Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μετά τις 8 μ.μ. το κλίμα στο περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κλαυθμώνος είναι πανηγυρικό. Μουσικές, τραγούδια, κόκκινες σημαίες που ανεμίζουν. Πλήθος κόσμου έχει ήδη αρχίσει να συγκεντρώνεται εκεί, ενώ στο κέντρο του περιπτέρου κάποιοι έχουν κάνει κύκλο και χορεύουν πιασμένοι χέρι χέρι. Εξω, στο πεζοδρόμιο της Σταδίου, Ιταλοί, μέλη της «Αλλης Ευρώπης με τον Τσίπρα», πανηγυρίζουν με τον δικό τους τρόπο, κρατώντας μια μεγάλη κόκκινη σημαία του κόμματός τους.

«Εχω μείνει άναυδος! Δεν περίμενα τέτοιο ποσοστό!» ακούγεται μια φωνή ανάμεσα στο πλήθος, για να συμπληρώσει: «Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων απέτυχαν και πάλι». Κάποιοι το είχαν πιστέψει, όπως μας είπαν, ότι η διαφορά θα ήταν μεγάλη. Για τους περισσότερους όμως ήταν αναπάντεχο. «Δεν το περίμενα. Είναι καθαρή προσωπική νίκη του Αλέξη Τσίπρα.

Η διάσπαση ούτε καν φάνηκε ότι έγινε», μας λέει ο κ. Παναγιώτης. Ο ίδιος ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και τον Ιανουάριο γιατί ήλπιζε σε ένα καλύτερο μέλλον. Τώρα πιστεύει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ το πάλεψε. Δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Παίρνω σύνταξη 800 ευρώ. Σε πόσο θα αντιστοιχούσε με τη δραχμή;» λέει και προσθέτει ότι περιμένει από τη νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «αν ένα μέτρο δεν είναι καλό, να ψάξει να βρει ένα παράλληλο μέτρο. Ενώ ο Σαμαράς έκανε ό,τι του λέγανε».

Για τον Κυριάκο Χήνα το αποτέλεσμα των εκλογών είναι «μια επιβράβευση του ηθικού πλεονεκτήματος που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και που του δίνει την ευθύνη να επιβάλει τους όρους της αριστερής ηθικής που πάντα ευαγγελίζεται. Οχι τόσο σε θέματα οικονομικά, αφού υπαγορεύονται από το εξωτερικό, όσο σε θέματα κοινωνικής ευαισθησίας και πολιτισμού.

Είναι υποχρέωση του ΣΥΡΙΖΑ να κατέβει πιο κοντά στη λαϊκή ευαισθησία», λέει και συμπληρώνει ότι με την υπογραφή του μνημονίου «υπάρχει μια απογοήτευση, αλλά η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Δεν αισθάνομαι ότι μας πρόδωσε. Προδίδεσαι όταν υπάρχει δυνατότητα να εφαρμοστεί κάτι άλλο. Εδώ έγιναν τακτικοί συμβιβασμοί».

«Ελπίζουμε στον ΣΥΡΙΖΑ»

«Θέλουμε να κυβερνήσει ο Τσίπρας γιατί μέχρι τώρα δεν κυβέρνησε. Δεν τον αφήσανε να κυβερνήσει», λέει η Νέλλη, 60 ετών. Ψήφιζε για χρόνια ΠΑΣΟΚ, αλλά απογοητεύτηκε τα χρόνια του μνημονίου. «Το ΠΑΣΟΚ τότε δεν διαπραγματεύτηκε και τώρα αυτό πληρώνει. Γι’ αυτό τώρα ελπίζουμε απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύω ότι και το μνημόνιο ο ΣΥΡΙΖΑ θα το διαχειριστεί καλύτερα», λέει και στη συνέχεια, με διάθεση χιούμορ, αναφέρεται στην ήττα της Νέας Δημοκρατίας και στον πρόεδρό της, λέγοντας: «Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια, τους πάτησε το τρένο».

Μέσα στο περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ συναντούμε την Ελεονόρα Φορέντσα, Ιταλίδα ευρωβουλευτίνα της «Αλλης Ευρώπης με τον Τσίπρα». «Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κρίσιμη όχι μόνο για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, αλλά και για την ευρωπαϊκή Αριστερά. Το μήνυμα είναι ότι μπορούμε να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην πολιτική της λιτότητας», μας λέει και προσθέτει: «Ξέρουμε ότι η κ. Μέρκελ και η τρόικα επέβαλαν στην ελληνική κυβέρνηση ένα ακόμα μνημόνιο. Ηταν μια ήττα, αλλά αυτό δεν είναι θέμα του ΣΥΡΙΖΑ. Εχει να κάνει με την αδυναμία της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Θέλουμε να κρατήσουμε την ευρωπαϊκή Αριστερά ενωμένη», καταλήγει.