Τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα και την ανάγκη συμμετοχής στις εκλογές αναμένεται να τονίσει, από το Σύνταγμα αυτή τη φορά, ο Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνοντας την προεκλογική του καμπάνια από το κέντρο της πόλης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τις επικρίσεις κατά της Νέας Δημοκρατίας και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αναμένεται να σηκώσει τους τόνους για ζητήματα διαφθοράς και να απευθυνθεί σε αναποφάσιστους ψηφοφόρους μιλώντας για την ανάγκη να μην υπάρξει μεγάλη αποχή.
Άλλωστε, ο πρώην πρωθυπουργός έκλεισε με αυτόν τον τρόπο την πρωινή συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και το Γιώργο Παπαδάκη.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «και αυτή η Κυριακή έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα».
«Ο ελληνικός λαός έχει πάρει την απόφασή του» είπε ο Αλέξης Τσίπρας για να προσθέσει «θέλω να απευθυνθώ στους νέους. Κατανοώ ότι μπορεί να είναι απογοητευμένοι. Οι νέοι άνθρωποι έχουν την τάση του “όλα ή τίποτα” και όταν δεν τα παίρνουν όλα πηγαίνουν στο “τίποτα”».
Υπογράμμισε, ακόμη, ότι η αποχή ευνοεί το παλιό καθεστώς και κάλεσε τους νέους να πάνε να ψηφίσουν χωρίς να τους καλεί, όπως είπε, να ψηφίσουν απαραίτητα τον ΣΥΡΙΖΑ.
Να μας εμπιστευθεί ο λαός για δεύτερη φορά
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον λαό να τον εμπιστευθεί για δεύτερη φορά, αναλύοντας λεπτομερώς τις προσπάθειές του στον «συσσωρευμένο ιστορικό χρόνο» της επτάμηνης διακυβέρνησής του, ενώ παράλληλα ανέδειξε τις συνολικές διαφορές μεταξύ της δικής του διαπραγμάτευσης και της στάσης της ΝΔ «που μας πίεζε να υπογράψουμε τα πάντα».
Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε παράλληλα ότι έκανε και λάθη λέγοντας ότι «το σημαντικότερα λάθος ήταν ότι δεν απαίτησα πιο ξεκάθαρα πράγματα, στις 20 Φεβρουαρίου» όπως είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ότι όσοι πιστεύουν ότι «πουλήσαμε το παιχνίδι», ας ψηφίσουν κάτι άλλο, αν όμως, πρόσθεσε, ο λαός αναγνωρίζει τον αγώνα που δώσαμε και τις προσπάθειες που κάναμε τότε ας μας δώσει μια δεύτερη ευκαιρία. Σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση του κ. Μεϊμαράκη ότι σε περίπτωση συνεργασίας με τη ΝΔ θα ήταν αντιπρόεδρος, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «τη θέση αυτή την έχει καπαρωμένη ο κ. Βενιζέλος».
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε τις αποφάσεις που έλαβε κατά την επτάμηνη διακυβέρνηση σημειώνοντας ότι αντιμετώπισε και θέματα της καθημερινότητας στο μέτρο του δυνατού, όπως η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ο νόμος για τις 100 δόσεις, οι επαναπροσλήψεις άδικα απολυμένων στο δημόσιο.
«Έχουμε μνήμη για όσα συνέβησαν» τόνισε ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για τις επικρίσεις που δέχεται για τη συμφωνία ή για καθυστερήσεις και επισήμανε ότι είναι ενδεικτικό ότι βρήκε έλλειμμα 0,4% και όχι πλεόνασμα όταν ανέλαβε καθήκοντα.
«Θα έχουμε κυβέρνηση τη Δευτέρα»
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι ακόμη κι αν δεν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ απόλυτη πλειοψηφία τη Δευτέρα θα υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα γιατί δεν υπάρχει περιθώριο για πολιτική αστάθεια.
Είπε ότι μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με τη ΝΔ δεν θα είναι καλό για τον τόπο, δεν θα έχει σχέδιο, δεν θα έχει στρατηγική, δεν θα είναι καλή. Τόνισε ότι οι εκλογές είναι κρίσιμες γιατί θα καθορίσουν το ποιος θα κυβερνήσει για τα επόμενα 4 χρόνια. «Εγώ αυτό που λέω είναι ότι ο τόπος θα έχει κυβέρνηση, είτε προοδευτική είτε συντηρητική και αυτό είναι το μεγάλο δίλημμα», δήλωσε και σημείωσε πως ο λαός πρέπει να κρίνει αν θα είναι αποτελεσματικό για τον τόπο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας αύριο να έχουν «δεμένα» τα χέρια τους, και ζήτησε από το λαό να δώσει αποφασιστική ενίσχυση στον ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσει την προσπάθεια.
Θα γυρίσει μπούμερανγκ η υπόθεση Φλαμπουράρη
Ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση του Αλέκου Φλαμπουράρη, τόνισε ότι θα γυρίσει μπούμερανμγκ αυτή η ιστορία, διότι είναι τόσο οφθαλμοφανές ότι είναι μια απίστευτη κατασκευή. Είπε ότι κατηγορείται διότι πριν γίνει υπουργός, πολύ πριν από τις εκλογές του Γενάρη, πήγε σε έναν ανοικτό και διαφανή διαγωνισμό και πήρε μια δουλειά. Μόλις έγιναν εκλογές έφυγε από την εταιρεία, παρέδωσε τα στοιχεία, βγήκε στη σύνταξη. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Ποιος την έδωσε αυτή τη δουλειά; Το κράτος; Η περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ποιος διοικεί την περιφέρεια; Η Αριστερά για να έχει τη δυνατότητα να κάνει διαμεσολάβηση; Ποιος είναι αντιπεριφερειάρχης στην περιφέρεια Πελοποννήσου; Το δεξί χέρι του κ. Μεϊμαράκη στο υπουργείο Αμυνας, ο οποίος κατηγορείται και για τα εξοπλιστικά προγράμματα, το δεξί χέρι». Κατόπιν αυτών, σημείωσε: «Αυτό είναι απίστευτη κατασκευή».
«Αθλιότητα οι κατηγορίες για την οικογένειά μου»
Σχετικά με κατηγορίες για την οικογένειά του και την κατηγορία ότι ο πατέρας του «έπαιρνε έργα επί Χούντας», ο κ. Τσίπρας μίλησε για «αθλιότητα». «Ο πατέρας μου και ο θείος μου είχαν μια τεχνική εταιρεία, επί Χούντας κατηγορήθηκαν -που είχαν κάποιες δουλειές στην Κρήτη- ότι συνέδραμαν σε μια βομβιστική επίθεση τότε της δημοκρατικής άμυνας. Προφυλακίστηκε ο πατέρας μου δύο μήνες, αφαιρέθηκε η άδεια άσκησης επαγγέλματος και αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό και να συνεχίσουν τις δουλειές τους στη Σαουδική Αραβία», υπογράμμισε. «Είναι αθλιότητα και μάλιστα από ανθρώπους που έχουν βγει από τον δοκιμαστικό σωλήνα του συστήματος», είπε. Δεν προκαλεί εντύπωση, διερωτήθηκε, που ξαφνικά πριν από τις εκλογές έχει γίνει θέμα αν το παιδί του πηγαίνει σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο ή όχι; «Θα γυρίσουν μπούμερανγκ όλα αυτά γιατί ο κόσμος καταλαβαίνει», είπε, εξηγώντας ότι επειδή 40 χρόνια έφτιαξαν ένα καθεστώς διαπλοκής και το σίτισαν και έχουν απόλυτη ενοχή, ρίχνουν λάσπη για να δείξουν ότι όλοι ίδιοι είναι, αφού δεν μπορούν να αποδείξουν την αθωότητά τους.
Αλλαγή εκλογικού νόμου
Σε άλλη συνέντευξη, που έδωσε στα «Νέα», και σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι τα ζητήματα δημοκρατίας είναι εξίσου σημαντικά με αυτά της οικονομίας. Γι’ αυτό υποστήριξε πως το διεφθαρμένο, ανεξέλεγκτο και πελατειακό σύστημα των τελευταίων 40 χρόνων πρέπει να αλλάξει.
Σε αυτό το πλαίσιο είπε πως προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι «η εκ βάθρων αλλαγή αυτού του πολιτικού συστήματος, ο ριζικός δημοκρατικός μετασχηματισμός του» μέσω ενός νόμου «για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, την προστασία της δημόσιας διοίκησης από αθέμιτες πρακτικές, τη διεύρυνση της δυνατότητας συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, η αλλαγή των διατάξεων για την ευθύνη των υπουργών». Και φυσικά, πρόσθεσε, ότι είναι αναγκαία η «αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση της απλής αναλογικής».
Σε ερώτηση αν θα μπορούσε να συνεργαστεί μετεκλογικά με τη Λαϊκή Ενότητα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η ΛΑ.Ε. πήρε τις αποφάσεις της «όταν έριξε την πρώτη αριστερή κυβέρνηση στη χώρα για να δραπετεύσει από την σκληρή πραγματικότητα και τον συσχετισμό δύναμης». Και αφού ανέφερε ότι σέβεται την πολιτική αυτή απόφαση, τόνισε ότι δεν μπορεί να την παρακολουθήσει ακριβώς, διότι «είναι αδιέξοδη και ιδιοτελής».
Ηγέτες της ευρωπαϊκής αριστεράς στην αυριανή συγκέντρωση
Στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν οι ηγέτες της ευρωπαϊκής Αριστεράς, παρευρισκόμενοι στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος την Παρασκευή στις 7.30 μ.μ. στην Πλατεία Συντάγματος.
Σύντομο χαιρετισμό πριν την ομιλία του κ. Τσίπρα θα απευθύνουν ο επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο γενικός γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος Γαλλίας Πιέρ Λοράν και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Die Linke Γκρέγκορ Γκίζι.
