Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Νομοθετική ρύθμιση που θα απαγορεύει τη χρήση δακρυγόνων και χημικών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων αιτείται προς την κυβέρνηση μεγάλη μερίδα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται τουλάχιστον από την ερώτηση που κατέθεσαν χθες στη Βουλή με αφορμή τις κινητοποιήσεις της περασμένης Κυριακής.

Οι ερωτώντες βουλευτές (37 συνολικά) υποστηρίζουν στο κείμενό τους πως κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή (την ημέρα ψήφισης του ασφαλιστικού) υπήρξε χρήση εξαιρετικά μεγάλης ποσότητας δακρυγόνων και πολλά περιστατικά απρόκλητης αστυνομικής βίας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό διαδηλωτών και τη μεταφορά τους σε νοσοκομείο.

«Η υπεράσπιση της δημόσιας τάξης και της κοινωνικής ειρήνης δεν είναι δυνατόν να δικαιολογεί, εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων, περιστατικά που συνιστούν παράβαση της κείμενης νομοθεσίας και προσβολή θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην υγεία και το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι» επισημαίνουν τα μέλη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό εάν η κυβέρνηση:

● Εξετάζει το ενδεχόμενο νομοθέτησης της απαγόρευσης ρίψης δακρυγόνων και χημικών, καθώς αυτά αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των πολιτών.

● Θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την αποτελεσματική διερεύνηση των γεγονότων της 8ης Μαΐου και την τιμωρία των υπευθύνων γι’ αυτά.

Επιπλέον, οι βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή για την πορεία και την κατάληξη των ΕΔΕ που έχουν διενεργηθεί για τα περιστατικά αστυνομικής βίας που εκδηλώθηκαν την τελευταία διετία και για το εάν έχουν επιβληθεί κυρώσεις στους αστυνομικούς που κινήθηκαν σε βάρος πολιτών.