• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.2°C / 17.3°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.6°C
  1 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 17.0°C
  6 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.9°C / 7.5°C
  2 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.2°C / 12.9°C
  4 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 14.0°C
  3 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  5°C 4.4°C / 7.9°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.2°C / 13.6°C
  5 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.8°C
  3 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.5°C
  6 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  6 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  7 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.9°C / 11.5°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.2°C / 13.4°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.4°C / 21.8°C
  1 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 17.5°C
  3 BF
  45%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 9.9°C / 13.3°C
  0 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 14.7°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  1 BF
  93%
EPA
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χαμηλώνει τον πήχη η Γερμανία

 • A-
 • A+
Χωρίς χρονοδιάγραμμα για τις εκλογές και την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη πηγαίνει η γερμανική διπλωματία στη 2η Διάσκεψη του Βερολίνου ● Τουρκία και Ρωσία έχουν κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να διευκολύνουν τη διαδικασία αποχώρησης των μισθοφόρων ● Ανησυχία στην Αθήνα για το ενδεχόμενο παράτασης της αβεβαιότητας.

Εναν νέο συμβιβασμό στο ζήτημα της Λιβύης θα προσπαθήσει να πετύχει σήμερα η κυβέρνηση Μέρκελ στη 2η Διάσκεψη του Βερολίνου, ενάμιση χρόνο μετά την πρώτη, που έμεινε γράμμα κενό. Η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων δεν έχει καν αρχίσει ενώ και στην πολιτική διαδικασία για τη διεξαγωγή γενικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου τα πράγματα δεν πάνε καλύτερα.

Στόχος της νέας Διάσκεψης είναι να επαναληφθεί η δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών στη δήλωση της προηγούμενης (19 Ιανουαρίου 2020) για τήρηση του εμπάργκο όπλων, αποχώρηση των ξένων δυνάμεων και αποκατάσταση της πολιτικής ενότητας με εκλογές. Ωστόσο, με δηλώσεις του τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χ. Μάας, έχει χαμηλώσει πολύ τον πήχη και εμφανίζεται αβέβαιος για τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης.

Εκτός από τις αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης, στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί και πάλι οι 12 χώρες που ήταν και στην προηγούμενη, ο ΟΗΕ, η Ε.Ε., η Αφρικανική Ενωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος. Αυτή τη φορά η εκπροσώπηση θα είναι σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και σύμφωνα με τον Χ. Μάας και τη συνέντευξη που έδωσε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica «το ζητούμενο θα είναι να θέσουμε νέα κίνητρα και σε σχέση με τις εκλογές οι οποίες θα λάβουν χώρα στις 24 Δεκεμβρίου, και σε σχέση με την αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από τη Λιβύη».

Ομως ούτε στο θέμα των εκλογών ούτε και στο θέμα της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων δίνεται ξεκάθαρη απάντηση. Για τις εκλογές ο Γερμανός ΥΠΕΞ αρκείται να αναφέρει ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό Α. Ντμπεϊμπά, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι «εργάζονται εντατικά για την προετοιμασία», αλλά, όπως σπεύδει να προσθέσει, «μετά από όλα αυτά που συνέβησαν στη Λιβύη τα τελευταία χρόνια δεν θα είναι τόσο εύκολο να οργανωθούν εκλογές».

Δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις

Και για τις ξένες δυνάμεις ο Χ. Μάας παραδέχεται ότι οι υποσχέσεις από όλες τις πλευρές δεν τηρήθηκαν και προσπαθεί να σώσει τα προσχήματα λέγοντας ότι «το ζήτημα δεν είναι εάν θα αποσυρθούν αλλά το πότε και το πώς», αν και στα συμπεράσματα της 1ης Διάσκεψης αλλά και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ αναφέρεται ρητά η άμεση απόσυρση. Ο Χ. Μάας βλέπει τώρα ότι «οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις θα πρέπει να αποχωρήσουν σταδιακά και ομοιόμορφα από τη χώρα, προκειμένου να μην προκύψει ξαφνικά μια στρατιωτική ανισορροπία την οποία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί μία από τις πλευρές για να πραγματοποιήσει ξαφνική επίθεση».

Η διαδικασία έτσι όπως τη σκιαγραφεί ο Γερμανός ΥΠΕΞ παραπέμπει σε συνέχιση της σημερινής κατάστασης μέχρι και τις εκλογές (εάν δεν αναβληθούν ή ακυρωθούν), με το ερώτημα πώς θα γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα όταν οι ξένοι μισθοφόροι και οι στρατιωτικές δυνάμεις τρίτων χωρών που έχουν εμπλακεί άμεσα στην κρίση παραμένουν με το δάχτυλο στη σκανδάλη.

Τουρκία και Ρωσία που είχαν προσυπογράψει τα συμπεράσματα της 1ης Διάσκεψης έχουν κάνει σαφές με κάθε τρόπο ότι δεν πρόκειται να διευκολύνουν τη διαδικασία αποχώρησης των μισθοφόρων από Συρία, Τσαντ, Σουδάν (περίπου 20.000 είναι σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΟΗΕ), ενώ ως προς τις τακτικές τους δυνάμεις παραπέμπουν σε συμφωνίες που είχαν συνάψει με τους εκπροσώπους των αντιμαχόμενων λιβυκών παρατάξεων.

Εμπάργκο όπλων

Ως προς το θέμα του εμπάργκο όπλων είναι ασαφές ακόμα εάν η γερμανική διπλωματία θα θέσει στο τραπέζι τις παραβιάσεις που έχουν σημειωθεί και καταγράφηκαν από τη Διεθνή Επιτροπή Παρακολούθησης της Συμφωνίας (IFC) και την ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ειρήνη».

Η ανησυχία στην Αθήνα για το ενδεχόμενο παράτασης της αβεβαιότητας στη Λιβύη είναι έκδηλη και δεν περιορίζεται στον παραγκωνισμό της και πάλι από το Βερολίνο, αλλά αφορά και το ευρύτερο πλαίσιο που πάει να διαμορφώσει η γερμανική διπλωματία, παίζοντας ρόλο γεφυροποιού μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, για σταδιακή και ομοιόμορφη αποχώρηση, χωρίς χρονοδιάγραμμα και ρήτρα κυρώσεων. Αρνητική σε αυτό το ενδεχόμενο εμφανίζεται η Αίγυπτος, όπως έγινε σαφές και στην προχθεσινή συνάντηση Αλ Σίσι-Μητσοτάκη, ενώ αρνητική εκτιμάται ότι θα είναι και η θέση των άλλων αραβικών χωρών μέσω του Αραβικού Συνδέσμου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γρίφος η στάση των Γερμανών
Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας γερμανικής κυβέρνησης υπό τον Ο. Σολτς για την πολιτική της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας αναμένει τις επόμενες εβδομάδες η Αθήνα, στην τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών...
Γρίφος η στάση των Γερμανών
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέες βολές Τσαβούσογλου κατά Ελλάδας και Κύπρου
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε βήματα από την Ε.Ε. για τη βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων και κατηγόρησε την Αθήνα ότι αποφεύγει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση των διμερών προβλημάτων
Νέες βολές Τσαβούσογλου κατά Ελλάδας και Κύπρου
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διφορούμενα μηνύματα Ερντογάν προς την Ε.Ε.
Ολα δείχνουν ότι η θετική ατζέντα στις ευρωτουρκικές σχέσεις δεν θα δρομολογηθεί ούτε στην επόμενη σύνοδο κορυφής ● Η Αγκυρα φέρνει και πάλι σε δύσκολη θέση τη Γερμανία, αξιώνοντας να μη συμμετάσχει η...
Διφορούμενα μηνύματα Ερντογάν προς την Ε.Ε.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα εξοπλιστικά τούς φέρνουν πιο κοντά!
H Γερμανία είναι η καλύτερη φίλη της Τουρκίας, σύμφωνα με την εκτίμηση του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χ. Ακάρ μετά την επίσκεψη στο Βερολίνο και τη συνάντηση που είχε με την ομόλογό του Αν. Κραμπ-Καρενμπάουερ,...
Τα εξοπλιστικά τούς φέρνουν πιο κοντά!
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Επίθεση φιλίας» με απειλές
Με απειλές κατά της Ελλάδας συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου την «επίθεση φιλίας» προς την Ε.Ε., έχοντας δίπλα του τον Γερμανό ομόλογό του Χ. Μάας.
«Επίθεση φιλίας» με απειλές
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο τραπέζι της συνόδου οι κυρώσεις για την Τουρκία
Δύο ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής η προηγούμενη ατζέντα της γερμανικής προεδρίας για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις έχει φύγει από το τραπέζι και το μόνο θέμα προς περαιτέρω συζήτηση είναι το πολιτικό πλαίσιο...
Στο τραπέζι της συνόδου οι κυρώσεις για την Τουρκία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας