Με μια ευθεία πρόκληση προς τη διεθνή κοινότητα άρχισε ο Τ. Ερντογάν τη διήμερη επίσκεψή του στα κατεχόμενα, καλώντας «όσους είναι υπέρ της λύσης στην Κύπρο, να δεχθούν τη λύση δύο κυρίαρχων ίσων κρατών». Ο πρόεδρος της Τουρκίας απαίτησε ουσιαστικά από τα Ηνωμένα Εθνη να ακυρώσουν όλες τις αποφάσεις τους για το Κυπριακό, διαφορετικά, όπως άφησε να εννοηθεί, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να ανταποκριθεί σε νέα διαπραγματευτική διαδικασία.
Η επίσκεψη Ερντογάν για την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, με τις δηλώσεις για το Κυπριακό και τις εξαγγελίες νέων μονομερών και παράνομων ενεργειών στα κατεχόμενα, σηματοδοτεί με τον πλέον επίσημο τρόπο την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας. «Χάσαμε 50 χρόνια, δεν θα περιμένουμε άλλα τόσα (στην Κύπρο)», τόνισε μιλώντας στο Κοινοβούλιο του τουρκοκυπριακού καθεστώτος ο πρόεδρος της Τουρκίας και κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά: «Ο Τούρκος τηρεί τον λόγο του, αλλά ο Ελληνας όχι», συνέχισε και τόνισε ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει αποφασιστικά στη γραμμή που έχει χαράξει όσο και αν αυτό έχει ενοχλήσει κάποιους στην Αμερική».
Βολές εξαπέλυσε και κατά της Ε.Ε. για «ασυνέπεια στις υποσχέσεις που έχει δώσει έναντι της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», ενώ άφησε αιχμές στο εσωτερικό για την απουσία των προκατόχων του Τατάρ, Ακιντζί και Ταλάτ, και βουλευτών της αντιπολίτευσης. Η νέα γραμμή Ερντογάν συνοψίζεται με τη φράση ότι «στο νησί υπάρχουν δύο λαοί και δύο ξεχωριστά κράτη και η διεθνής κοινότητα αργά ή γρήγορα θα το αποδεχθεί».
Στην ομιλία του εξήγγειλε την ανέγερση νέου προεδρικού μεγάρου και κοινοβουλευτικού κτιρίου στην κατεχόμενη Λευκωσία (το παλιό είπε ότι θα μετατραπεί σε ιστορικό μουσείο) και έναν εθνικό κήπο, ενώ για την Αμμόχωστο οι εξαγγελίες αναμένονται σήμερα, κατά την επίσκεψη στην περίκλειστη πόλη. Ο Δήμος Αμμοχώστου οργάνωσε χθες το απόγευμα στη Δερύνεια εκδήλωση διαμαρτυρίας.
Τη δήλωση περί λύσης δύο κυρίαρχων και ισότιμων κρατών στην Κύπρο είχε κάνει νωρίτερα πριν από την αναχώρησή του από την Τουρκία και αμέσως μετά την άφιξή του στα κατεχόμενα, υπό τη μορφή έκκλησης προς τη διεθνή κοινότητα. Σε ερώτηση για τη δήλωση του Ν. Δένδια ότι δεν υπάρχει λύση δύο κρατών ο Τ. Ερντογάν απάντησε ότι «μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης μπορεί να γίνει μόνο μεταξύ δύο ισότιμων και κυρίαρχων κρατών».
Μια τέτοια διαδικασία όμως προϋποθέτει ακύρωση όλων των ψηφισμάτων του Σ.Α. του ΟΗΕ από το 1964, κάτι που έθιξε στις δηλώσεις του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερ. Τατάρ, λέγοντας ότι το πρώτο ψήφισμα του ΟΗΕ (186/1964) για την Κυπριακή Δημοκρατία «είναι άδικο και όσο δεν καταργείται οι Ελληνοκύπριοι δεν θα συναινέσουν ποτέ σε μια δίκαιη και μόνιμη λύση». Με το ψήφισμα καλούνταν όλες οι πλευρές να «απέχουν από οποιαδήποτε απειλή ή χρήση βίας ενάντια στην εδαφική ακεραιότητα και πολιτική ανεξαρτησία της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας» και ως μόνη κυβέρνηση αναγνωριζόταν η νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου.
Πέραν του πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου από την Τουρκία (υπουργοί, επικεφαλής των στρατιωτικών σωμάτων και διοικητές κρατικών οργανισμών), στα κατεχόμενα βρίσκεται και κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του Αζερμπαϊτζάν και το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, είναι «απόδειξη της προσπάθειας για διεύρυνση των σχέσεων της ΤΔΒΚ σε ανώτατο επίπεδο με άλλες χώρες και ιδίως με το Αζερμπαϊτζάν».
Η κυβέρνηση της Κύπρου παρακολουθεί προσεκτικά όλες τις δηλώσεις Ερντογάν-Τατάρ και μετά την ολοκλήρωση της φιέστας στα κατεχόμενα αναμένεται να συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο. Η ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αποτίσει σήμερα φόρο τιμής στους πεσόντες της εισβολής, ενώ στην Κύπρο βρίσκεται από χθες ο υπουργός Αμυνας της Ελλάδας Ν. Παναγιωτόπουλος και σήμερα θα μεταβεί ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, μετά την επίσκεψή του στο Ισραήλ. Αναφερόμενη στην επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη δήλωσε ότι «η παρανομία δεν μπορεί να παράξει νομιμότητα».
Στο Σ.Α. του ΟΗΕ αργά σήμερα το βράδυ έχει προγραμματιστεί η συζήτηση της έκθεσης Γκουτέρες για την άκαρπη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό. Οι εξελίξεις στην Κύπρο αναμένεται να απασχολήσουν και τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας των ΗΠΑ με την υφυπουργό Εξωτερικών Β. Νούλαντ, η οποία έχει στην αρμοδιότητά της το Κυπριακό.
Ως προς την Ε.Ε., ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί έκτακτη σύγκληση των ευρωπαϊκών οργάνων για τη λήψη μέτρων εις βάρος της Αγκυρας. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ επισήμανε ότι «επιδίωξη του Τ. Ερντογάν είναι να προωθήσει μέσω τετελεσμένων τον τερματισμό των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και να προωθήσει μια άλλης μορφής λύση».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας