Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Και προβλέψιμος και πρόθυμος σύμμαχος των ΗΠΑ
Sebastian Apel/U.S. Department of Defense
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Και προβλέψιμος και πρόθυμος σύμμαχος των ΗΠΑ

  • A-
  • A+
Η συμφωνία έχει εγκριθεί από το υπ.ΕΞ. «με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη» ● Εντονες αναμένονται οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης τόσο για την κίνηση, «που ανατρέπει πλήρως τα σταθερά δεδομένα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και γεννά τεράστιους κινδύνους για τη χώρα μας», όσο και για την εν κρυπτώ μεθόδευσή της.

Πρόσω ολοταχώς για την αποστολή συστοιχίας αντιαεροπορικών Patriot στη Σαουδική Αραβία βαίνει η κυβέρνηση, παρά τις επιφυλάξεις που εξέφρασε μερίδα στελεχών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και τις αντιδράσεις που προβλέπεται ότι θα υπάρξουν από την αντιπολίτευση.

Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η συμφωνία για να σταλεί μια συστοιχία έχει εγκριθεί από το υπουργείο Εξωτερικών που, με «σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη», εδώ και τρεις βδομάδες τουλάχιστον συνεργάζεται με το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας για την ολοκλήρωσή της. Αργά, εξάλλου, την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι το μνημόνιο συνεργασίας (MoU) παρελήφθη από τετραμελή στρατιωτική αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας και στη συνέχεια εστάλη στο υπουργείο του βασιλείου, για τελική μελέτη και έγκριση.

Εν τούτοις μέχρι και χθες επίσημες κυβερνητικές πηγές πληροφόρησης τηρούσαν επί του θέματος σιγήν ιχθύος. Δεν αντέδρασαν, εξάλλου, ακόμη και όταν ο τομεάρχης Εθνικής Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας ήδη από το Σάββατο ζήτησε τη διάψευση των πληροφοριών που μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα είδαν το φως της δημοσιότητας.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για αποστολή ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία είναι αβάσιμα και αποτελούν προϊόν λανθασμένης πληροφόρησης. Φοβόμαστε όμως ότι αυτό που εμείς θέλουμε δεν ισχύει, γιατί τα δημοσιεύματα είναι πολλά, από πολλές πλευρές και με πολλές λεπτομέρειες», ανέφερε χαρακτηριστικά στην εισαγωγή των δηλώσεών του ο Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος καλούσε την κυβέρνηση και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας να ακυρώσουν άμεσα κάθε σκέψη και σχέδιο για κάτι τέτοιο.

Υπογράμμιζε ακόμη ότι: «Μετά το σοβαρότατο λάθος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν επικρότησε κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ την εκτέλεση του Σουλεϊμανί, η ενδεχόμενη ενεργός και μάλιστα πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας στην κρίση και στις συγκρούσεις που εξελίσσονται στη Μέση Ανατολή, αποτελεί πράξη που ανατρέπει πλήρως τα σταθερά δεδομένα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και γεννά τεράστιους κινδύνους για τη χώρα μας».

Αμερικανική πίεση

Ολα τα ανωτέρω συνέβαιναν ενώ διακινούνταν πληροφορίες οι οποίες ανέφεραν ότι το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να χειριστεί τις συνεχείς αμερικανικές πιέσεις για αποστολή φρεγάτας στον Περσικό Κόλπο και να ικανοποιήσει την πλευρά του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, ώστε να εξασφαλίσει στήριξη στο θέμα Λιβύης και Τουρκίας, συμφώνησε στην αποστολή των Patriot, δεχόμενο επίσης πίεση και γι’ αυτό από τους Αμερικανούς. Ετσι το θέμα ανατέθηκε στο υπουργείο Αμυνας, όπου και υπήρξαν αρχικά ενστάσεις από ορισμένους στρατιωτικούς στο να αφαιρεθεί μια συστοιχία από ελληνικό νησί και να σταλεί στη Σαουδική Αραβία.

Τελικά οι ενστάσεις παύθηκαν όταν δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι η αποστολή δεν θα λάβει μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά θα έχει υποστηρικτικό ρόλο στην αντιαεροπορική άμυνα κρίσιμων εγκαταστάσεων και υποδομών του βασιλείου και ότι το κόστος για τη μεταφορά και την ανάπτυξη της συστοιχίας, καθώς και τα έξοδα πληρωμής του προσωπικού θα καλυφθούν πλήρως από τη Σαουδική Αραβία.

Στην αποστολή λέγεται, τέλος, ότι δεν θα σταλούν πύραυλοι, αφού θα χρησιμοποιούνται αυτοί των Σαουδαράβων και ότι θα σταλούν περίπου 50 στελέχη, ένα ραντάρ, ένα κέντρο διεύθυνσης πυρός και 2 ώς 4 μονάδες εκτόξευσης πυραύλων.

Διαρρέει, ακόμη, ότι ως αντάλλαγμα για την αποστολή οι Αμερικανοί προσφέρθηκαν να αναβαθμίσουν χωρίς κόστος τα συστήματα που θα χειρίζεται το ελληνικό προσωπικό έτσι ώστε το ραντάρ να έχει μεγαλύτερο τόξο ιχνηλάτησης αλλά και οι μονάδες εκτόξευσης πυραύλων, έτσι ώστε από τέσσερα βλήματα που φέρουν σήμερα να μπορούν να έχουν δεκάξι.

Συνοδός του «Σαρλ ντε Γκολ»

Στο μεταξύ χθες απέπλευσε από τη βάση της Τουλόν η φρεγάτα «Σπέτσαι» η οποία, ως μέλος πολυεθνικής δύναμης, θα συνοδεύσει σε μέρος της αποστολής του στην Ανατολική Μεσόγειο, που αφορά την καταπολέμηση του «Ισλαμικού κράτους», το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ».

Το πολεμικό μας πλοίο θα συνοδεύσει την πορεία του γαλλικού αεροπλανοφόρου ώς την ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, όπου και θα πραγματοποιηθεί συνεκπαίδευση γαλλικών και ελληνικών πληρωμάτων, ενώ μετά το «Σαρλ ντε Γκολ» θα πλεύσει προς τη Διώρυγα του Σουέζ και θα πάει στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου και θα πραγματοποιήσει το υπόλοιπο της αποστολής του που λήγει τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με πηγές από το ΓΕΝ, η αποστολή της φρεγάτας «Σπέτσαι» δεν σχετίζεται με τις πρόσφατες εξελίξεις και η συμμετοχή στην ομάδα κρούσης είχε αποφασιστεί μήνες νωρίτερα, στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο χωρών.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φιλικοί στη συζήτηση, εχθρικοί στην πράξη
Σε φιλικό επίπεδο πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ...
Φιλικοί στη συζήτηση, εχθρικοί στην πράξη
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχέδια για τις 4 θέσεις-κλειδιά
Για εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ και επιβεβαίωση της βούλησης των δύο χωρών για περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας τους στον τομέα της Αμυνας και της Ασφάλειας κάνει λόγο η...
Τα σχέδια για τις 4 θέσεις-κλειδιά
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιπαράθεση έπειτα από μια παραίτηση
Ενόχληση σε στελέχη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προκάλεσε η επίθεση που εξαπέλυσε η αξιωματική αντιπολίτευση, λίγες ημέρες πριν αρχίσει επισήμως η προεκλογική περίοδος και επί της...
Αντιπαράθεση έπειτα από μια παραίτηση
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιφυλακή λόγω «Θαλασσόλυκου»
Σε κατάσταση επαυξημένης επιφυλακής βρίσκονται οι ελληνικές δυνάμεις από χθες, οπότε άρχισε ουσιαστικά να εξελίσσεται στα ανατολικά θαλάσσια σύνορά μας η μεγάλης κλίμακας άσκηση των τουρκικών δυνάμεων με τον...
Επιφυλακή λόγω «Θαλασσόλυκου»
Ευάγγελος Αποστολάκης, Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Πάροχοι σταθερότητας Ελλάδα και Γερμανία στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.»
Στον «δύσκολο γείτονα» Τουρκία και τη συμβολή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην υλοποίηση «πλέγματος στρατιωτικών συνεργασιών» στα Βαλκάνια επικεντρώθηκε ο ΥΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκης, κατά τη συνάντησή του με τη...
«Πάροχοι σταθερότητας Ελλάδα και Γερμανία στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας