Κοινή αεροναυτική άσκηση μεταξύ Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας και Κύπρου ξεκινά από αύριο Τετάρτη 26 Αυγούστου και θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 28 Αυγούστου. Πραγματοποιείται δυτικά της Κύπρου. Στην άσκηση θα συμμετέχουν μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία της Ελλάδας και της Γαλλίας, καθώς και η Εθνική Φρουρά της Κύπρου. Ύστερα από διευθέτηση της διαθεσιμότητας του στόλου της, ανακοίνωσε και η Ιταλία τη συμμετοχή της στην άσκηση.
Από σήμερα (Τρίτη) κατέφθασαν στην αεροπορική βάση της Πάφου «Ανδρέας Παπανδρέου», τρία γαλλικά μαχητικά Rafael, η γαλλική φρεγάτα Lafayette και τρία ελληνικά F- 16. Η Εθνική Φρουρά της Κύπρου θα συμμετέχει με ναυτικά και αεροπορικά μέσα.
Την Τετάρτη θα ξεκινήσει η άσκηση με δοκιμές και προασκήσεις, ενώ θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Πρόσφατα η Κύπρος και η Γαλλία σύναψαν συμφωνία κοινής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων και την ενίσχυση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στα πλαίσια της συμφωνίας αυτής περιλαμβάνεται και η πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.
