efsyn.gr
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Έντονη αλλά και με ιδιαίτερες κυβερνητικές… «εμμονές» είναι η συζήτηση η οποία διεξάγεται σήμερα στη Βουλή σχετικά με το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η αρμόδια υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως στην ομιλία της επικαλέστηκε, χωρίς να τον κατονομάσει και στο πλαίσιο ισχυρισμού περί κοινωνικής συναίνεσης, τον ερευνώμενο για σκάνδαλα Γιάννη Παναγόπουλο. Δήλωσε μάλιστα ότι όλα έγιναν νόμιμα σχετικά με τα κοινοτικά προγράμματα.

«Η κοινωνία στηρίζει την συμφωνία» δήλωσε από το βήμα της Βουλής η Νίκη Κεραμέως, υποστηρίζοντας ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι απέναντί της καταψηφίζοντας τον προτεινόμενο νόμο. Θεώρησε υποστηρικτικό της επιχειρηματολογίας της το να αναφέρει πως οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισαν τη συμφωνία στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ. «Άλλο το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και άλλο στη ΓΣΕΕ; Άλλος ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και άλλος στη ΓΣΕΕ;» διερωτήθηκε, υπογραμμίζοντας ότι όποιος δεν υπερψηφίσει το νομοσχέδιο αντιτίθεται σε όλη την κοινωνία.

Η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «ποτέ στο παρελθόν δεν είχε συναφθεί συμφωνία με όλους τους κοινωνικούς εταίρους» και πως «κάθε λέξη της συμφωνίας αυτής και του νομοσχεδίου αποτελεί κείμενο συμφωνίας κυβέρνησης και όλων των εκπροσώπων εργαζομένων κι εργοδοτών». Σημείωσε μάλιστα ότι οι φορείς αυτοί «προσήλθαν όχι για να περιχαρακώσουν το συμφέρον τους» αλλά «για το συλλογικό συμφέρον».

Υποστήριξε πως η συμφωνία αποτελεί «αφετηρία μιας νέας εποχής για τις συλλογικές συμβάσεις» αφού «θα καλύπτονται πολλοί περισσότεροι εργαζόμενοι». Ταυτόχρονα πως αποτελεί «την σημαντικότερη παρέμβαση από το 2012».

Είπε πως «η Ελλάδα είναι πρώτη στην αύξηση της απασχόλησης σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ» και πως «έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 10% η πλήρης απασχόληση» ενώ «ο μέσος μισθός είναι στα 1.516 ευρώ». Απαντώντας στην κριτική ότι η κυβέρνηση απασχολήθηκε με τις Συλλογικές Συμβάσεις λόγω της έκδοσης ευρωπαϊκής οδηγίας για αύξηση του ποσοστού κάλυψης στο 80%, υποστήριξε πως «καμία οδηγία δεν υποχρέωνε κάποια χώρα να συνάψει συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους». Τα πυρά της αντιπολίτευσης ήρθαν ομαδόν.

Ανδρουλάκης: Προσποιείστε φιλεργατικό προσωπείο

Ο κ. Ανδρουλάκης είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση πως «επιχειρείτε να αποκτήσετε ένα φιλεργατικό προσωπείο αλλά δεν μπορείτε να εξαπατήσετε κανέναν». Θύμισε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως έχει ζητήσει το δικαίωμα στην μονομερή προσφυγή στην διαιτησία. Όπως ανέφερε «χωρίς το όπλο της μονομερούς προσφυγής η εργοδοτική πλευρά δεν έχει λόγο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Επίσης αναφέρθηκε στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ να προκύπτει ο κατώτατος μισθός από συλλογικές διαπραγματεύσεις αφού εργοδότες και εργαζόμενοι «αυτοί πρέπει να καθορίζουν τον κατώτατο μισθό και όχι εσείς με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες».

Είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση πως «επιχειρείτε να αποκτήσετε ένα φιλεργατικό προσωπείο αλλά δεν μπορείτε να εξαπατήσετε κανέναν». Θύμισε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως έχει ζητήσει το δικαίωμα στην μονομερή προσφυγή στην διαιτησία. Όπως ανέφερε «χωρίς το όπλο της μονομερούς προσφυγής η εργοδοτική πλευρά δεν έχει λόγο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Επίσης αναφέρθηκε στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ να προκύπτει ο κατώτατος μισθός από συλλογικές διαπραγματεύσεις αφού εργοδότες και εργαζόμενοι «αυτοί πρέπει να καθορίζουν τον κατώτατο μισθό και όχι εσείς με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες».

Φάμελλος: Πρόκειται για κυβερνητικό σκάνδαλο

Ο Σωκράτης Φάμελλος κατήγγειλε την κυβέρνηση πως έχει διαμορφώσει έναν «εφιαλτικό κόσμο για τους εργαζόμενους», ενώ αναφερόμενος στην υπόθεση Παναγόπουλου έκανε λόγο για «κυβερνητικό σκάνδαλο», σημειώνοντας ότι τίποτα δεν μπορούσε να γίνει χωρίς τις πλάτες των υπουργείων. «Από όπου και να την πιάσεις αυτή την κυβέρνηση, βρωμάει. Η ΝΔ έχει πλήρη κατάρτιση στα σκάνδαλα», πρόσθεσε.

Κουτσούμπας: Είναι νομοσχέδιο της εργοδοσίας

Σφοδρή κριτική άσκησε και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, βάζοντας στο στόχαστρο και τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ. «Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο Κεραμέως – Παναγόπουλου και ΣΙΑ – μεγάλης εργοδοσίας. Είναι δυνατόν μια εν κρυπτώ διαπραγμάτευση με έναν ελεγχόμενο για οικονομικά εγκλήματα να δεσμεύσει τα εκατομμύρια των εργαζομένων;», διερωτήθηκε. Ο ΓΓ του ΚΚΕ, σχολίασε πως τα περί επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας δεν είναι παρά «φύκια για μεταξωτές κορδέλες».

Πυρά από Ν. Ηλιόπουλο

Επίθεση στην κυβέρνηση και στην Υπουργό Εργασίας εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Α’ Αθήνας της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, συνδέοντας το κυβερνητικό αφήγημα με τη θεσμική κατάρρευση, τα σκάνδαλα και τη συνειδητή απορρύθμιση της εργασίας. Απαντώντας στις αναφορές της Υπουργού ότι αποτελεί «πηγή έμπνευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ο Νάσος Ηλιόπουλος αντέστρεψε το επιχείρημα, υπογραμμίζοντας: «Κυρία Υπουργέ, είπατε δύο φορές ότι είστε πηγή έμπνευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγχωρέστε μας, αλλά βασικά είστε πηγή έμπνευσης για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία». Επισήμανε σχετικά με το σκάνδαλο Παναγόπουλου ότι, σύμφωνα με όσα δημοσιοποιούνται, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία «θα ασχοληθεί και με την κατάρτιση», σημειώνοντας πως η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει το σκάνδαλο ως υπόθεση ενός προσώπου, ενώ «βρίσκουμε ξανά τους ίδιους ανθρώπους» και τις ίδιες διαδρομές.

Η Κωνσταντοπούλου για την κυβερνητική πολιτική στην εργασία

Η Ζωή Κωνστοπούλου ανέφερε πως ξεκίνησε την τοποθέτησή της από την τραγωδία της Βιολάντα επειδή ήταν παιδιά από τα Τρίκαλα στα θεωρεία και κατήγγειλε την Νίκη Κεραμέως πως δεν αναφέρθηκε στο ζήτημα ενώ συζητείται εργασιακό νομοσχέδιο.