αντίδραση της Ε.Ε. για τα Βαρώσια
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην ατζέντα, Αγκυρα και Μινσκ
Tο σύνολο των περιφερειακών κρίσεων που απασχολούν αυτή την περίοδο την Ευρώπη αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
Στην ατζέντα, Αγκυρα και Μινσκ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρώτο βήμα για μέτρα κατά της Τουρκίας
Ενα έγγραφο επιλογών (option paper) με την περιγραφή της κατάστασης, αλλά και τους διαφορετικούς τύπους των μέτρων που θα μπορεί να λάβει η Ε.Ε. σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις προκλητικές και...
Πρώτο βήμα για μέτρα κατά της Τουρκίας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πέντε προϋποθέσεις για συνεργασία της Ε.Ε. με το Αφγανιστάν
Πέντε προϋποθέσεις συμφώνησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. προκειμένου να αξιολογήσουν τη συμπεριφορά των Ταλιμπάν και να αποφασίσουν τον βαθμό εμπλοκής με το Αφγανιστάν. 
Πέντε προϋποθέσεις για συνεργασία της Ε.Ε. με το Αφγανιστάν
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ικανοποίηση Αθήνας από τις δηλώσεις Μπορέλ για Βαρώσια
Ικανοποίηση εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών από τη δέσμευση Μπορέλ ότι οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα εξετάσουν ενέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην επόμενη συνάντηση τους, εφόσον δεν υπάρξει συμμόρφωση της Τουρκίας με...
Ικανοποίηση Αθήνας από τις δηλώσεις Μπορέλ για Βαρώσια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας