ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Νικόλας Ζηργάνος
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ αρνήθηκε να υπογράψει το διάταγμα δημοσίευσης του νόμου, τον οποίο ψήφισε η Βουλή περί επικύρωσης της διεθνούς συμφωνίας με την Ελλάδα, και ανέπεμψε, όπως αναμενόταν, το θέμα στο Κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος Ιβάνοφ υποστήριξε με ανακοίνωση του γραφείου του ότι εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2014 στη βάση ενός προγράμματος που απέκλειε την αλλαγή του ονόματος της χώρας και του Συντάγματος, πως ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και πως δεν μπορεί «να αποδεχτεί προτάσεις, οι οποίες θα υπονομεύσουν την εθνική μακεδονική ταυτότητα, την ιδιαιτερότητα του μακεδονικού έθνους, τη μακεδονική γλώσσα και το μοντέλο της συνύπαρξης».

Στην ίδια ανακοίνωση υποστηρίζει επίσης ότι η χώρα του γίνεται με αυτή τη συμφωνία «υποτελής στην Ελλάδα» και ότι η ψήφισή της είναι «εγκληματική πράξη, η οποία τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον πέντε ετών».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, το Κοινοβούλιο θα συγκληθεί και πάλι σε ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και αναμένεται να υπερψηφιστεί και πάλι το νομοσχέδιο που επικυρώνει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Δημοψήφισμα

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να ανακοινώσει σύντομα, ίσως στα μέσα Ιουλίου, τη διενέργεια δημοψηφίσματος, διαδικασία η οποία θα περάσει επίσης από τη Βουλή.

Δεν έχει γίνει γνωστή ακόμη η διατύπωση του ερωτήματος που θα τεθεί στην κρίση των ψηφοφόρων, ούτε και αν το αποτέλεσμα θα είναι δεσμευτικό (το πιθανότερο) ή μη δεσμευτικό.

Από την ημέρα που θα ψηφιστεί η απόφαση για το δημοψήφισμα, θα πρέπει να μεσολαβήσουν μέχρι τη διεξαγωγή του 60-90 ημέρες. Πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής είναι η 16η ή η 23η Σεπτεμβρίου.

Χθες ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε από τη Βιέννη, μετά τη συνάντησή του με τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, πως «ο νόμος θα κυρωθεί για μία ακόμη φορά από τη Βουλή και κατόπιν ο πρόεδρος Ιβάνοφ είναι αναγκασμένος να επικυρώσει τη συμφωνία», ενώ ελπίζει πως στο δημοψήφισμα, «η μεγάλη πλειοψηφία, πάνω 80%, θα ταχθεί υπέρ του ευρωπαϊκού μέλλοντος της χώρας και υπέρ της ένταξής της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς».

Ζητά υποστήριξη

Ομως, πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ, «όλες οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να δώσουν την υποστήριξή τους στην ΠΓΔΜ, στη συμφωνία με την Ελλάδα, υποστήριξη στις μεταρρυθμίσεις και στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Χθες το βράδυ, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, ΜΙΑ, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, μετέδωσε ότι οι 28 κατέληξαν να προτείνουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας με την Ε.Ε. για τον Ιούνιο του 2019 υπό προϋποθέσεις: την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων, τη θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη θετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Για τη Βόρεια Μακεδονία ισχύει και πρόσθετος όρος, η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα για το όνομα, που σημαίνει να διεξαχθεί το δημοψήφισμα με θετικό αποτέλεσμα και να αλλάξει το Σύνταγμα.