• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.2°C / 20.7°C
  1 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 20.2°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 13.0°C / 19.9°C
  1 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.8°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 12.3°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 17.2°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.3°C / 19.4°C
  1 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 15.1°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 13.5°C / 19.9°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.7°C / 20.4°C
  1 BF
  63%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  0 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 13.7°C / 17.5°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  63%
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τρία δώρα της Ε.Ε. στην Τουρκία

 • A-
 • A+
Η πίεση για αποκλιμάκωση μεταφέρεται τώρα στην Ελλάδα ● Σε διαπραγματεύσεις με διευρυμένη ατζέντα σπρώχνει το Βερολίνο ● Σε διάλογο χωρίς όρους επιμένει ο Ερντογάν που ευχαρίστησε τους «έντιμους Ευρωπαίους ηγέτες».

Μόνον συγγνώμη δεν ζήτησε η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. από την Τουρκία για την απόφαση της 1ης Οκτωβρίου με την οποία όριζε ως πλαίσιο διαλόγου με την Ελλάδα την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και έθετε στο τραπέζι τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων βάσει των ευρωπαϊκών Συνθηκών. Η συμφωνία της προηγούμενης συνόδου όχι απλώς δεν τηρήθηκε αλλά έφυγαν από το ευρωπαϊκό τραπέζι και οι δεσμευτικές αναφορές για την ευρωπαϊκή αντίδραση, στην περίπτωση συνέχισης και κλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η νέα ευρωπαϊκή απόφαση για την Τουρκία ανοίγει μια νέα περίοδο αβεβαιότητας για την Ελλάδα αφού όλα τα μηνύματα του Τ. Ερντογάν παραπέμπουν σε συνέχιση των μονομερών ενεργειών για τη διαμόρφωση τετελεσμένων, μέχρις ότου βρεθεί καινούργια φόρμα διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. Η προηγούμενη, που είχε ως αποκλειστικό θέμα διευθέτησης τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ), απαλείφθηκε από την πολιτική της Ε.Ε. και αυτό είναι το πρώτο δώρο προς την Τουρκία, η οποία επιδιώκει ο διάλογος με την Ελλάδα να γίνει με ανοιχτή ατζέντα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κάτι που επανέλαβε χθες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αμηχανία στην Αθήνα μετά τη νέα αναβολή των ευρωπαϊκών αποφάσεων για τον Μάρτιο του 2021

Το δεύτερο δώρο είναι η απάλειψη της παραγράφου 20 της προηγούμενης συνόδου για τα μέτρα της Ε.Ε. έναντι των τουρκικών προκλήσεων με παραπομπή στα άρθρα 29 και 215 των ευρωπαϊκών Συνθηκών. Η νέα απόφαση αρκείται στην αναφορά ότι «σχετικά με τα συμπεράσματα της συνόδου της 1ης Οκτωβρίου, η Ε.Ε. παραμένει αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα, όπως και των χωρών-μελών της ως προς τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας», χωρίς υπόμνηση επιλογών και μέσων ή παραπομπή στα σχετικά άρθρα.

Το τρίτο δώρο είναι η επαναφορά της θετικής ατζέντας στην κορυφή του ενδιαφέροντος της Ε.Ε. «Η προσφορά», όπως αναφέρεται στο πρώτο σημείο των συμπερασμάτων αμέσως μετά την εισαγωγή, «παραμένει στο τραπέζι υπό τον όρο ότι η Αγκυρα θα δείξει την ετοιμότητα να προωθήσει μια πραγματική συνεργασία με την Ενωση και τα κράτη-μέλη της, καθώς επίσης να επιλύσει τις διαφορές μέσω του διαλόγου και με βάση το διεθνές δίκαιο». Η Ε.Ε. υιοθετεί ουσιαστικά τις θέσεις Ερντογάν για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αναβαθμιστεί η σχέση Ε.Ε. - Τουρκίας, παρά το ναυάγιο των ενταξιακών συνομιλιών λόγω μη τήρησης των αρχών του κράτους δικαίου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πίστωση χρόνου

Και όλα αυτά προσφέρονται μαζί με άλλη μία πίστωση χρόνου μέχρι τη σύνοδο του Μαρτίου, όπου ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών της Ε.Ε. Ζ. Μπορέλ καλείται να υποβάλει κι άλλη έκθεση «σχετικά με τις πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας, καθώς επίσης για εργαλεία και επιλογές που μπορούν να υιοθετηθούν, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της απόφασης (του Νοεμβρίου 2019 και όχι του Οκτωβρίου 2020) προς εξέταση». Η απόφαση του 2019 αφορούσε κυρώσεις σε δύο πρόσωπα της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ για τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου. Οσο για τα εργαλεία, είναι γνωστά, από την απόφαση του Οκτωβρίου, ενώ οι πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, επίσης είναι διαθέσιμες στις ετήσιες τακτικές εκθέσεις της Επιτροπής αλλά και στις ανακοινώσεις της Διεύθυνσης Εξωτερικού Εμπορίου.

Ο Τ. Ερντογάν εμφανίστηκε ικανοποιημένος και ευχήθηκε «να είναι καλά οι χώρες οι οποίες διαθέτουν κοινή λογική, έδειξαν θετική στάση και έπεσε στο κενό το παιχνίδι αυτό». Μετά την αποφυγή κυρώσεων χάρη στη στάση των «έντιμων Ευρωπαίων ηγετών», το Βερολίνο μπορεί να προσδοκά μια κίνηση ανταπόδοσης από την πλευρά του προέδρου της Τουρκίας για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, όμως το ερώτημα είναι σε ποια βάση θα κινηθεί η γερμανική πρωτοβουλία, με ατζέντα ή πάνω σε μία λευκή σελίδα.

Η πίεση μεταφέρεται στην Ελλάδα, καθώς μέχρι την ανάληψη της αμερικανικής διοίκησης από τον Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου, η μόνη διαμεσολαβητική παρέμβαση είναι του Βερολίνου σε συνεργασία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ. Αμφότεροι είχαν κινηθεί κατά των κυρώσεων με το σκεπτικό ότι θα περιέπλεκαν την κατάσταση στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, αν και την ίδια ώρα οι ΗΠΑ προωθούν κυρώσεις και παραμένει σε ισχύ το πάγωμα πώλησης F-35. Και σε αυτό το οποίο ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «παράδοξο» σύμφωνα με το «Politico», η Α. Μέρκελ βρήκε απάντηση για την πώληση γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία επικαλούμενη τη νατοϊκή σχέση και παρέπεμψε «το ζήτημα των εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία να συζητηθεί μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ και σε συντονισμό με την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Η δήλωση Μητσοτάκη

Από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Ε.Ε. έκανε ένα βήμα το οποίο αποτελεί την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα προειδοποίηση στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά». Για το θέμα του διαλόγου, ο πρωθυπουργός επανέλαβε «να σταματήσουν οι προκλήσεις ώστε να διαμορφωθεί το περιβάλλον για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών, για το ένα και μόνο θέμα, την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών». Σε δηλώσεις του στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας τόνισε ότι «αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Ευρώπη μάς δείχνει ότι μπορεί να προχωρά με αργά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως μερικές φορές δεν είναι η βέλτιστη τακτική να κλοτσάμε το τενεκεδάκι προς τα κάτω».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υποδοχή του Χ. Μάας με... NAVTEX
Την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση με νέες στρατιωτικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα και την Αγκυρα με πρόταση για συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου...
Υποδοχή του Χ. Μάας με... NAVTEX
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Ερντογάν προκαλεί, η Ε.Ε... συσκέπτεται
Την ώρα που η Ανγκελα Μέρκελ ζητούσε αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο ο Τούρκος πρόεδρος εκτόξευε νέες απειλές εναντίον Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας και Αιγύπτου.
Ο Ερντογάν προκαλεί, η Ε.Ε... συσκέπτεται
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι κρύβει το δίμηνο moratorium στην Ανατολική Μεσόγειο
Η Αγκυρα υποχώρησε προσωρινά στις πιέσεις της Δύσης, ελπίζοντας σε ανταλλάγματα από ΗΠΑ και Ε.Ε. στα εξοπλιστικά, αλλιώς θα επανέλθει δριμύτερη το φθινόπωρο ● Οι ισορροπίες της Τουρκίας με Ρωσία και Ιράν σε...
Τι κρύβει το δίμηνο moratorium στην Ανατολική Μεσόγειο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκτός ορίων ο Ακάρ!
Δεν περνάει ούτε μέρα χωρίς κάποια φραστική επίθεση ή απειλή από την πλευρά της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και αυτή η ένταση διαχέεται πλέον σε όλες τις ελληνοτουρκικές επαφές, όπως έγινε στη συνεδρίαση της...
Εκτός ορίων ο Ακάρ!
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χαμηλοί τόνοι απέναντι στις τουρκικές απειλές
Με καθημερινές απειλές, εν είδει ψυχολογικού πολέμου, συνεχίζει η κυβέρνηση Ερντογάν τις προκλήσεις προς την Ελλάδα, βάζοντας στο παιχνίδι και τα μέσα ενημέρωσης που ασκούνται πλέον καθημερινά σε σενάρια...
Χαμηλοί τόνοι απέναντι στις τουρκικές απειλές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας