• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.5°C / 36.4°C
  2 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.2°C / 32.3°C
  1 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.8°C / 36.5°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.3°C
  3 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.3°C
  3 BF
  47%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 30.3°C
  3 BF
  25%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 29.4°C
  4 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 28.5°C / 33.6°C
  3 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.6°C / 32.2°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.4°C / 32.8°C
  2 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.6°C / 30.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  36°C 29.5°C / 35.9°C
  4 BF
  23%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 29.5°C / 30.7°C
  4 BF
  20%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.8°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 31.4°C / 36.6°C
  4 BF
  11%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.3°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.3°C / 33.7°C
  3 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  5 BF
  24%
EUROKINISSI/ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Κύπρος ζητά ψήφισμα «αναίρεσης τετελεσμένων» στο Βαρώσι

 • A-
 • A+
Η κυβέρνηση Αναστασιάδη δείχνει αδυναμία να συγκροτήσει μια αξιόπιστη στρατηγική για να διαχειριστεί το αδιέξοδο και να διασκεδάσει τις οδυνηρές εντυπώσεις για όσα τεκταίνονται.
Ακολουθήστε μας στο Google news

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας προσέφυγε χθες τα μεσάνυχτα (21/7) η κυπριακή κυβέρνηση, διεκδικώντας ψήφισμα με αυστηρές αναφορές για αναίρεση των νέων τετελεσμένων επί του εδάφους, με το σταδιακό άνοιγμα του Βαρωσιού. Πρόκειται για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου κατά μήκος της παραλίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού από το 1974 και διέπεται από ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για παράδοσή της στην UNFICYP για να επιστρέψουν οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοί της.

Παρουσία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής, ο Τουρκοκύπριος εθνικιστής ηγέτης Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσε την αλλαγή του status quo σε μικρό τμήμα των Βαρωσίων (το 3,6% των Βαρωσίων συνολικής έκτασης 6 τετραγωνικών χιλιομέτρων), ώστε να υπαχθεί υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, χωρίς να επηρεάζονται τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων επί των ιδιοκτησιών τους.

Οι περίπου 600 περιουσίες (κατοικίες και οικόπεδα) στο μικρό αυτό τμήμα δεν αποδίδονται αυτόματα στους Ελληνοκύπριους. Για να τις διεκδικήσουν, θα πρέπει να καταθέσουν προσφυγή στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας (ΕΑΠ) στα κατεχόμενα που έτυχε αναγνώρισης από το ΕΔΑΔ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) το 2010 ως εσωτερικό ένδικο μέσο της «υποτελούς στην Τουρκία διοίκησης».

Διόλου τυχαία, το τμήμα αυτό εφάπτεται μιας ήδη κατοικημένης περιοχής και μερικές δεκάδες Ελληνοκύπριοι έχουν προσφύγει στην ΕΑΠ. Η κυπριακή κυβέρνηση με έμμεσο τρόπο αποθαρρύνει την προσφυγή στην ΕΑΠ και απέχει από τις νομικές διεκδικήσεις εδώ και μερικά χρόνια, χωρίς να έχει αποσαφηνίσει τι άλλο προτείνει στους πρόσφυγες-ιδιοκτήτες.

Η τροπή των εξελίξεων καταδεικνύει πόσο περίπλοκη έγινε η κατάσταση στην Κύπρο τα τελευταία 4 χρόνια, αφότου οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν (2017 - Κραν Μοντανά) και βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο. Η κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη δείχνει αδυναμία να συγκροτήσει μια αξιόπιστη στρατηγική για να διαχειριστεί το αδιέξοδο και να διασκεδάσει τις οδυνηρές εντυπώσεις για όσα τεκταίνονται. Είναι η δεύτερη φορά που η Τουρκία προβαίνει σε μονομερή ενέργεια στο Βαρώσι μετά τον Οκτώβριο του 2020, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις. Τότε, το Συμβούλιο Ασφαλείας περιορίστηκε σε γραπτή ανακοίνωση, απαιτώντας αναίρεση των μονομερών ενεργειών. Στην ουσία, η Τουρκία κεφαλαιοποιεί στην απουσία προοπτικής επίλυσης και βάζει μπροστά τις νέες αξιώσεις Ερσίν Τατάρ για δύο χωριστά κράτη, ενώ «σαλαμοποιεί» το πρόβλημα για να ασκεί αφόρητη πίεση στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Λευκωσία και Αθήνα επενδύουν σημαντικά στις αντιδράσεις που ήδη προκάλεσε η κίνηση στο Βαρώσι σε ΟΗΕ και Ε.Ε. Θεωρούν ότι διαθέτουν έρεισμα μεταξύ των 5 Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για να εξασφαλίσουν ένα «ειδικής βαρύτητας» ψήφισμα για το Βαρώσι.

Οι «5» αναγνωρίζουν τις σοβαρές παρενέργειες που έχει η νέα κατάσταση στο Βαρώσι σε κάθε μελλοντική προσπάθεια για διαπραγματεύσεις. Δυνατόν να θελήσουν να στείλουν μήνυμα στην Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά, όπως διαφαίνεται ιδίως από την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, όμως, ταλαντεύονται για το πώς να χειριστούν ένα ήδη βεβαρημένο και δυσεπίλυτο πρόβλημα, η ευθύνη για το οποίο θεωρούν ότι βαραίνει και τις δύο πλευρές.

Το προσχέδιο ψηφίσματος που ετοιμάστηκε από τη Βρετανία, διατηρεί ανοιχτό προς συζήτηση το ακριβές λεκτικό για το ζήτημα των Βαρωσίων, όμως περιέχει αναφορές επί της ουσίας του Κυπριακού που ενοχλούν τη Λευκωσία. Είναι δε άγνωστο αν το Σ.Α. θα θελήσει να υιοθετήσει άμεσα ψήφισμα για το Βαρώσι ή αν θα αφήσει να εκτονωθεί κάπως το ζήτημα με απλή ανακοίνωση, ώστε στις 29 Ιουλίου να τοποθετηθεί συνολικά για το Κυπριακό όπως ήταν προγραμματισμένο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμφώνησαν για ενίσχυση συνεργασίας στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ
Οι εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, καθώς και μια σειρά άλλων θεμάτων, όπως η ενέργεια, η κλιματική αλλαγή και η πανδημία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης.
Συμφώνησαν για ενίσχυση συνεργασίας στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η βρετανική... μετριοπάθεια της ντροπής
Πολύ κατώτερη των περιστάσεων ήταν η στάση της Βρετανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ● ΗΠΑ και Γαλλία επιμένουν σε πιο σκληρή στάση και η Λευκωσία αισιοδοξεί πως το τελικό κείμενο θα είναι πιο αυστηρό.
Η βρετανική... μετριοπάθεια της ντροπής
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σκοτεινά τα σχέδια Ερντογάν
Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα κατεχόμενα φορτίζει κι άλλο το κλίμα στην Κύπρο ● Θα αντιδράσουμε αναλόγως των προκλήσεων, δήλωσε ο Αναστασιάδης, θα συνεχίσουμε να είμαστε με την Τουρκία, λέει ο Τατάρ.
Σκοτεινά τα σχέδια Ερντογάν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας