• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 13.6°C / 19.2°C
  2 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.1°C / 18.8°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 18.2°C
  1 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 14.2°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.3°C / 12.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.0°C / 17.0°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.4°C / 13.4°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 17.8°C
  4 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.4°C
  5 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 14.0°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 11.5°C / 17.8°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.8°C / 19.0°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.7°C / 17.8°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  46%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε δόσεις η διαμόρφωση των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας

 • A-
 • A+
Στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου το μεταναστευτικό ● Να συνεχιστεί η συμφωνία προς όφελος και των δύο πλευρών είναι το μήνυμα που εκπέμπουν Βρυξέλλες και Αγκυρα ● Τον Ιούνιο η θετική ατζέντα.

Ανανέωση της συμφωνίας για το προσφυγικό/μεταναστευτικό στη σύνοδο κορυφής στις 25-26 Μαρτίου και τα σπουδαία της νέας σχέσης Ε.Ε.-Τουρκίας σε τρεις μήνες είναι το πλαίσιο στο οποίο τείνουν να συμφωνήσουν Βρυξέλλες και Αγκυρα. Η διαδικασία δύο φάσεων συζητείται να έχει και την προαναγγελία συνόδου Ε.Ε.-Τουρκίας, τον Ιούνιο, με πρόσκληση προς τον Τούρκο πρόεδρο Τ. Ερντογάν. Το ίδιο διάστημα προγραμματίζεται και η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, στην οποία θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Οι πολιτικές και διπλωματικές διεργασίες μεταξύ Ε.Ε.-ΗΠΑ και Τουρκίας παραπέμπουν σε μια λύση-πακέτο, όμως τα ζητήματα προς διευθέτηση είναι πολλά και η έκβαση αβέβαιη. Πρώτος σταθμός σε αυτή την πορεία είναι το Συμβούλιο Εξωτερικών της Ε.Ε. την προσεχή Δευτέρα, όπου ο εκπρόσωπος Εξωτερικών Ζ. Μπορέλ θα δώσει το στίγμα της έκθεσης που θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο την Πέμπτη.

Η αξιολόγηση που έχει κάνει, όπως ο ίδιος είπε την περασμένη Πέμπτη στη Ρώμη μετά την επίσκεψή του στη διοίκηση της επιχείρησης «Ειρήνη» για τη Λιβύη, «περιγράφει τις τρέχουσες τάσεις και προτείνει έναν δρόμο προς τα εμπρός προκειμένου να εδραιωθεί μια εποικοδομητική σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας, ενώ ταυτόχρονα δηλώνεται ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων (περιοριστικών) εάν χρειαστεί».

Για το μεταναστευτικό τα πράγματα πλέον έχουν ξεκαθαριστεί στην Ε.Ε., η συμφωνία της 18ης Μαρτίου 2016, που έχει εκπνεύσει από πέρσι, θα πρέπει να συνεχιστεί προς όφελος και των δύο πλευρών είναι το μήνυμα που εκπέμπουν Βρυξέλλες και Αγκυρα, αν και δεν έχουν κλείσει οι διαφορές γύρω από το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο, το ύψος και τον τρόπο διάθεσης της βοήθειας από την Ευρώπη προς την Τουρκία, όπως και η διάρκεια της νέας συμφωνίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο RND, έγινε η κρίσιμη συζήτηση σε επίπεδο συμβούλων της Α. Μέρκελ, του Ε. Μακρόν, του Μ. Ντράγκι και του Σ. Μισέλ με τον Ι. Καλίν, εκπρόσωπο του Τ. Ερντογάν. Το θέμα είχε κομβική θέση και στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη Μισέλ και φον ντερ Λάιεν με τον Τούρκο πρόεδρο. Με τη συμφωνία του 2016 η Τουρκία έλαβε από την Ε.Ε. 6,6 δισ. ευρώ. Επιδιώκει αύξηση των κονδυλίων και κεντρική διαχείριση ενώ από την άλλη η Ε.Ε. επισημαίνει ότι η Τουρκία δεν έχει υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της (περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης, επιστροφή μεταναστών κ.λπ.). Αλυτο παραμένει το εσωτερικό πρόβλημα της Ε.Ε. γύρω από την κατανομή των αιτούντων άσυλο.

Σε αυτό το πλαίσιο η Αθήνα ζητεί διασφάλιση της τήρησης των υποχρεώσεων από την πλευρά της Τουρκίας για το μεταναστευτικό και παράλληλα από κοινού με άλλες χώρες (Γαλλία, Ολλανδία, Κύπρος, Αυστρία κ.ά.) προωθεί πρόταση για χρηματοδότηση προς τον Λίβανο και την Ιορδανία, που επίσης φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων από τη Συρία.

Ως προς το γενικό πλαίσιο των ευρω-τουρκικών σχέσεων, η ελληνική κυβέρνηση δεν απορρίπτει μια θετική ατζέντα υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει στο τραπέζι και η δυνατότητα επιβολής περιοριστικών μέτρων για την περίπτωση υποτροπής από την πλευρά της Τουρκίας. Η διττή προσέγγιση είναι η μέση οδός των χωρών της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας και ουσιαστικά σημαίνει ότι ούτε η Γερμανία είναι έτοιμη να συμφωνήσει με τις αξιώσεις του Τ. Ερντογάν για άρση των θεωρήσεων και άνοιγμα των ενταξιακών διαδικασιών και επιλέγει να προωθήσει την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης.

Ρωσία-Κίνα

Κατά πόσον είναι εφικτός ο συντονισμός Ε.Ε.-ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας θα διαφανεί σε έναν βαθμό την Τρίτη στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στο οποίο η συμμετοχή του Α. Μπλίνκεν αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον υπό το πρίσμα των εξελίξεων στις σχέσεις με Ρωσία και Κίνα αλλά και του ενδεχόμενου νέων αμερικανικών κυρώσεων για τον αγωγό Nord Stream 2. Στο συμβούλιο θα συζητηθεί και η προετοιμασία του συμβουλίου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο.

Σε αυτή τη συνάρτηση πολλών μεταβλητών η πορεία των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας όπως και το Κυπριακό εισέρχονται σε κρίσιμη καμπή, με την κυβέρνηση Ερντογάν να επιμένει στην προβολή μαξιμαλιστικών θέσεων με συνεχείς δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Χ. Ακάρ για τις τουρκικές διεκδικήσεις, ενώ εκκρεμεί η επίσκεψη του Ν. Δένδια στην Αγκυρα στις 14 Απριλίου και εφόσον δεν σημειωθεί εμπλοκή, θα ακολουθήσει επίσκεψη του Μ. Τσαβούσογλου στην Αθήνα.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει η διαδικασία πολιτικής προσέγγισης να εξελιχθεί βήμα βήμα, παράλληλα με τις συζητήσεις της Αγκυρας με Ε.Ε. και ΗΠΑ και την αποσαφήνιση των προθέσεων της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο ηγεμονικός τρόπος με τον οποίο συνεχίζει να κινείται ο Τ. Ερντογάν και κατ’ επέκταση και η τουρκική διπλωματία, ότι η Τουρκία αποτελεί την τρίτη δύναμη στην ευρύτερη περιοχή (μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία), προδιαγράφει μια εξαιρετικά σύνθετη και δύσκολη διαδικασία στη διαμόρφωση ισορροπιών σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερντογάν: εκβιάζει το ΝΑΤΟ κατηγορώντας την... Ελλάδα
Κλίμα όξυνσης στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας επιδιώκει και πάλι ο Ταγίπ Ερντογάν, αναζητώντας αφορμές στην πρόσφατη αλλά και παλαιότερη Ιστορία, όχι μόνο στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, αλλά και του ΝΑΤΟ.
Ερντογάν: εκβιάζει το ΝΑΤΟ κατηγορώντας την... Ελλάδα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο στριμωγμένος Ερντογάν ανεβάζει κι άλλο τους τόνους
Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής επιχειρεί να μεταφέρει ο πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν την οξύτατη αντιπαράθεση που έχει με την αντιπολίτευση, για την κακή κατάσταση της οικονομίας και την επακόλουθη...
Ο στριμωγμένος Ερντογάν ανεβάζει κι άλλο τους τόνους
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Πυρετός» για την αποτροπή νέων τουρκικών προκλήσεων
Στην Κύπρο, ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν στις 20 Ιουλίου, αλλά και στις εξελίξεις γύρω από τη Λιβύη εστιάζεται το διπλωματικό ενδιαφέρον της Αθήνας...
«Πυρετός» για την αποτροπή νέων τουρκικών προκλήσεων
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ακάρ: «Η Ελλάδα είναι μια επεκτατική χώρα»
Υποσχέσεις από τη μία και απειλές από την άλλη συνεχίζει να μοιράζει η Αγκυρα για την πολιτική της στην ευρύτερη περιοχή, λίγες μόλις ημέρες πριν από τη μετάβαση του Τ. Ερντογάν στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο...
Ακάρ: «Η Ελλάδα είναι μια επεκτατική χώρα»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μετεξεταστέος ο Ερντογάν
Για τον Ιούνιο μετατίθεται από την Ε.Ε. η εξέταση της θετικής ατζέντας για την Τουρκία, καθώς δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμα οι συνθήκες για την αναθέρμανση των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Μετεξεταστέος ο Ερντογάν
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ώρα της αλήθειας για τις σχέσεις Ε.Ε. - Ερντογάν
Σχεδόν όλο τον προηγούμενο χρόνο ο Τούρκος πρόεδρος Τ. Ερντογάν απευθυνόταν προς την Ε.Ε. με ύβρεις και απειλές, ενώ οι κυβερνητικοί και κομματικοί αξιωματούχοι επιδίδονταν σε μια άνευ προηγουμένου πλειοδοσία...
Η ώρα της αλήθειας για τις σχέσεις Ε.Ε. - Ερντογάν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας