• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.4°C / 29.0°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.0°C / 30.3°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.9°C / 26.6°C
  2 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  4 BF
  57%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 25.7°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 20.9°C
  2 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  4 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  5 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 28.2°C
  3 BF
  62%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 28.5°C
  2 BF
  58%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 29.0°C
  3 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 27.3°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  72%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η συνταγή της ακινησίας

 • A-
 • A+
Ο Νίκος Αναστασιάδης ζητά από τις Βρυξέλλες κυρώσεις που θα επιφέρουν κόστος στην Τουρκία, αλλιώς απειλεί με «οριζόντιο βέτο» σε κάθε συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ● Ούτε η Ε.Ε. πάντως, αλλά ούτε και ο ΟΗΕ προτίθενται να επιβάλουν σοβαρές κυρώσεις και ο κ. Γκουτέρες υποδεικνύει στη Λευκωσία να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις πριν να είναι πολύ αργά.

Με μια σειρά από «ασύνδετες» μεταξύ τους ενέργειες ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης ανέπτυξε την εβδομάδα που πέρασε επαφές στις Βρυξέλλες, για να ζητήσει τη στήριξη της Ε.Ε. αναφορικά με την επιδείνωση της κατάστασης στην Κύπρο. Πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ακολούθως με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, και, τέλος, με την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Με όλους συζήτησε την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ και τις τουρκικές κινήσεις για εποικισμό των Βαρωσίων και ζήτησε κυρώσεις που θα επιφέρουν κόστος στην Τουρκία, προειδοποιώντας παράλληλα με «οριζόντιο βέτο» σε κάθε συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Από τις συναντήσεις αυτές δεν είναι σαφές με ποιο ακριβώς τρόπο προσλαμβάνουν οι νέοι αξιωματούχοι των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. τις συνεχείς παραστάσεις της Λευκωσίας. Το μόνο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο Σαρλ Μισέλ προτίθεται να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία για το Κυπριακό προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, την οποία και ο Ν. Αναστασιάδης θεώρησε ευπρόσδεκτη. Μάλιστα ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ενημέρωσε τον Κύπριο πρόεδρο ότι θα επικοινωνήσει για τον σκοπό αυτό και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Από τη δική του πλευρά ο Ν. Αναστασιάδης ανέφερε στον συνομιλητή του ότι αναμένει ακόμα να περιληφθούν κι άλλα ονόματα και οντότητες στη λίστα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Ως γνωστόν οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι εδώ και μήνες προβληματικές για τη Λευκωσία. Κανείς στην Ε.Ε. δεν είναι διατεθειμένος να βάλει πλάτη για σοβαρές κυρώσεις, πόσο μάλλον που απαιτείται και ομοφωνία. Το ίδιο προβληματική είναι και η επαφή της κυπριακής κυβέρνησης με τον ΟΗΕ.

Σε κανένα σημείο δεν καλύπτει τη Λευκωσία για τα μέτωπα που άνοιξαν στη θάλασσα. Ούτε το Συμβούλιο Ασφαλείας, ούτε η Γραμματεία του ΟΗΕ. Πότε με ευθύ και πότε με διπλωματικό τρόπο ο Γκουτέρες υποδεικνύει στη Λευκωσία το αυτονόητο: Επιστρέψτε στις διαπραγματεύσεις πριν να είναι αργά.

Μήπως αυτό έχει κατά νου και ο Σαρλ Μισέλ όταν λέει ότι θα ασχοληθεί με το Κυπριακό; Τίποτα δεν είναι σίγουρο, καθώς στις Βρυξέλλες απουσιάζει από καιρό μια συγκροτημένη στρατηγική για ένα πρόβλημα, το Κυπριακό, που έχει εισαχθεί στους κόλπους της εδώ και 16 χρόνια. Το σίγουρο είναι ότι για πολλούς Ευρωπαίους το κεφάλαιο «Κύπρος» έχει αποκτήσει ακατανόητες διαστάσεις. Οι πρωτεύουσες ξέρουν ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο υποτίθεται ότι δεσμεύτηκαν στο Βερολίνο τον Νοέμβριο ενώπιον του ΟΗΕ να επιστρέψουν σε διαπραγματεύσεις και να αντιμετωπίσουν, χωρίς χρονοτριβές, τις εκκρεμότητες για κατάληξη σε στρατηγική συμφωνία. Παράλληλα όμως ένας αχαλίνωτος ανταγωνισμός γεωτρήσεων διαλύει κάθε έννοια συμβιβασμού, προκαλώντας συνεχείς εντάσεις και νέες βαθιές αντιπαραθέσεις που δεν προβλέπεται να κοπάσουν. Πρόκειται για ένα χάος που επηρεάζει τώρα όλη την ανατολική Μεσόγειο και η κυπριακή κυβέρνηση δεν προφέρει ούτε η ίδια κάποια άλλη επιλογή, παρά ένα μείγμα μονολόγων για κυρώσεις, καταγγελιών και μοιρολατρίας.

Αρνηση

Προφανώς η Λευκωσία δεν θέλει να κατανοήσει ότι η Ε.Ε. λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο και δεν την ενδιαφέρουν οι συζητήσεις που περιπλέκουν τα υφιστάμενα προβλήματα. Για να κινηθεί η αποκοιμισμένη εξωτερική πολιτική της, χρειάζεται μια εντελώς διαφορετική και πολύ πιο ευρηματική πολιτική, με την προϋπόθεση ότι θα παράγει λύσεις που εξυπηρετούν ευρύτερα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Ο Ν. Αναστασιάδης δεν δείχνει να είναι ιδιαίτερα υποβοηθητικός όταν ενημερώνει τους συνομιλητές του για το Κυπριακό, παρά τα χαμόγελα και τις εθιμοτυπικές φωτογραφίες.

Οσες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμβαθύνουν στο Κυπριακό, διαπιστώνουν κάθε φορά ότι η κυβέρνηση του Ν. Αναστασιάδη έχει αδιευκρίνιστες προθέσεις και διαχειρίζεται τον χρόνο χωρίς να λαμβάνει αποφάσεις. Η αναβλητικότητα, οι παλινδρομήσεις και η ανακολουθία, ιδιαίτερα όπως καταγράφονται από τον ΟΗΕ, είναι ο βασικός ανασταλτικός παράγοντας που παραλύει κάθε συζήτηση για το Κυπριακό, συμπαρασύροντας και συναφή ζητήματα που απασχολούν έντονα την ίδια την Ε.Ε.: τις σχέσεις της με την Τουρκία, έναν δύσκολο γείτονα, με τον οποίο χρειάζεται να διασφαλίσει ζωτικά αμοιβαία συμφέροντα.

Η κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχει μια κοινή συνισταμένη των υπόλοιπων «26», περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, για την ανάγκη κάποια στιγμή οι σχέσεις με την Τουρκία να ανασυνταχθούν. Η Τουρκία πριν από δύο εβδομάδες αποτάθηκε εγγράφως διά του ΥΠΕΞ της Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ζήτησε την αναθέρμανση των ευρωτουρκικών σχέσεων για τα ζητήματα που εκκρεμούν: αναβαθμισμένη Τ.Ε., απελευθέρωση βίζας, στρατηγική ασφάλειας, μεταναστευτικό κ.ά.

Ο Κύπριος πρόεδρος δεν δείχνει διάθεση να αξιοποιήσει αυτή τη διάσταση. Προτιμά, αντίθετα, να την κρατήσει βραχυκυκλωμένη απειλώντας μάλιστα με την εφαρμογή ενός οριζόντιου βέτο: «Ο πρόεδρος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται από την Κύπρο ευέλικτη πολιτική στα θέματα που αφορούν την Τουρκία, την ενταξιακή της πορεία, τη σχέση της με την Ε.Ε, ακόμα και για τα (σ.σ. κοινοτικά) κονδύλια, τα οποία δίδονται όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και στους Τουρκοκυπρίους» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος.

Παλιά συνταγή

Η προσέγγιση αυτή περί «οριζόντιου βέτο» δεν είναι καινούργια. Απηχεί για δεκαετίες το «βαθύ διπλωματικό κατεστημένο» του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, που υμνεί την Κυπριακή Δημοκρατία, έστω κι αν απολέσει οριστικά το μισό έδαφός της. Σήμερα βρήκε έκφραση στο πρόσωπο του Ν. Χριστοδουλίδη και δεν είναι τυχαίο που κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς ζητά η Λευκωσία για να ακολουθήσει μια πιο ευέλικτη στάση στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Οσο κρατιέται κλειστή η συζήτηση για τις σχέσεις Τουρκίας - Ε.Ε., τόσο περισσότερο βαθαίνουν η ακινησία και τα άλυτα πολιτικά προβλήματα.

Στη διπλωματική αυτή σχολή συνταίριαξε απόλυτα και η επιλογή του Κύπριου προέδρου να κρατά το Κυπριακό σε πλήρες αδιέξοδο, αδιαφορώντας αν ο Γκουτέρες σε έξι απανωτές εκθέσεις του καταγράφει τους λόγους της ακινησίας, υποδεικνύοντας την ελληνοκυπριακή πλευρά -δηλαδή τον Ν. Αναστασιάδη- ως τουλάχιστον συνυπεύθυνο. Υπάρχει βέβαια η ψευδαίσθηση ότι με την κατάχρηση της θεσμικής ιδιότητας του κράτους-μέλους, η Κύπρος μπορεί να μπλοκάρει κάθε εξέλιξη.

Ωστόσο δεν απαλλάσσει την Κύπρο από τον τουρκικό στρατό, οι δε κυρώσεις έφεραν τα τουρκικά γεωτρύπανα γύρω από όλες τις ακτές της Κύπρου και την απειλή για εποικισμό των Βαρωσίων.

Οι εγκέφαλοι της πολιτικής αυτής παραμένουν ασυγκίνητοι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και τον πραγματικό κίνδυνο οριστικής διχοτόμησης. Δεν διαλανθάνει δε την προσοχή ότι ο Ν. Αναστασιάδης ενέταξε στο διακηρυχθέν «οριζόντιο βέτο», όχι μόνο τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και τη χρηματοδότηση προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ακόμα μια σκόπιμη κίνηση αμφίβολης εφαρμογής, που ικανοποιεί απόλυτα την επιχειρηματολογία των εθνικιστικών δυνάμεων στα κατεχόμενα στη μανιώδη προσπάθειά τους να εκτοπίσουν τον ευρωπαϊστή Μουσταφά Ακιντζί.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταγγελία στην Ε.Ε. οι τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Τις τουρκικές παραβιάσεις που δέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία στην ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ, κατήγγειλε ο Νίκος Αναστασιάδης. Εξέφρασε ικανοποίηση για την κατανόηση που συνάντησε σε ό,τι...
Καταγγελία στην Ε.Ε. οι τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναστασιάδης: Ο ευρωτουρκικός διάλογος φέρνει νέο ξεκίνημα
Την εκτίμηση ότι αυτή στιγμή γίνεται ένα διάλειμμα στις διαπραγματεύσεις και ότι ο διάλογος για τα ευρωτουρκικά θα αποτελέσει κίνητρο για ένα νέο ξεκίνημα διατύπωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας....
Αναστασιάδης: Ο ευρωτουρκικός διάλογος φέρνει νέο ξεκίνημα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Οι “4 ελευθερίες” αλλοιώνουν τον δημογραφικό χαρακτήρα»
Κατά της παραχώρησης των τεσσάρων ελευθεριών στους Τούρκους πολίτες στην Κύπρο, τάχθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης. Όπως είπε, «εάν παραχωρήσεις τις τέσσερις βασικές ελευθερίες, στην ουσία επιτρέπεις, να αλλάξει ο...
«Οι “4 ελευθερίες” αλλοιώνουν τον δημογραφικό χαρακτήρα»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ένας διάλογος σίγουρα όχι εύκολος
Όλα δείχνουν ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού, ωστόσο σημαντικά εμπόδια παραμένουν το ζήτημα των εγγυήσεων και των παρεμβατικών. Ο Αντ. Γκουτέρες μιλά για τεράστια πρόοδο, ενώ η...
Ένας διάλογος σίγουρα όχι εύκολος
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι θα απαντήσει ο νέος πρόεδρος της Κύπρου;
Αυτή τη στιγμή η πιο πιθανή εξέλιξη είναι η διαχείριση του άλυτου Κυπριακού για πολλά χρόνια ακόμα. Μη έχοντας αξιόπιστους ηγέτες–συνομιλητές στις δυο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής, κανείς δεν θα επιβάλει...
Τι θα απαντήσει ο νέος πρόεδρος της Κύπρου;
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενόχληση Ελλάδας και Κύπρου για την καθυστερημένη αντίδραση της Ε.Ε. για τα Βαρώσια
Για Δεκέμβριο αφήνει η Ε.Ε. τη συζήτηση για τον τρόπο αντίδρασης τόσο απέναντι στην Τουρκία αναφορικά με τα Βαρώσια, όσο και για την έκρυθμη κατάσταση στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας, με χιλιάδες...
Ενόχληση Ελλάδας και Κύπρου για την καθυστερημένη αντίδραση της Ε.Ε. για τα Βαρώσια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας