Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η «καυτή» εβδομάδα καταθέσεων στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το γαλάζιο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς σήμερα κατέθεσε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς (2/2022 έως 5/2023), ενώ τις προηγούμενες μέρες κατέθεσαν οι Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Τσιάρας και Γιώργος Στρατάκος, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να καταθέσει ο Μάκης Βορίδης.
Ο κ. Γεωργαντάς, κατά τη διάρκεια τη θητείας του οποίου βρίσκονταν στο τιμόνι του ΟΠΕΚΕΠΕ ο Δημήτρης Μελάς (3/21 – 7/22) και ο Βαγγέλης Σημανδράκος (7/22 – 12/23) στην κατάθεσή του αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του να μεταφέρει τις αιτήσεις για τις αγροτικές ενισχύσεις στο κυβερνητικό νέφος, δηλαδή στο gov.gr, κάτι για το οποίο συνάντησε την σφοδρή αντίδραση των ιδιωτικών ΚΥΔ, καθώς μια τέτοια κίνηση θα άφηνε τους εν λόγω μεσάζοντες («τεχνικούς συμβούλους») εκτός του «κόλπου» με τις αγροτικές ενισχύσεις.
Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «ένας αριθμός ΚΥΔ, από την πρώτη στιγμή δεν είδε τη μετάβαση ως κάτι που έπρεπε να υποστηριχθεί. Είχα δημόσιες αντιδράσεις, που θεωρώ ότι ήτανε αδικαιολόγητες. Καταλαβαίνω την ανησυχία για αυτήν τη νέα μετάβαση. Αλλά εδώ προσπαθούσανε να απαξιώσουν αυτήν την προσπάθεια, να την υποβαθμίσουν και ίσως να την ακυρώσουν. Είχα τα ΚΥΔ, και κάποια δημοσιεύματα, τα οποία δημιουργούσαν ανησυχία στους αγρότες, που πραγματικά τους ενδιαφέρει να είναι δίκαιος ο τρόπος της κατανομής των επιδοτήσεων, αλλά τους ενδιαφέρει να είναι και ασφαλής».
Παράλληλα, ο πρώην υπουργός δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά του Λευτέρη Αυγενάκη, λέγοντας ότι «ο υπουργός δεν έχει την δυνατότητα να δώσει το εντέλλεσθε».
«Εγώ στα αγροτοπεριβαλλοντικά, αυτό που επισήμανα με επιστολή μου προς τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ότι πρέπει να είμαστε εντάξει με κανονιστικές υποχρεώσεις. Ζητούσα και επισήμανα τον κίνδυνο και να μην υπερβούμε τις ημερομηνίες και να πληρωθούν οι αγρότες. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι με σύννομο τρόπο έγινε η όποια διαδικασία», είπε για να προσθέσει στην επισήμανση της Μιλένας Αποστολάκη ότι «είμαι σίγουρη ότι ο κ. Αυγενάκης μας παρακολουθεί», πως «είναι σίγουρος ότι εντός νομίμου πλαισίου λειτούργησε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ».
Για το εθνικό απόθεμα, που, όπως υποστήριξε ο κ. Γεωργαντάς, είναι η αφορμή για την οποία έχουμε και την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, υπογράμμισε ότι είδε «μία στρέβλωση, η οποία φαινόταν να διογκώνεται με τα χρόνια». Έπαιρναν τα χρήματα κάποιοι «δήθεν» νεοεισερχόμενοι στην αγροτική παραγωγή, χωρίς όμως, ούτε αγροτική παραγωγή να έχουν ούτε σκοπό να εισέλθουν, απλά προσπαθούσαν να δημιουργήσουν τεχνικές συνθήκες για παράνομες επιδοτήσεις, σύμφωνα με τον ίδιο.
Αναφορικά με τις ενέργειές του, είπε ότι στο υπόλοιπο του εθνικού αποθέματος του 2021, που είχε δοθεί από τον προηγούμενο υπουργό τον Δεκέμβριο, η εκκαθάριση θα γινόταν τον Ιούνιο του 2022, και «βλέποντας ύποπτες αιτήσεις, με κάποια κριτήρια τα οποία είχα βάλει με τους συνεργάτες μου, δέσμευσα 2.021 ΑΦΜ. Δεν τα δέσμευσα επ’ αόριστον. Τα δέσμευσα υπό τον όρο και την προϋπόθεση και με την πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους, να προσκομίσουν συγκεκριμένα στοιχεία».
Αφού ξεκαθάρισε ότι «νομίμως δίνονταν τα προηγούμενα χρόνια -με βάση το ευρωπαϊκό πλαίσιο- ακόμα και σε αιτούντες που δεν είχανε ζωικό κεφάλαιο» σημείωσε: «Όμως, οφείλει και το κράτος-μέλος, όταν βλέπει ότι γίνεται καταστρατήγηση αυτού του κανονισμού, [. . .] έχει το δικαίωμα να το ανατρέψει». Όπως τόνισε, η έλλειψη του Κτηματολογίου και η μη λειτουργούσα διασύνδεση «επέτρεψε σε κάποιους να εμφανίζουν δημόσιες εκτάσεις ως ιδιωτικές με μισθωτήρια. [. . .] Δήλωναν νομή δημόσιας έκτασης και έφερναν μισθωτήρια..». «Όμως, δυστυχώς, οι υπηρεσίες, παρ’ όλο που βλέπανε το πρόβλημα να διογκώνεται τα προηγούμενα χρόνια, δεν ζητούσανε απόδειξη της νομής» για να αποδεχθούν τα μισθωτήρια. «Και δεν είναι απάντηση υπηρεσιακών, ότι “εμείς ελέγχαμε απλά αν υπάρχει μισθωτήριο”» σχολίασε ο κ. Γεωργαντάς και επεσήμανε ότι στη διαπίστωση μίας «υπέρμετρης αύξησης των αιτήσεων», ζήτησε μία πρώτη δέσμευση των 2.021 ΑΦΜ ώστε να προσκομιστούν τέτοια έγγραφα.
«Μέχρι και το φθινόπωρο του ’22 που έχω την εικόνα, από τις 2.021 αυτές αιτήσεις, πληρώθηκαν τελικώς οι 91, διότι όντως προσκόμισαν τα στοιχεία», είπε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Για τη συνεργασία του με την Παρασκευή Τυχεροπούλου είπε ήταν ουσιαστική και παραγωγική, ενώ σε ότι αφορά στον πρώην πρόεδρο Ευάγγελο Σημανδράκο απάντησε ότι έμεινε ικανοποιημένος. Σε ερώτηση για τον πρώην πρόεδρο Δημήτρη Μελά σχολίασε πως εάν γνώρισε το περιεχόμενο των επισυνδέσεων θα επαναξιολογούσε την άποψή του, καταθέτοντας τελείως διαφορετική εικόνα από αυτή που είχε ο διάδοχός του στο υπουργείο, Λευτέρης Αυγενάκης.
ΠΑΣΟΚ: Εκθέτει Αυγενάκη και την κυβέρνηση η κατάθεση Γεωργαντά
«Η κατάθεσή του εκθέτει τον κ. Αυγενάκη αλλά και ολόκληρη την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που μεθόδευσε πληρωμές χωρίς έλεγχο, επιβραβεύοντας όσους εμπλέκονται σε παρατυπίες εις βάρος των νόμιμων αγροτών», αναφέρει σχετικά πηγές του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρώην υπουργός κατέθεσε, επίσης, ότι είχε ζητήσει πειθαρχικό έλεγχο για στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ λόγω πλημμελούς εκτέλεσης καθηκόντων που αφορούσαν το εθνικό απόθεμα. Όταν ρωτήθηκε από το ΠΑΣΟΚ αν αυτά τα στελέχη θα έπρεπε να παραμένουν στις θέσεις ευθύνης που κατέχουν, απάντησε ότι θα έπρεπε – προσωρινά τουλάχιστον – να έχουν αντικατασταθεί μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η απάντηση του στην ερώτηση του ΠΑΣΟΚ τι θα έπραττε αν είχε γνώση των επισυνδέσεων του κ. Μέλα, στην οποία επισημαίνει ότι θα επαναξιολογούσε την τοποθέτησή του ως Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ακόμη, ο κ. Γεωργαντάς υπερασπίστηκε τις εγκυκλίους του Οργανισμού που εκδόθηκαν επί θητείας του, παραδεχόμενος εμμέσως ότι οι εγκύκλιοι που εξέδωσε ο Βουλευτής της ΝΔ και πρώην πρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ Θ. Παπάς, καθώς έθεταν πιο ελαστικά κριτήρια για τους ελέγχους δεν υπηρετούσαν την διαφάνεια.
Στην κατάθεσή του, ο κ. Γεωργαντάς χαρακτήρισε απολύτως νόμιμη και επιβεβλημένη τη διαδικασία πληρωμών που έκανε με «εντέλλεσθε» ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Σημανδράκος αποδομώντας τα επιχειρήματα του Λευτέρη Αυγενάκη.
Ταυτόχρονα, απαντώντας σε ερώτηση του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πως αν παρέμενε στη θέση του και μετά τις εκλογές του 2023 θα επέμενε στην ολοκλήρωση της ψηφιακής μετάβασης στο gov, αποδεικνύοντας ότι η διακοπή της δεν οφείλεται σε τεχνικά ή άλλα εμπόδια, αλλά σε πολιτικές σκοπιμότητες.
«Η εγκατάλειψη της μεταρρύθμισης στο gov.gr, η πληρωμή δεσμευμένων ΑΦΜ χωρίς στοιχεία και η συγκάλυψη ελέγχων στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η εικόνα της Διοίκησης Αυγενάκη», σημειώνει το ΠΑΣΟΚ και προσθέτει: «Ακόμα, στη συντονισμένη προσπάθεια στελεχών της Νέας Δημοκρατίας να ακυρώσουν την αξιοπιστία της κ. Τυχεροπούλου, δόθηκε σήμερα απάντηση από τον ίδιο τον κ. Γεωργαντά ο οποίος χαρακτήρισε την κ. Τυχεροπούλου ‘συγκροτημένη υπάλληλο’ με την οποία είχε ‘αποτελεσματική και παραγωγική συνεργασία’».
Καταλήγοντας το ΠΑΣΟΚ καταθέτει τρία ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις από την κυβέρνηση:
- «Ποιοι ωφελήθηκαν από την ακύρωση της μετάβασης στο gov;
- Ποιος έδωσε την εντολή για την πληρωμή των δεσμευμένων ΑΦΜ;
- Γιατί δεν προχώρησε ο πειθαρχικός έλεγχος στον ΟΠΕΚΕΠΕ;»
Νέα Αριστερά: Η κατάθεση Γεωργαντά αποκαλύπτει το μέγεθος του σκανδάλου
Νάσος Ηλιόπουλος: «Καλή η κυβερνητική προπαγάνδα, αλλά οι αγρότες δεν θα δουν χρήματα μέσα στο 2025»
Η σημερινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ αποκάλυψε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το μέγεθος του σκανδάλου στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων και τις ευθύνες της κυβέρνησης. Οι ερωτήσεις του Νάσου Ηλιόπουλου και οι απαντήσεις του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντά, επιβεβαίωσαν ότι η υπόθεση αφορά ένα καλοστημένο σύστημα διανομής του εθνικού αποθέματος μέσω πλαστών εγγράφων, με πολιτική κάλυψη και μεθοδεύσεις που κόστισαν εκατομμύρια ευρώ στους αγρότες και στο Δημόσιο.
Ο κ. Γεωργαντάς παραδέχτηκε ότι από τα 2.021 ύποπτα ΑΦΜ που είχαν δεσμευθεί, «ζητήσαμε να μας φέρουν στοιχεία τα οποία να αναιρούν αυτή την εικόνα… στοιχεία που ήταν επαρκή για να αλλάξουν τη γνώμη της υπηρεσίας ήταν μόνο τα 91». Ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε την κραυγαλέα αντίφαση με όσα ισχυρίστηκε εχθές ο κ. Αυγενάκης: «Αξίζει να κατατεθεί στα πρακτικά αυτή η αντίφαση ότι με τον κύριο Γεωργαντά και τον κύριο Σιμανδράκου έχουμε έλεγχο σε 2.021 ΑΦΜ και πληρώνονται τα 91 και με τις αλλαγές μετά στο Υπουργείο, όταν έχει φύγει ο κ. Γεωργαντάς και φεύγει και ο κ. Σιμανδράκος, από έλεγχο που έγινε σε 7.703 ΑΦΜ, πληρώθηκαν τα 6.815. Εδώ κατά τη γνώμη μου υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη αντίφαση».
Ο πρώην υπουργός αποκάλυψε επίσης την ουσία του σκανδάλου, περιγράφοντας ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο γινόταν η παράνομη κατανομή του εθνικού αποθέματος: «Οι κτηνοτρόφοι που μας ακούνε γελάνε (…) εμφάνιζαν απλά ένα μισθωτήριο (…) και με αυτόν τον τρόπο υφάρπαζαν ουσιαστικά από τους άλλους αγρότες απόθεμα πολύ σημαντικό». Αναγνώρισε, μάλιστα, ότι η πλειονότητα των δεσμευμένων ΑΦΜ αφορούσε στην Κρήτη, ενώ υπερασπίστηκε στελέχη όπως τον Σημανδράκο και την Τυχεροπούλου, παρά το γεγονός ότι ο πρώτος απομακρύνθηκε και η δεύτερη αντιμετωπίζει διώξεις. Για την κα Τυχεροπούλου μάλιστα ανέφερε ότι η συνεργασία του μαζί της ήταν «παραγωγική» και ότι δεν του έδωσε κανένα δικαίωμα για να αμφισβητήσει την ακεραιότητά της.
Η σημερινή κατάθεση επιβεβαιώνει πλήρως τη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και το μέγεθος του σκανδάλου, το οποίο δεν είναι τεχνικό, αλλά βαθιά πολιτικό. Σημειώνεται ότι η στάση της ΝΔ στην Εξεταστική –με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον εισηγητή της πλειοψηφίας Μάκη Λαζαρίδη, που δεν ρώτησε τίποτα ούτε για την εγκύκλιο που αυστηροποιούσε τους ελέγχους ούτε για τα αποτελέσματά τους– συνιστά θεσμική συγκάλυψη και πολιτική συνενοχή.
«Αυτό που συζητάμε σήμερα», είπε στην αρχή της παρέμβασής του ο Νάσος Ηλιόπουλος, «είναι ότι έχουμε μπει στον Νοέμβριο και δεν έχουν πληρωθεί οι αγρότες. Η πρακτική απόληξη αυτού που συζητάμε είναι ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Καλή η κυβερνητική προπαγάνδα, αλλά, απ’ ό,τι φαίνεται από την πραγματικότητα, ο αγροτικός κόσμος δεν θα δει χρήματα μέσα στο 2025».
