• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.5°C / 30.1°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 23.6°C / 29.9°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.7°C
  0 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 27.9°C
  3 BF
  51%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 24.0°C
  3 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 20.4°C
  1 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 27.1°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  4 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.7°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  79%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.2°C
  2 BF
  69%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 26.7°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  3 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 30.0°C
  2 BF
  36%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 25.3°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  0 BF
  90%
EUROKINISSI / POOL PHOTO EUROPEAN UNION

Με άδεια χέρια, αλλά... ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης

 • A-
 • A+
Χωρίς χειροπιαστά αποτελέσματα για Ελλάδα και Κύπρο η σύνοδος κορυφής των ευρωπαίων ηγετών. ● Αλληλεγγύη, διάλογος, αλλά όχι κυρώσεις προς την Άγκυρα αποφάσισε η Ε.Ε. ● Ισχυρές συστάσεις και «τυράκια» προς την Τουρκία και ραντεβού τον Δεκέμβρη ● Ικανοποιημένοι δηλώνουν Μητσοτάκης - Αναστασιάδης ● Τι αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων.

Χωρίς κυρώσεις στην Τουρκία και χωρίς συμφωνία για ένα αυτοματοποιημένο μηχανισμό που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση προκλήσεων της Άγκυρας επιστρέφει στην Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός, μετά το πέρας της συνόδου κορυφής, εμφανίσθηκε «απολύτως ικανοποιημένος από τα συμπεράσματα» υποστηρίζοντας πως η ΕΕ «έδωσε ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία, για τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις παραγράφους του κοινού ανακοινωθέντος όπου αναφέρουν πως «αν η Τουρκία συνεχίσει, θα υπάρξουν κυρώσεις και η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της» ενώ το μπαλάκι για κυρώσεις παρατάθηκε για τον Δεκέμβρη.

«Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση αυτή. Έγινε πολύ εντατική δουλειά από την ελληνική πλευρά και την κυπριακή πλευρά. Το τελικό κείμενο διαφέρει πολύ από το αρχικό που είχε προταθεί. Θεωρώ ότι καταλήξαμε σε ένα πολύ καλό κείμενο» υποστήριξε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε «σαφέστατες αναφορές» στα ζητήματα που αφορούν στην Κύπρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται ενώ αναφέρθηκε και σε άλλη σημεία των συζητήσεων χαρακτηρίζοντας «σαφέστατη θετική» την αναφορά για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία επανέλαβε πως η χώρα μας «είναι διατεθειμένη να παραπέμψει το θέμα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης και να δεχθεί την ετυμηγορία του» εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα πως «οι συζητήσεις να μην είναι διακοσμητικές αλλά να καταλήξουν σε απτό αποτέλεσμα».

Το κείμενο συμπερασμάτων

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως μετά από εννέα ώρες διαπραγματεύσεων η Ε.Ε. κέρασε Ελλάδα και Κύπρο… μπόλικη αλληλεγγύη, αλλά χωρίς να υπάρχει αναφορά σε κυρώσεις για την Τουρκία.

Ο συμβιβασμός φέρνει στο κείμενο συμπερασμάτων ισχυρές συστάσεις προς την Τουρκία, προειδοποιήσεις, αλλά όχι αναφορά σε κυρώσεις, παρά μόνο με έμμεσο τρόπο. Η Ε.Ε. δίνει… χρόνο στην Άγκυρα να βάλει στοπ στις προκλητικές ενέργειες και θα επαναπροσδιορίσει τη στάση της στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, τον Δεκέμβριο.

«Σε περίπτωση νέων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων και παραβίαση του διεθνούς δικαίου η Ε.Ε. θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή» είναι η μοναδική και έμμεση αναφορά του κειμένου συμπερασμάτων για κυρώσεις.

Οι ηγέτες των «27» προσφέρουν και «τυράκια» προς τον Ταγίπ Ερντογάν όπως οι εμπορικές σχέσεις μέσω τελωνειακής ένωσης, η περαιτέρω συνεργασία στον τομέα της προσφυγικής κρίσης, αλλά και το ανοιχτό παράθυρο για χαλάρωση της βίζας προς τους Τούρκους ταξιδιώτες προς την Ε.Ε..

EUROKINISSI / POOL PHOTO EUROPEAN UNION


Η Ε.Ε. καλεί ακόμη την Τουρκία να «δεχθεί την πρόταση από την Κύπρο για διάλογο με στόχο την επίλυση των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ της Τουρκίας και της Κύπρου» και επαναλαμβάνει την στήριξη στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού μέσω του ΟΗΕ.

Παράλληλα, οι ηγέτες σημειώνουν ότι όλες οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου και βάσει του διεθνούς δικαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, των οποίων η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά.

Στο κείμενο υπογραμμίζεται ακόμη ότι η Ε.Ε. χαιρετίζει τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, θα επανέλθει και θα λάβει αποφάσεις αναλόγως, κατά περίπτωση, το αργότερο κατά τη σύνοδό του τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το κείμενο.

EUROKINISSI / POOL PHOTO EUROPEAN UNION

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συγκαλεί πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο και καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο να ξεκινήσει συνομιλίες σχετικά με την οργάνωσή του. Η συμμετοχή, το πεδίο εφαρμογής και το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να συμφωνηθούν με όλα τα μέρη. Η διάσκεψη αυτή θα μπορούσε να καταπιαστεί με ζητήματα για τα οποία απαιτούνται πολυμερείς λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας οριοθέτησης, της ασφάλειας, της ενέργειας, της μετανάστευσης και της οικονομικής συνεργασίας, εξηγείται στο κείμενο των συμπερασμάτων.

Ικανοποίηση Αναστασιάδη

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων στο Ευρωπαικό Συμβούλιο και το περιεχόμενο του κειμένου συμπερασμάτων εξέφρασε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Διεμήνυσε ότι «οι κυρώσεις δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός» και ότι μέσω της οδού που ακολουθείται, επιτρέπεται να δοθεί περιθώριο στη διπλωματία, με πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν ο πρόεδρος του συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ο Κύπριος πρόεδρος επεσήμανε ότι στα θέματα μεθοδολογίας και τακτικής, που θα πρέπει να ακολουθηθεί, τέθηκαν διάφορες προτάσεις, μεταξύ των οποίων η άμεση επιβολή κυρώσεων ή να επιτρέψουμε να δοθεί περιθώριο στη διπλωματία με πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν ο πρόεδρος του συμβουλίου και η προεδρεύουσα χώρα και σε περίπτωση αποτυχίας λήψη αποφάσεων το αργότερο κατά τη σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τσίπρας για Σύνοδο: Ο Μητσοτάκης πέταξε λευκή πετσέτα
«Για ακόμα μια φορά ο κ. Μητσοτάκης φεύγει από ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με άδεια χέρια» σχολιάζει ο Αλ. Τσίπρας. «Προσπαθεί να βρει σωσίβιο από εσωκομματικά προβλήματα» απαντάει ο Στ. Πέτσας.
Τσίπρας για Σύνοδο: Ο Μητσοτάκης πέταξε λευκή πετσέτα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σύνοδος χωρίς κυρώσεις: Πανηγυρίζει η κυβέρνηση γιατί πήρε… το ελάχιστο
Με άδεια χέρια θα επιστρέψει στην Αθήνα ο πρωθυπουργός με την Ε.Ε. να πετάει το μπαλάκι της συμμόρφωσης στην Τουρκία, αλλά χωρίς αναφορά σε κυρώσεις.
Σύνοδος χωρίς κυρώσεις: Πανηγυρίζει η κυβέρνηση γιατί πήρε… το ελάχιστο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μητσοτάκης σε Αντιπροσώπους ΗΠΑ: «Η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω τα χρόνια της κρίσης»
Μία μαγική εικόνα παρουσίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός στα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που επισκέφθηκαν το Μαξίμου, αναφορικά με την «αξιοπιστία» της χώρας και το ξεπέρασμα της κρίσης.
Μητσοτάκης σε Αντιπροσώπους ΗΠΑ: «Η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω τα χρόνια της κρίσης»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με προσδοκίες η Αθήνα στη συνάντηση Μητσοτάκη - Πούτιν στο Σότσι
Οι συζητήσεις των δύο ηγετών αναμένεται να καλύψουν όλο το φάσμα της Ελληνο - ρωσικής πολιτικής, εμπορικής, οικονομικής, πολιτιστικής και ανθρωπιστικής συνεργασίας. Επί τάπητος και οι διεθνείς και...
Με προσδοκίες η Αθήνα στη συνάντηση Μητσοτάκη - Πούτιν στο Σότσι
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διπλωματικές διεργασίες πάνω σε κινούμενη άμμο
Με την κατάσταση στο Αφγανιστάν να εξελίσσεται από το κακό στο χειρότερο, η Αθήνα αρχίζει να προετοιμάζεται διπλωματικά για όλα τα σενάρια γύρω από έναν νέο κύκλο αστάθειας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και...
Διπλωματικές διεργασίες πάνω σε κινούμενη άμμο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τηλεδιασκέψεις Σ. Μισέλ με Μητσοτάκη-Αναστασιάδη
Έντονες ζυμώσεις με επίκεντρο τη Μεσόγειο και τη διελκυστίνδα Ελλάδας-Τουρκίας, με αφορμή του τουρκολιβυκό μνημόνιο, και την εμπλοκή της Άγκυρας στη Λιβύη.
Τηλεδιασκέψεις Σ. Μισέλ με Μητσοτάκη-Αναστασιάδη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας